fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Een duurzaam interieur: zo doe je dat!

Nieuwe woningen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd en bestaande woningen worden steeds vaker geoptimaliseerd, onder andere met zonnepanelen óf een warmtepomp. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw interieur? Er zijn genoeg middelen om ook je inrichting milieuvriendelijk te maken. Wij geven je tips voor een duurzaam interieur!

1. Een duurzame muur

Wil je graag een muur verven? Ga dan voor verf van natuurlijke grondstoffen! Dit is van hoge kwaliteit en beter voor mens, dier én milieu. Ook gaat het veel langer mee dan normale verf! Veel verfsoorten bevatten namelijk giftige stoffen, denk aan parabenen. Deze stoffen komen vrij wanneer je aan het verven bent en wanneer de verf aan het opdrogen is. Dit is ook van toepassing bij verf op waterbasis. Wil je duurzame verf? Kies dan voor verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips. Het is iets duurder dan ‘’gewone’’ verf maar veel gezonder! Voorbeelden van duurzame verfmerken zijn Fairf, Farrow&Ball, Aquamaryn en Mommy Paint. Geef je de voorkeur aan behang? Ga dan voor een FSC-gecertificeerd behang óf rauhfaserbehang. Je ziet amper verschil, er is genoeg keus én het is een stuk beter voor het milieu.

duurzame verf
duurzaam kopen

2. Kijk kritisch

Duurzaam wonen betekent niet alleen duurzame spullen aanschaffen. Het betekent ook mínder aanschaffen. Kijk kritisch naar de spullen die je aanschaft! We kopen vaak meer dan we écht nodig hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen: 

Wanneer je bij deze vragen twijfelt dan kun je het item beter laten liggen. Mocht het alsnog in je hoofd blijven rondspoken, dan weet je dat het tóch goed zit!

3. Groene schoonmaak

Ook je huis schoonmaken kan een stuk duurzamer! Vaak zijn schoonmaakmiddelen verre van duurzaam. Ze bevatten vaak ingrediënten als fosfaten, bleek, chloor óf desinfecteermiddel. Deze stoffen zijn niet goed voor het milieu en slecht voor je eigen gezondheid! Gebruik in plaats van chemische liever ecologische óf natuurlijke, schoonmaakmiddelen. De schoonmaaktips van onze oma’s zijn zo slecht nog niet! Gebruik bijvoorbeeld citroen, azijn of bakingsoda. Poets je huis groen!

duurzaam schoonmaken

4. Licht

Een tip om je interieur duurzamer te maken die al langer bestaat is ledverlichting! Door het vervangen van oude gloei- en halogeenlampen maak je je woning al een stuk duurzamer. Een ledlamp gaat ongeveer twintig jaar mee, verbruikt aanzienlijk minder energie en er zit geen gevaarlijk kwik in. Een eenvoudigere manier om je interieur duurzamer te maken is er niet!

ledverlichting

5. Eerlijke materialen

Gebruik eerlijke materialen in je interieur! Eerlijke materialen zijn natuurlijk of gerecyclede materialen. Een voorbeeld van eerlijke materialen zijn: hout, bamboe, riet en rotan. Hout is bijvoorbeeld stevig en gaat hierdoor lang mee! Hout leent zich ook goed voor hergebruik. Wat dacht je van een loungebank van pallets? Ben je opzoek naar eerlijke stoffen? Ga dan voor wol, katoen, vilt, jute óf hennep.

duurzaam materiaal hout

6. Tweede kans

Het is natuurlijk leuk en makkelijk om iets nieuws te kopen. Toch is dit vaak duur, onnodig en lang zo leuk niet als op jacht gaan naar een vintage pareltje! Een duurzame manier van interieur shoppen zijn tweehandsspullen. Kijk voordat je iets nieuws wilt kopen eerst op Marktplaats of ga naar de kringloopwinkel! Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

kringloopwinkel

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars