fbpx

Energieprijzen blijven stijgen: waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?

energieprijzen stijgen

inhoudsopgave

Energieprijzen stijgen door in 2022

Energiebedrijven maken zich grote zorgen. Vanwege de stijgende energieprijzen verwachten ze grote betalingsproblemen zodra klanten hun jaarafrekening krijgen. Wat zijn belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een woning?

Nieuw contract afsluiten?

De kosten voor een energiecontract zijn enorm opgelopen het afgelopen jaar. Een gemiddeld jaarverbruik van een huishouden van 3500 KWh elektriciteit en 1500 m3 gas kost nu 4000 euro meer dan een jaar geleden. Wanneer je vorig jaar of nog langer geleden een vast contact hebt afgesloten, zullen deze kosten waarschijnlijk nog wel meevallen. Maar deze tarieven gelden voornamelijk voor mensen die een nieuw contract moeten afsluiten, bijvoorbeeld omdat hun vaste contract is afgelopen of ze gaan verhuizen (bron).

Vast of variabel?

Vanwege de stijgende energieprijzen worden er op dit moment ook bijna geen vaste contracten meer aangeboden door energiebedrijven. Eigenlijk is het alleen nog mogelijk om een variabel contract af te sluiten. Dit houdt in dat de prijzen iedere 6 maanden, op 1 januari en 1 juli, opnieuw worden vastgesteld. Vanwege uitzonderlijke prijsstijgingen gebeurd dit soms zelfs al eerder. Om die reden maken energiebedrijven zich grote zorgen: ze wachten grote betalingsproblemen zodra klanten hun jaarafrekening krijgen. Aan het einde van het jaar moeten veel mensen een fors bedrag bijbetalen, omdat ze op dit moment iedere maand standaard te weinig betalen (bron).

Zijn er ook tips?

Als je een woning wil kopen, is het erg belangrijk om op een aantal zaken te letten om je energieverbruik en de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden. Hieronder een aantal tips:

  • Een lagere energierekening begint met isoleren. Let er dus goed op in hoeverre de woning is geïsoleerd
  • Een goed onderhouden cv ketel verbruikt minder gas
  • Verduurzaam zelf!

    Een woning gekocht waar nog veel geklust moet worden? Maak tijdens de verbouwing keuzes die duurzaam zijn op de lange termijn. Kies bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie, dit is binnen een dag aan te brengen door een deskundige

  • Kijk of het mogelijk is om niet meer afhankelijk te zijn van gas. Laat een warmtepomp installeren, dit kan veel geld per jaar besparen
  • Wist je dat je sinds 1 januari 2022 onder voorwaarden 30% subsidie kan krijgen als je je koophuis isoleert/verduurzaamt? Kijk voor meer informatie op deze website
energieprijzen stijgen
energieprijzen stijgen

Lees onze wooninspiraties. Vragen over energieprijzen, energielabels of andere gerelateerde onderwerpen? Wij helpen je graag verder! Neem contact op via onze contactpagina.

 

Deel dit artikel met je vrienden