fbpx

Vanaf 2023 gelden er nieuwe regels voor (aspirant) kopers en verkopers op de woningmarkt

regels woningmarkt 2023

inhoudsopgave

Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels voor (aspirant) kopers en verkopers op de woningmarkt

De woningmarkt is langzaam aan het veranderen. Heb je verhuisplannen in het nieuwe jaar? Vanaf 2023 gelden er een aantal nieuwe regels die zowel voor kopers als verkopers belangrijk zijn. Lees ze in onze nieuwe blog.

Makelaar is verplicht om met een biedlogboek te werken

Per 1 januari 2023 hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Dat geldt althans als de transactie via een makelaar plaatsvindt die is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro.

 

Daarmee kan men achteraf inzicht krijgen in de biedingen zodra de koop definitief is, oftewel na het verstrijken van de bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden. Vanwege de privacy staat er niet in wie geboden heeft. Wel kan men zien hoeveel er geboden is, onder welke voorwaarden en op welk tijdstip het bod is binnengekomen bij de makelaar. Hiermee wordt het biedingsproces transparanter en de kans op fraude en oneerlijke praktijken verkleind.

 

We hebben de regels voor je op een rijtje gezet:

 

  • Aspirant kopers kunnen het logboek opvragen ná het verstrijken van de bedenktermijn en de eventuele ontbindende voorwaarden.
  • De biedingen worden gesloten gedaan: koper A weet niet wat koper B biedt.
  • Vanwege de privacy is het niet in te zien wie er geboden heeft maar wel hoeveel en wanneer.
  • Het biedlogboek is vanaf 1 januari 2023 bij de brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro verplicht.

Een gezamenlijk tuchtrecht met een laagdrempelig meldpunt

Een onafhankelijk, gezamenlijk tuchtrecht biedt consumenten één toegankelijk loket voor een nog gelijkwaardigere, eenduidigere en onafhankelijke klachtenbehandeling op de woningmarkt in 2023. NVM, VBO en Vastgoedpro richten als voorportaal op het gezamenlijke tuchtrecht een laagdrempelig meldpunt in. Hiermee wordt het meldpunt voor klachten van de Vereniging Eigen Huis gesloten.

Wijziging in de grens voor startersvrijstelling van overdrachtsbelasting & NHG-kostengrens

De overdrachtsbelasting vrijstelling geldt op dit moment voor woningen tot 400.000 euro. Dit bedrag zal in 2023 stijgen naar 440.000 euro. Men hoeft indien men aan de regels voldoet dus geen 2% overdrachtsbelasting te betalen waardoor het voordeel in 2022 op kan lopen tot 8.000 euro. Voorwaarde is dat je jonger bent dan 35 jaar, de woning gaat gebruiken voor eigen bewoning en niet eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt. De woning welke niet als eigen hoofdverblijf gebruikt zal worden heeft een overdrachtsbelasting tarief van 8 %, maar in 2023 wil men dit tarief zelfs verhogen naar 10,4 %.

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar € 405.000. In 2022 was de grens € 355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Verder zijn er steeds meer gemeentes die een opkoopbescherming invoeren. Ook gemeente Leeuwarden zal dit per 1 januari 2023 doen. Dit betekent dat er een zelfbewoningsplicht geldt voor gekochte woning, je mag hem dus niet verhuren. Wij informeren jou hier graag over als makelaar Leeuwarden.

Dalende huizenprijzen in 2023

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm snel en hard gestegen. Dit had verschillende oorzaken. Enerzijds een tekort aan woningen, zowel huur als koopwoningen. Door het tekort aan huurwoningen sprongen vastgoedinvesteerders in dit gat en kochten ook veel woningen op voor de verhuur. Anderzijds was het financieel heel aantrekkelijk om te kopen omdat de rente historisch laag was. De rente is in 2022 explosief gestegen en in sommige gevallen zelfs verviervoudigd. Daarbij is de inflatie enorm hoog, hebben we een energie crisis en neemt het consumentenvertrouwen af. Dit alles heeft ertoe geleid dat de huizenprijzen in de tweede helft van 2022 zijn gedaald. De verwachting is dat de huizenprijzen ook in 2023 licht zullen dalen. Hoe ver en hoe lang ze zullen dalen blijft onzeker. De vraag blijft groot en indien de rente stabiliseert en de rust wat terugkeert zal dit ongetwijfeld weer resulteren in een hogere vraag.

Verhuisplannen in het nieuwe jaar? Wij helpen je graag bij al je woonvragen! Bekijk ons huidige aanbod hier of neem contact met ons op via de contactpagina, dan helpen we je graag verder!

regels woningmarkt 2023
regels woningmarkt 2023

Deel dit artikel met je vrienden