De jaren ‘30 woning: een welbekend begrip in de woningmarkt én zeer gewild onder woningzoekenden. De huizen zijn gebouwd met zo’n hoge kwaliteit, dat ze nog stééds erg in trek zijn. En dat ruim 80 jaar later… Daarnaast zijn ze ontzettend sfeervol. Maar, wat maakt een jaren ’30 woning nou zo knus? En wat is nou eigenlijk zo typisch jaren ’30?
Erker
Het begint al voordat je de drempel over bent. De meeste jaren ‘30 woningen hebben een erker aan de voorzijde en soms zelfs aan de achterkant of zijkant van het huis. De kleine raampjes bovenin een erker bevatten vaak glas-in-lood. Daarnaast is de erker van binnenuit vaak een plekje dat je erg knus kunt inrichten. Zet er bijvoorbeeld een stoel met een kleedje, een bankje of zelfs jouw eethoek in de lengte neer. Zo geniet je van jouw woonkamer én het zicht naar buiten. Een zithoek in de erker zorgt voor sfeer en heeft daarbij iets chiques van buitenaf, zeker als je voor mooie items in de vensterbank kiest.
Hoge plafonds en/of een balkenplafond
De plafonds waren in de jaren ‘30 hoger een stukje hoger dan dat ze nu zijn. Waar ze tegenwoordig gemiddeld 2,60 hoog zijn, was het in de dertiger jaren niet ongebruikelijk wanneer een plafond op maar liefst 3 meter hoogte zat. Dit zorgt dus direct al voor een ruimtelijk gevoel wanneer je zo’n woning instapt. Los van de hoogte, zag je in deze tijd veel balkenplafonds. Details waar niet iedereen gek op is, dus deze worden (wat wij stiekem heel erg zonde vinden) nog wel eens verstopt zoals op de foto’s hieronder. Prima optie, als het plafond zo hoog is natuurlijk.
En-suitedeuren
Misschien wel het nummer één kenmerk van een typische jaren ‘30 woning zijn de en-suite deuren. Ook hierin werd vroeger veelal gebruik gemaakt van glas-in-lood. Deze schuifdeuren, die de scheiding tussen de voor- en achterkamer vormen, waren vroeger een echte must. Tegenwoordig kiest men, bij bijvoorbeeld nieuwbouw of een verbouwing vrijwel nooit meer voor “tussendeuren”, maar als ze er nog in zitten én op de juiste manier zijn onderhouden of gerenoveerd, is het wel een ontzettend sfeervolle toevoeging aan jouw woning. Niet alleen sfeervol, maar ook praktisch: terwijl bijvoorbeeld de kinderen aan tafel spelen, kun jij rustig genieten van een bakje koffie, een goed boek of gewoon van een goede serie op Netflix op de bank.
Glas-in-lood
Niet alleen in de erker of in en-suite-deuren komt glas in lood voor. Dit een element komt in de meeste jaren ‘30 woningen vaker terug, zoals bijvoorbeeld in de voordeur, toilet-raampje of zelfs kasten uit deze periode. Glas-in-lood zag (en zie) je niet alleen in een wirwar van kleuren, maar is er ook in rustige tinten te vinden, zoals op de foto’s bovenaan dit artikel.
Schouw
De voor- en achterkamer van een typisch jaren ’30 huis bezitten vaak beide een schouw. Deze zijn doorgaans gemaakt van natuursteen óf marmer. Je vindt een schouw vaak in de hoek van de kamers. Zelfs als de haard niet meer bewaard is gebleven, kun je van de schouw wel een heel sfeervol styling-hoekje maken.
Hoge plinten
Hoewel in deze tijd plinten vaak niet meer op “mogen” vallen en doorgaans niet te hoog of opvallend zijn, zijn ook de hoge (vaal witte) plinten typisch jaren ‘30. Deze zijn vaak wel rond de 20 cm hoog en zorgen ervoor dat de woning nóg hoger lijkt dan dat het al doet. Ook laten deze plinten lange muren nog meer spreken en zorgen ze voor een contrast tussen de vloer en de wand.
Groene buurt
En tot slot: niet alleen heeft een jaren ’30 huis zelf heel veel karakter, ook de buurt eromheen draagt hier een steentje aan bij. Waar in nieuwbouwwijken het groen nog moet ontwikkelen en je veel grijs en steen ziet, heeft de natuur hier in de jaren ‘30 buurten al genoeg tijd voor gehad. Dit zorgt ervoor dat die buurten een stuk groener zijn dan nieuwere wijken.