Het is praktisch, sfeervol én het zorgt ervoor dat de losse onderdelen in een ruimte één geheel worden: een vloerkleed. Deze prachtige blikvanger is tegenwoordig in alle kleuren én formaten verkrijgbaar. Wij helpen je graag in de zoektocht naar het juiste vloerkleed voor in jouw woning.
Een vloerkleed kiezen
Voordat je daadwerkelijk begint aan deze zoektocht is het verstandig om te bepalen welk formaat, materiaal én stijl vloerkleed je zoekt. Ook de functie is bepalend in het maken van de juiste keuze. Wil je een kleed dat zorgt voor warme voeten in de slaapkamer of woonkamer, een zacht vloerkleed waar de kinderen op kunnen spelen óf zoek je juist een kleed als eyecatcher in huis?
Hoe kies ik het juiste formaat?
Een formaat vloerkleed kiezen is best lastig, je verkijkt je snel op de grootte van zo’n kleed. Meet daarom altijd eerst in huis uit hoe groot het mag zijn. Leg kranten of kussens op de vloer voor een goede indruk van de ware grootte. Er zijn een aantal standaardformaten die veel verkocht worden: 170cm x 240 cm én 250cm x 350 cm. Ook zien we anno 2020 veel ronde kleden voorbijkomen die er in diverse diameters te vinden zijn
Welke vorm vloerkleed?
Tegenwoordig zijn er enorm veel vormen vloerkleden verkrijgbaar: rechthoekig, vierkant, rond, driehoeken. Je kunt het zo gek niet bedenken. Toch is een rechthoekig vloerkleed nog steeds de meest gekozen vorm. Maar je vraagt jezelf vast af; wat past er het beste in mijn woning? Er zijn een aantal regels die je hierbij helpen. Een vierkant vloerkleed staat namelijk het mooiste in een ruimte die juist níet vierkant of rechthoekig is. Met een rond vloerkleed doorbreek je alle rechte lijnen in je woning, dit geeft een speels effect. En een langer, smaller vloerkleed staat mooi in de kleinere ruimtes zoals de hal of gang.
Wat voor stijlen zijn er?
Stijlen kun je het beste onderscheiden in materialen. Zo heb je vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen als: katoen, kokos, sisal, riet en wol. Daarnaast heb je synthetische vloerkleden gemaakt van: kunststof, polyester en rubber. Beide soorten materialen hebben voor- en nadelen.
Hoe onderhoud ik het vloerkleed?
Een vloerkleed goed onderhouden zorgt voor een langere levensduur. Stofzuig het kleed daarom minimaal 1x per week met een gladde stofzuigermond. Nieuwe vloerkleden verliezen, vooral in het begin, vaak losliggende vezels en zullen hierdoor gaan pluizen. Trek loszitten pluisjes nooit uit het vloerkleed, hiermee beschadig je het. Haal vlekjes meteen weg door erop te deppen met een keukenpapier. Behandel hierna de vlek met koud water en een drupje schoonmaakazijn. Het kleed mag bij het schoonmaken van een vlekje niet te nat worden én je mag er pas weer op lopen zodra het droog is.
Hoe leg ik een vloerkleed neer?
Ook dit kun je op allerlei verschillende manieren doen. Wil je meer eenheid creëren? Verbind je meubels dan door ze deels op het kleed te zetten. Zorg bij een vloerkleed onder de etenstafel dat deze groot genoeg is, zodat je er niet met je stoel vanaf schuift. Of leg meerdere ronde vloerkleden bij elkaar, zo geven ze jouw woning een speels detail. Een vloerkleed in de slaapkamer leg je logischerwijs naast het bed of voor de kast.
Doel, kleur én combineren
Voor elke woonstijl is er wel een passend vloerkleed te vinden. Is jouw doel simpelweg warmte toevoegen aan je interieur, ben je opzoek naar een echte eyecatcher die de aandacht trekt of heb je genoeg aan een basis vloerkleed? Dan is een rustig vloerkleed met neutrale kleuren precies wat je zoekt. Het mooie is, dat je vloerkleden ook kunt combineren; met meubels, accessoires of met elkaar. Zo kan een rechthoekig exemplaar mooi gecombineerd worden met een ronde die er deels overheen ligt. Of plaats eentje half onder die fijne fauteuil en een andere bij de bank.
Klaar voor het kiezen van jouw nieuwe vloerkleed? Onze tip: wees vooral ook creatief en doe wat jij zelf mooiste vindt. Wees niet bang om eens een kleed waarover je twijfelt te proberen. Staat het niet? Dan kun je hem in de meeste gevallen gewoon retourneren. Veel succes!