fbpx

Hypotheekrente verwachting in het teken van inflatie

1

inhoudsopgave

Hypotheekrente verwachting

De hypotheekrente (verwachting) is de laatste weken snel gestegen. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een sterk oplopende inflatie. Wat doet dat met de huizenmarkt?

Wat is de situatie?

Verwacht wordt dat de rente op leningen met een lange en korte rente looptijd stijgen. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar al fors gestegen van 1,6% in april 2021 naar 7,5% in april 2022. De oorlog in Oekraïne heeft direct impact op de wereldeconomie. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsstromen verstoord en is nog veel onzeker over de afloop. De prijzen van voedsel en energie zijn hierdoor alleen maar verder gestegen. Dit zorgt voor een verdere stijging van de toch al hoge inflatie. Maar ook de inflatie zonder voedsel-en energieprijzen loopt sterk op. De zogenaamde kerninflatie, die april 2021 nog 0,7% bedroeg, stond in april 2022 op 3,5%. Zo hoog dat de Europese Centrale Bank (ECB) op haar hoede is. Haar taak is immers te zorgen voor een gematigde inflatie. De streefwaarde die zij daarbij hanteert is 2% op de langere termijn, dus ruim onder het huidige inflatieniveau.

Oversluiten dus?

Dat is moeilijk te zeggen, maar een hoop mensen doen het, zag het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari piekte het aantal huiseigenaren dat hun oude hypotheekcontract afkocht en een nieuwe overeenkomst sloot met een lagere rente. Zij kiezen dan meestal ook nog eens voor de zekerheid van een rentevaste periode van twintig of dertig jaar.

Als de rente stijgt, gaan de huizenprijzen dan omlaag?

Volgens de Volkskrant lijkt het voorlopig niet op. Zowel de Rabobank als ING Bank voorspelde vorige week dat de huizenprijzen dit jaar nog flink zullen doorstijgen, met respectievelijk zo’n 17 procent. ‘De woningmarkt wordt niet alleen gedreven door de lage rente’, zegt Nic Vrieselaar, econoom van de Rabobank. ‘Nog steeds zijn veel mensen bang om voorgoed achter het net te vissen op de woningmarkt. Ze gaan daarom ver om toch een huis aan te schaffen.’

Wanneer heeft dit wel invloed op de huizenprijzen?

Dat weet niemand precies. Sommige experts stellen dat bij rentes boven de 3 procent de prijsstijging getemperd zal worden en dat bij rentes vanaf 4 tot 5% de prijzen gaan dalen. Makelaars, zoals wij als makelaar Friesland, merken al dat de gekte iets lijkt af te nemen en dat er minder bezichtigingen zijn en er gemiddeld minder geboden en overboden wordt. Dit zal pas later doorschemeren in officiële cijfers omdat deze altijd iets achter lopen op het huidige moment. Feit is wel dat door de hogere rente en gestegen prijzen de vraag iets af zal nemen en de enorme prijsstijgingen van de laatste jaren kwamen mede door de grote vraag. De stijgende rente zal dus ongetwijfeld invloed hebben op de huizenprijzen, of deze hier ook door zullen dalen is nog te onzeker.

Zijn er ook tips?

  • Ga minder lenen
  • Let erop dat de hypotheekofferte lang geldig blijft
  • Kies een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
  • Vraag hulp aan familie
  • Extra lenen met starterslening

Lees onze wooninspiraties. Of heb je vragen over de stijgende hypotheekrente? Wij helpen je graag verder! Neem contact op via onze contactpagina.

 

Deel dit artikel met je vrienden