fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

10 tips: zo stook je een veilig vuurtje

Wanneer het ’s avonds afkoelt is het heerlijk om een klein vuurtje te stoken. Met de zomer in het vooruitzicht kunnen we met een vuurkorf of buitenhaard extra lang genieten van de zwoele avonden. Heerlijk met een drankje, wegdromend in de vlammen en het geluid van het knisperende hout. Klinkt perfect toch? Maar: hoe ga je veilig te werk en ben je zo milieubewust mogelijk? Wij geven dé 10 tips om veilig maar toch gezellig een vuurtje te stoken:

Tip 1 | let op het houtsoort

Stook alleen onbehandeld hout zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Het verbranden van behandeld hout is verboden en er komen schadelijke stoffen vrij. Wees er dus scherp op dat je altijd ‘schoon’ hout gebruikt.

Tip 2 | gebruik droog hout

Vochtig hout verbrandt onvolledig waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Droog hout doet het daarentegen veel beter en is te herkennen aan scheuren of loszittend schors. Ook beperk je met droog hout de stankoverlast. Hak je regelmatig eigen hout? Laat dit minimaal 2 jaar drogen.

Tip 3 | verbrand alleen hout

Het verbranden van papier, karton en andere materialen is verboden en het is ook geen pretje. Het geeft namelijk rookoverlast en er ontstaat veel vliegend as.

Tip 4 | denk om het milieu

Blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk voor het milieu, zoals houtkrullen en houtvezels. Daarna volgt goed gedroogd haardhout. Koop daarnaast brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Tip 5 | stapel het hout op de juiste manier

Stapel het brandhout losjes op zodat er veel zuurstof bij kan komen. Op deze manier kan het volledig verbranden wat het milieuvriendelijkste is.

Tip 6 | gebruik een aanmaakblokje

Steek het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine stukken hout. Let op: gebruik geen brandbare vloeistoffen! Dit veroorzaakt schadelijke stoffen en kan in erge gevallen tot brandwonden zorgen.

Tip 7 | plaats het vuur op een geschikte locatie

Plaats de vuurkorf of tuinhaard op een stabiele locatie. Vermijd hierbij bomen of struiken om brand te voorkomen.

Tip 8 | blijf altijd bij het vuur

Laat het vuur nooit zonder toezicht branden en houdt kinderen en huisdieren op afstand. Plaats een emmer zand of aarde in de buurt zodat het vuur snel gedoofd kan worden indien nodig.

Tip 9 | houd rekening met de buren

Een vuurtje is natuurlijk enorm gezellig, maar misschien denken jouw buren daar wel anders over. Misschien vinden ze rook niet fijn of hebben ze gevoelige luchtwegen en daardoor veel last van jouw tuinplezier. Houd daarom rekening met de buren. Vraag naar hun mening en zorg ervoor dat de wind niet richting hun tuin waait. Vermijd vuur maken bij windstil of mistig weer, dan blijft de rook te veel hangen.

Tip 10 | houd je aan de regels

De overheid heeft regels opgesteld omtrent het stoken van een vuurtje. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Daarnaast mag je alleen een vuurtje stoken in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot, gelpot en tuinfakkels.

Tuinhaard

Met een tuinhaard kan je beschutter een vuurtje stoken dan met een vuurkorf. De meeste modellen hebben één opening waarin gestookt kan worden en zijn voor de rest afgesloten. In veel tuinhaarden zit een deurtje waardoor wind en regen het vuur niet belemmeren.

Vuurkorf

Stook je in een vuurkorf? Dan heb je in tegenstelling tot een tuinhaard te maken met open vuur. Hierbij is de kans groter dat er hete stukjes hout en as van het vuur springen. Houd daarom voldoende afstand of schaf een vonkenscherm aan. 

Vuurkorf uitmaken

De makkelijkste manier om een vuurtje te doven is door het vanzelf te laten gaan. Gooi dus een ruime tijd voordat je gaat slapen geen hout meer op het vuur. Zo zal het vuur vanzelf doven. Let er wel goed op dat het vuur helemaal uit is voordat je gaat slapen.

Heb je toch meer haast? Gebruik dan aarde of zand. Wanneer je dit over het vuur gooit, dooft het snel. Let op: gebruik geen water! Door het grote en plotselinge tempratuurverschil kan de vuurkorf beschadigen en ontstaat er veel rook. 

Gezellig is het zeker, maar je moet altijd oplettend blijven bij het stoken van een vuurtje. Het blijft immers vuur wat gevaarlijke situaties kan geven. Volg daarom altijd deze tips en geniet veilig van de lange zomeravonden. Wil je extra genieten van jouw tuin? Lees hier alles over dé tuintrends van 2020.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars