fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Wat zijn ABC-bomen?

Ken jij de term ‘ABC-bomen’? ABC-bomen is een verzamelnaam voor een aantal boomsoorten die dezelfde verschijnselen vertonen wanneer je ze te vroeg snoeit, namelijk het zogenaamde ‘boom bloeden’. Wij vertellen je graag welke boomsoorten onder deze categorie vallen én waar je ze aan kunt herkennen.

Wat zijn ABC-bomen?

De ABC-bomen worden onder één categorie gezet omdat zij bekend staan om het jaarlijks terugkerende ‘bloeden’. Op een bepaald tijdstip in het jaar ontstaan er allerlei sapstromen vanuit de stam van de boom. Echter kun je dit voorkomen door de boom op het juiste moment te snoeien. Lees hierover meer in onze snoeikalender. En wees gerust, een boom kan niet doodbloeden als je het snoeien vergeet. Het bloeden stopt meestal binnen een paar dagen weer, in sommige gevallen kan het 2 á 3 weken duren.

Acer of Esdoorn

De Acer of terwijl de Esdoorn is een loofboom en is te herkennen aan een prachtig, vijfpuntig blad. Deze bomen zijn échte blikvangers en groeien van 1 meter tot wel 20 meter hoog. Er zijn verschillende soorten Acers en daarom is er voor iedere tuin wel een geschikt formaat te vinden. De soorten die in Nederland het meest voorkomen zijn:

  • Gewone esdoorn
  • De Noorse esdoorn
  • De Veldesdoorn of Spaanse aak

Ook de Japanse esdoorn wordt steeds populairder, vanwege zijn prachtige rood- of paarsgekleurde bladderen.

Betula of Berk

De sierlijke Berk (Betula) heeft een fijn blad, een opvallende gele herfstkleur én een witgekleurde, slanke bast. Deze bast staat ook wel bekend om het vervellen waarbij er allerlei witte schilfers van de stam afgestoten worden. De bekende Nederlandse berken zijn:

  • De ruwe berk
  • De zachte berk
  • De zilverberk

Het verschil tussen de zachte berk en de ruwe berk zijn onder andere de bladeren, zo heeft de ruwe berk een glad blad en is bij de zachte berk de onderkant behaard. De zachte Berk wordt tot 20 meter hoog terwijl de ruwe Berk tot wel 30 meter hoog kan worden. De zilverberk blijft iets kleiner en wordt ongeveer 12 meter groot.

Caprinus of haagbeuk

De Carpinus betulus is beter bekend als de haagbeuk en wordt vaak verward met de beukenhaag. Beide zijn zeer geschikt voor in de tuin, dit zijn de verschillen:

  • De haagbeuk is te herkennen aan het groene blad én het feit dat hij al zijn blad in het najaar verliest. De haagbeuk groeit ook sneller dan de beukenhaag.
  • De beukenhaag bestaat zowel in het groen als in het rood. En biedt het hele jaar door veel privacy omdat er zelfs in de winter nog een gedeelte van het blad aan vast blijft zitten.

Beide zijn ideale haagplanten. Je kunt ze smal houden door regelmatig te snoeien of ze juist als afzonderlijke planten in elkaar laten groeien tot één geheel.

Andere ABC-boomsoorten

Andere ABC-boomsoorten zijn de Juglans (notelaar) en de Vitis (druivelaar). De notelaar staat ook wel bekend als de walnootboom. Deze boomsoort staat vaak geplant in tuinen omdat je er ieder jaar weer vele walnoten vanaf kunt plukken. Hetzelfde geldt voor de druivelaar waar eetbare druiven vanaf komen.

Heb jij een ABC-boom in jouw tuin staan óf ben je overtuigd en wil je eentje planten? Lees dan vooral hoe en wanneer de ABC-bomen gesnoeid moeten worden. Zo zorg je er zelf voor dat deze boomsoorten het hele jaar blijven stralen!

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars