fbpx

Hoe huis opleveren bij verkoop?

Hoe huis opleveren bij verkoop?

inhoudsopgave

Hoe huis opleveren bij verkoop?

Eindelijk is de dag aangebroken waarop je de sleutels van je droomhuis in ontvangst mag nemen voor de eindinspectie, ook wel de oplevering genoemd. Wanneer je het huis betreedt, kan het je verrassen, maar niet altijd op een goede manier. Deze onverwachte ontdekkingen kunnen je vreugde doen omslaan in teleurstelling of zelfs frustratie. Het is belangrijk te beseffen dat dit iedereen kan overkomen en vaak geen opzettelijke fout van de verkopers is.

 

Vaak hadden de verkopers eigenlijk geen idee wat er van hen werd verwacht. Het zou eigenlijk de verantwoordelijkheid van elke makelaar moeten zijn om hun klanten te adviseren over het correct opleveren van een woning, maar helaas gebeurt dit nog te weinig. Dus hoe je huis opleveren bij verkoop? Hieronder worden de belangrijkste tips uiteengezet over hoe je als verkoper je woning kunt opleveren om teleurstellingen bij de kopers te voorkomen.

De eindinspectie

De inspectie vindt plaats voordat de juridische overdracht bij de notaris plaatsvindt. Tijdens deze inspectie worden verschillende aspecten van de woning gecontroleerd. De woning moet in principe in dezelfde staat verkeren als tijdens de laatste bezichtiging toen de deal werd gesloten. Tijdens de eindinspectie worden ook de meterstanden genoteerd.

Lever de woning schoon en leeg op

In de meeste gevallen moet een woning schoon en leeg worden opgeleverd, met uitzondering van de roerende zaken die op een lijst zijn vermeld als achterblijvend. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen, mogen achterblijven. Controleer ook alle kasten om er zeker van te zijn dat alles is verwijderd. Als verkoper is het een goed idee om een laatste inspectieronde door de woning te maken om er zeker van te zijn dat je niets bent vergeten. De woning moet schoon worden opgeleverd, dus zorg ervoor dat je stofzuigt, dweilt en de keukenapparatuur schoonmaakt. Vooral de oven of combimagnetron wordt vaak over het hoofd gezien. Het achterlaten van een vuile woning is erg vervelend voor de kopers. Zorg er ook voor dat de garage en schuur geveegd en opgeruimd zijn. Je kunt ook overwegen een schoonmaakbedrijf in te schakelen.

 

Wat wordt vaak vergeten? De koelkast, vaatwasser en de combimagnetron of oven worden vaak verwaarloosd. Ook deze apparatuur moet schoon worden achtergelaten. Als verkoper wil je dit waarschijnlijk ook, maar het ontbreekt vaak aan tijd. Bovendien besteed je als verkoper al snel meer tijd aan je nieuwe woning en wordt de oude woning in de laatste dagen soms vergeten. Toch is het belangrijk om je woning netjes achter te laten.

Vaatwasser

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, omdat vaatwassers zichzelf reinigen. Toch ruik ik vaak onaangename geurtjes tijdens de oplevering van een huis. Soms bevinden er zich zelfs nog spullen in de vaatwasser. Controleer de vaatwasser voor de overdracht en maak hem schoon. Een vaatwasser-verfrisser kan wonderen doen.

Koelkast

Maak de koelkast leeg en schoon. Je kunt ervoor kiezen om de koelkast aan te laten staan, maar je kunt hem ook uitzetten. Als je besluit om de koelkast uit te schakelen, zorg er dan voor dat de deur op een kier staat. Let op: Tijdens de eindinspectie wordt de werking van de koelkast gecontroleerd, dus trek niet de stekker eruit, maar schakel hem uit met de draaiknop.

Oven en combimagnetron

Dit is meestal het meest vervuilde apparaat. Ook tijdens bezichtigingen wordt vaak in dit apparaat gekeken, en de mate van reinheid laat vaak te wensen over. Dit geldt ook bij de oplevering. Maak dit apparaat grondig schoon. Kruimels die zich tussen de randen bevinden en moeilijk bereikbaar zijn, kunnen met een stofzuiger worden verwijderd.

Ontbrekende plinten

Soms ontbreken er plinten die bijvoorbeeld achter een kast zaten. Dit was al het geval tijdens de bezichtiging en het sluiten van de deal. In dit geval hoef je niets te doen en had de koper er ook om kunnen vragen. Het kan echter ook helpen om dit van tevoren te melden, maar dat gebeurt in de praktijk vaak niet. Als de koper goed had opgelet, had deze kunnen zien of de kast helemaal tegen de muur stond en of de plint ontbrak.

Controleer de lijst van zaken

Bekijk de lijst van roerende zaken en wat is afgesproken tussen verkoper en koper. Dit voorkomt misverstanden tijdens de oplevering. Als je twijfelt, neem dan op tijd contact op om te overleggen. Als er iets kapot gaat, meld dit dan tijdig aan de makelaar of de koper, zodat jullie samen een oplossing kunnen bedenken. De notaris zit er niet op te wachten dat er tijdens de overdracht discussies ontstaan en er nog een oplossing moet worden gezocht.

Betaling van overgenomen zaken

Kopers nemen soms spullen van de verkoper over, waarvoor een bedrag kan worden afgesproken. Zorg ervoor dat dit bedrag vóór of tijdens de eindinspectie wordt betaald. Het handigst is om dit geld rechtstreeks aan de verkoper over te maken, zodat er geen discussies ontstaan en alles van tevoren is geregeld.

Begin op tijd met verhuizen

Het komt soms voor dat verkopers nog aan het verhuizen zijn wanneer de eindinspectie plaatsvindt. Begin op tijd met verhuizen en maak een planning, zodat je de laatste dag(en) kunt gebruiken om de laatste details af te handelen en de woning grondig schoon te maken.

Overbodige spullen achterlaten

Wil je extra spullen achterlaten? Overleg dit dan met de koper. Verkopers laten soms uit goedheid spullen achter waar de koper niet op zit te wachten. Dakpannen, extra laminaat, plinten en bijvoorbeeld een paar badkamertegels kunnen gewoon achterblijven, omdat ze bij de woning horen. Ook worden vaak verfpotten of vloerbehandelingsvloeistoffen achtergelaten.

Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzingen

Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzingen, tekeningen en oude brochures van de woning en laat deze achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper. Vergeet niet de Afval-Pas achter te laten, die hoort bij het huis en kan direct door de kopers worden gebruikt.

Nutsvoorzieningen

Tegenwoordig worden energie en water meestal niet meer afgesloten, tenzij de verkoop gedwongen is en de maatschappijen dit zelf regelen. Geef de energieleveranciers van tevoren een bericht dat je gaat verhuizen. Dit kan meestal online worden geregeld. Zorg ervoor dat je niet wordt afgesloten, want afsluiting kan extra kosten met zich meebrengen, meestal voor rekening van de verkoper. Laat ook de apparatuur aan staan. Tijdens de eindinspectie wordt de werking van alle apparatuur gecontroleerd, en het opstarten van de CV-ketel kan vertraging veroorzaken. Dit geldt ook voor de afzuigkap. Laat ze gewoon aan staan.

 

Meestal rekent de makelaar een half uur voor de eindinspectie, maar afhankelijk van de reistijd naar de notaris kan de eindinspectie 45 minuten duren. Het risico bestaat dat de CV-ketel niet opstart. Dit kun je voorkomen door de apparatuur aan te laten staan. Draai de gaskraan niet dicht en laat de stroom ingeschakeld, tenzij er veiligheidsredenen zijn om dit wel te doen. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat je een half uur voor de eindinspectie arriveert om de apparatuur weer werkend te maken. De koper heeft het recht om de apparatuur op werking te controleren

Kranen controleren

Tijdens de eindinspectie worden ook de kranen gecontroleerd. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten. Vooral een loszittende kraan in de keuken komt vaak voor. Voorkom discussie of irritatie en draai de kraan goed vast. Het is meestal een kleine moeite die voor veel plezier kan zorgen.

 

Controleer de kranen ook op lekkage. Vooral de kraan in de toiletruimte wil nog wel eens lekken of erg vastzitten als ze weinig zijn gebruikt. Controleer of de kranen lekken en repareer ze zodat er tijdens de eindinspectie geen discussie ontstaat.

Kraan van de wasmachine

Wanneer je de slang van de wasmachine loskoppelt, kan er meestal water uitkomen. Omdat de kraan zelf weinig is gebruikt en misschien al jaren open staat, kan het gebeuren dat deze lekt. Hang er een emmer onder zodat er tijdens de eindinspectie geen water op de vloer ligt. Als er af en toe een druppel valt, zal de koper hier meestal wel begrip voor hebben, omdat er meestal een nieuwe wasmachine wordt aangesloten. Het kan ook helpen om de kraan een paar keer open en dicht te draaien.

Opnemen en doorgeven van meterstanden

Tijdens de eindinspectie worden ook de meterstanden genoteerd. De verkopende makelaar neemt een eindinspectieformulier mee en noteert de meterstanden. Koper en verkoper tekenen vervolgens voor akkoord. Een tip is om een foto van het eindinspectieformulier te maken. De meterstanden moeten meestal binnen 5 (werk)dagen na de oplevering aan de energieleveranciers worden doorgegeven. Vergeet dit niet. Het is ook verstandig om de energieleverancier van tevoren op de hoogte te stellen van de verhuizing. In de meeste gevallen kan dit online worden geregeld. Slimme meters worden op afstand uitgelezen, maar het is toch verstandig om ze vast te leggen om discussies te voorkomen.

Gaten in de muur dichten

Over het algemeen stellen kopers het op prijs dat gaten in de muren zijn gedicht. Het komt echter vaak voor dat dit niet is gebeurd. Vooral TV-beugels en de plaatsen waar kabels doorheen liepen, kunnen een bron van irritatie zijn voor de kopers. Lever de woning netjes op! Probeer de pluggen te verwijderen en de gaatjes netjes dicht te maken met plamuur, dat verkrijgbaar is in tubevorm.

Vuilnis

Zorg ervoor dat de containers leeg zijn tijdens de overdracht. Dit is een bron van irritatie voor de koper en wordt vaak verwaarloosd door verkopers. Als het niet lukt om alle containers leeg te krijgen, geef dan aan wanneer ze geleegd zullen worden. Als er slechts 1 of 2 dagen verschil is tussen de oplevering en het legen van de containers, is dat meestal geen probleem. Als de containers pas een week later worden geleegd, kan de koper hier echter bezwaar tegen hebben.

De tuin

Hier gaat het nogal eens mis. Natuurlijk heb je als verkoper genoeg aan je hoofd bij de verhuizing, maar vergeet niet om de tuin netjes achter te laten! Bedenk dat je zelf ook niet blij zou zijn met een huis waarin het gras een halve meter hoog staat.

Sleutels

Verzamel tijdig de sleutels die je aan familie of vrienden hebt gegeven. Kopers hebben hier recht op. Het komt vaak voor dat er nog sleutels ontbreken en dat dit achteraf moet worden geregeld.

Check ook

  • Of ramen en deuren goed werken en goed sluiten.
  • Of alle apparatuur naar behoren werkt.
  • Of de wc’s goed doorspoelen.
  • Of het elektrische zonnescherm functioneert.
  • Of de elektrische screens en rolluiken werken.
  • Of de toegang tot de energiemeters en water beschikbaar is.
  • Of hetgeen je hebt afgesproken wordt nageleefd.
  • Of eventuele stellingen in de garage of schuur moeten/mogen blijven staan.

Als je al het bovenstaande hebt gedaan kun je er van uitgaan dat de leveringsinspectie goed zal verlopen. Heb je toch nog meer vragen over hoe je huis opleveren bij verkoop?  Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel met je vrienden