fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Light it up: dé tips voor perfecte verlichting

Ga je voor een sfeervolle hanglamp, een stoere vloerlamp of moderne inbouwspots? De keuze is reuze! Bij het kiezen van verlichting kom je soms tot lastige beslissingen te staan. Naast dat verlichting namelijk een praktische functie heeft, bepaalt het ook voor een groot gedeelte de sfeer in een ruimte. Maar: hoe stem je dit goed op elkaar af en waar moet je rekening mee houden? Wij geven dé tips om van jouw verlichting een echte ‘highlight’ te maken!

Tip 1: bepaal de functie van het licht

Er zijn vaak vier soorten verlichting binnen een woning: basisverlichting, functieverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Wij ‘lichten’ deze verschillende soorten uit en geven tips om het goed toe te passen, want: verlichting kan een interieur maken of breken!

Dit is simpel gezegd de eerste lamp die je aanzet bij binnenkomst. De schakelaar zit vaak direct naast de deur. Denk hierbij goed na over welke route je door een woning loopt en of de schakelaar goed geplaatst is. Eén lichtbron als basisverlichting in het midden van de kamer is vaak al voldoende om de ruimte te verlichten.

Sommige ‘spots’ in jouw woningen hebben nou eenmaal wat meer licht nodig, zoals: de eetkamer, de werkkamer of de zithoek. Wanneer je wilt tafelen, werken of lezen heb je functioneel licht nodig, met een goede lichtstraal. Gebruik hiervoor een wandlamp of een stijlvolle vloerlamp met verstelbare spots om jouw licht perfect te doseren.

Ben je trots op dat vintage kastje wat je laatst hebt gescoord? Of op die prachtige foto die je hebt gemaakt?  Sommige items in jouw woning verdienen net iets meer aandacht. Door dit extra te belichten met spotjes of een stijlvolle wandlamp, zorg je ervoor dat jouw items helemaal in de spotlights staan.

Daar waar nog geen basis-, functioneel- of accentverlichting zit, kan je een sfeerlamp plaatsen. Kies voor een lamp met een zachte en warme gloed die indirect licht verspreid, zoals een sfeervolle vloerlamp met stoffen lampenkap. Dit zorgt voor egaal en gelijkmatig licht en zo voorkom je harde schaduwen.

Tip 2: kies het juiste lichteffect

Houd bij het kopen van een nieuwe lamp rekening met het lichteffect. Elke lamp heeft namelijk weer een ander lichteffect, wat invloed heeft op de sfeer in huis. Maar: welke soort lichteffecten zijn er?

Bij direct licht worden de stralen niet tot weinig tegen gehouden door een lampenkap. Het licht schijnt als ware zonder hindernissen op jouw interieur. Dit type licht is erg functioneel en past goed als basisverlichting in een ruimte waar veel licht nodig is.

In tegenstelling tot direct licht wordt indirect licht wel onderbroken, de lichtstralen schijnen hierbij niet direct op het interieur. Doordat een lampenkap maar op bepaalde plekken licht doorlaat, verspreidt het licht zich doordat het weerkaatst op de muren of het plafond. Indirect licht is daarom zeer geschikt als sfeerverlichting.

De naam zegt het eigenlijk al: gericht licht is vooral erg praktisch en handig voor een specifieke plek die je fel wilt belichten. Een gericht licht creëer je gemakkelijk met een spot, bureaulamp of een verstelbare vloerlamp. 

Wanneer je een lamp hebt waarbij het licht door de kap of armatuur niet direct de ruimte in schijnt, noemen we dit diffuus licht. Vaak zijn deze lampen (deels) gemaakt van textiel, kunststof of melkglas. Dit geeft een zachtere lichtinval en is prettig als hanglamp boven bijvoorbeeld de eettafel, zodat je niet direct in de lamp kijkt. Ook wordt diffuus licht vaak gebruikt in de keuken en badkamer omdat het licht helder is, zonder fel te zijn.

Tip 3: maak het af met de juiste lichtbron

Nu we de functies en de effecten van verlichting hebben besproken, is het tijd om het af te maken met de lichtbron. Wanneer je verschillende soorten verlichting in een woonruimte hebt, is het belangrijk om de juiste lichtbron in de lamp te draaien. Er zijn namelijk nogal wat verschillen omtrent de sterkte van het licht, het energieverbruik en de kleurentempratuur. Wij vertellen je waar je op moet letten:

Ga voor ledverlichting
Want gloeilampen zijn verleden tijd! Naast dat ledverlichting een echte sfeermaker is in jouw huis, is het ook nog eens beter voor het milieu én je portemonnee. Wist je dat ledlampen zo’n 85% minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen? Daarnaast ben je ook niet zomaar aan vervanging toe. Een ledlamp kan het wel 20 jaar volhouden bij een gemiddeld gebruik van drie uren per dag. Keuze snel gemaakt toch?

Lumen versus wattage
Waar voorheen wattage werd gebruikt om het energieverbruik van een lamp aan te geven, is dit met de intrede van energiezuinig verlichting en ledlampen beter uit te drukken in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Voor basisverlichting is een hoog aantal lumen dus praktischer terwijl bij de sfeerverlichting een lager aantal lumen beter past.

Kelvin
Vroeger gaf ledverlichting een koel en blauw licht, maar gelukkig zijn de ledlampen tegenwoordig in verschillende kleurtempraturen te verkrijgen. Deze kleurtempratuur wordt uitgedrukt in kelvin. Hoe lager het aantal kelvin is, hoe warmer het licht. Door te spelen met het aantal kelvin kan je echt sfeer aanbrengen in jouw woning!

Het fijne aan verlichting is dat je het kan instellen naar jouw persoonlijke voorkeur. Speel bijvoorbeeld eens met de warmte van het licht en de verschillende functies. Mogelijkheden genoeg! Natuurlijk is daglicht ook een hele fijne (én gratis) lichtbron. Benieuwd hoe je daglicht doseert met de juiste raambekleding? Dat lees je hier!

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars