fbpx

Veranderingen in de hypotheekmarkt

Ontdek de recente veranderingen in de hypotheekmarkt met onze blog. Lees over de voorzichtige toename in hypotheekaanvragen.

inhoudsopgave

Een Voorzichtige Opleving in de Hypotheekmarkt

Er waait een lichte bries van verandering door de hypotheekmarkt. Voor het eerst in twee jaar zien we een bescheiden toename in het aantal hypotheekaanvragen. In het laatste kwartaal van 2023 noteerden we een toename van 5% vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Dit zou kunnen wijzen op een voorzichtig herstel van de woningmarkt.

Jonge Huizenkopers Stappen Voorzichtig In

Een interessante ontwikkeling is dat vooral jongere huizenkopers tot en met 35 jaar actiever lijken te worden. Hun aandeel in het totaal aantal hypotheekaanvragen voor woningaankopen steeg met 14% ten opzichte van 2022. Dat is een redelijk verschil met vorig jaar.

Gematigde stijging woningprijzen

De woningmarkt laat een bescheiden stijging zien, zowel in de huizenprijzen als in de gemiddelde hypotheekbedragen. Het gemiddelde bedrag van een hypotheekaanvraag lag in het afgelopen kwartaal op € 321.250, wat 8% hoger is dan een jaar eerder. Toch zijn er regionale verschillen; sommige provincies, zoals Zeeland en Limburg, zagen zelfs een lichte daling.

Volgens de laatste cijfers van de NVM zijn de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2023 met 5,3% gestegen vergeleken met 2022. De competitie lijkt ook toe te nemen, met veel woningen die voor meer dan de vraagprijs verkocht worden.


Een Verschuiving in de Markt

Hoewel er positieve signalen zijn, zien we ook enkele verschuivingen. Het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen en verduurzaming is bijvoorbeeld met 6% gedaald. De dalende hypotheekrente sinds november kan hierin mogelijk weer wat beweging brengen. De verdeling van hypotheekaanvragen laat zien dat een groter deel nu voor de aankoop van een woning is, terwijl het aandeel in 2022 nog iets lager lag. Het lijkt erop dat mensen, ondanks een krappe markt, toch kansen vinden om een huis te kopen.


Hypotheek advies of aanvragen?

Deel dit artikel met je vrienden