fbpx

Nederlandse woningvoorraad 1 biljoen in waarde gestegen sinds kredietcrisis

woningvoorraad

inhoudsopgave

Onderzoek Calcasa

Uit onderzoek van Calcasa blijkt dat de totale waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad de afgelopen 8,5 jaar is toegenomen met maar liefst €1 biljoen. Het afgelopen jaar (2021) zorgde met een stijging van €235 miljard voor bijna een kwart van deze totale waardestijging.

Wat is de oorzaak van de stijging van de waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad?

De Nederlandse huizenmarkt had tijdens en de jaren na de kredietcrisis te maken met stevig dalende huizenprijzen. Wie er in die tijd een woning verkocht, moest in de meeste gevallen een fors verlies nemen. Nu blijkt echter dat deze daling ruimschoots is gecompenseerd door de totale waardestijging sinds 2013. De oorzaak van de stijging van de waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad heeft twee factoren.

 

  • Stijging van de huizenprijzen
  • Aantal koopwoningen in Nederland is toegenomen

 

Allereerst de stijging van de huizenprijzen. De gemiddelde koopwoning in Nederland is sinds medio 2013 met 93% in waarde gestegen. Met vrijwel een verdubbeling van de woningprijzen heeft dit veruit het grootste effect op de waardestijging. Daarnaast is ook het aantal koopwoningen in Nederland toegenomen. Sinds 2013 is het aantal woningen in Nederland met 8,5% gegroeid.

In de duurste wijken de grootste waardestijging?

De duurste wijk van Nederland is Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. De gemiddelde woningwaarde ligt hier nu op ruim €1,5 miljoen, maar de waardestijging in de afgelopen 8,5 jaar bedroeg hier ‘slechts’ €1,4 miljard. Het zal geen verrassing zijn dat Amsterdam de grote katalysator is achter de aanzienlijke waardestijging in de provincie Noord-Holland. De hoofdstad heeft de meeste koopwoningen van alle gemeenten in Nederland en het verschil in waardestijging met de rest van Nederland is enorm. Hoofddorp heeft de grootste waardestijging ondergaan. 

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Of heb je andere vragen? Wij helpen je graag verder! Neem contact op via onze contactpagina.

Deel dit artikel met je vrienden