fbpx

De impact van het Coronavirus: op de wereldeconomie en de hypotheek

8

inhoudsopgave

De impact van het Coronavirus: op de wereldeconomie en de hypotheek

Het Coronavirus is niemand ontgaan en heeft nu ook Nederland bereikt. Naast dat het je gezondheid aantast, heeft het virus ook invloed op de wereldeconomie. Daar komt bij kijken dat óók de rente verder daalt. De financiële markten vrezen dat het virus een wereldwijde epidemie zal worden. Hoe dit in elkaar steekt? Wij praten je bij over de economische impact van het Coronavirus.

Begin januari werd het Coronavirus geconstateerd. Waar het eerst voornamelijk als lokaal Chinees probleem werd gezien, heeft het virus zich over de hele wereld verspreid. Hierdoor loopt naast de medische schade, ook de economie snel schade op als gevolg van het Coronavirus. Veel regio’s in Aziatische landen gaan in quarantaine en sluiten tijdelijk hun fabrieken. Maar het zijn niet alleen landen zoals China, Japan en Zuid-Korea die de impact op de economie voelen. Veel Westerse bedrijven halen hun producten uit deze landen, wat nu tijdelijk niet meer mogelijk is. Zo wordt langzamerhand de hele wereld economisch geraakt door een medische ziekte.

Aandelen kelderen

De AXE weerspiegelt de aandelenwaarde van de grootste Nederlandse bedrijven. Waar de Nederlandse AXE half februari nog op 629 punten stond, is deze waarde in nog geen drie weken tijd met 15% gedaald. Naast dat bedrijven de productie stil moeten leggen, geeft ook de consument in de gebieden waar het virus actief is minder uit. Grote steden, populaire winkelstraten, druk bezochte restaurants en andere publieke plaatsen blijven beangstigend rustig. Mensen blijven uit voorzorg binnen en investeren en consumeren vele malen minder.  

Marktrente nog meer omlaag

De Nederlandse overheid leent geld van investeerders om zo het financieringstekort in het land te dekken. En dit ging prima, de rente van deze ‘lening’ zat namelijk de laatste maanden voortdurend in de lift. Totdat het Coronavirus de wereld betrad en de rente voor een lening met een looptijd van tien jaar weer fors onder het nulpunt kwam. Dit betekent dat investeerders nu geen rente krijgen  máár juist moeten betalen om geld uit te lenen aan de Nederlandse overheid. De onzekere beleggers zorgen voor een dalende marktrente.  

Pensioenfondsen vrezen voor de toekomst

Ook voor pensioenfondsen is de dalende rente een tegenvaller. Verdiensten en leningen zijn belangrijke factoren voor het Nederlandse pensioenbalans. Nu de rente daalt, kunnen de aandelenkoersen minder kapitaal bieden aan het pensioenbalans. Doordat fondsen nu minder rente ontvangen, of zelfs moeten betalen in plaats van ontvangen dreigt er een tekort te komen in de toekomst.

Het gevolg voor de banken

De verwachting is dat de rentes aanhoudend laag blijven en de wereldeconomie wordt belemmert als gevolg van het Coronavirus. De centrale banken, waar dit in Nederland om ‘De Nederlandsche Bank’ gaat, hebben momenteel een belangrijke rol. Reguliere banken kunnen namelijk bij centrale banken terecht wanneer ze geld willen lenen of stallen. Wanneer de wereldeconomie niet stabiel is, zullen deze banken de rente verhogen. Hierdoor levert ons spaargeld steeds minder op.

Hoe zit het met de hypotheekrente?

Als we terugkijken naar het verleden, volgt de hypotheekrente over het algemeen de marktrente. Dit betekent dus dat ook de hypotheekrente weer aanhoudend laag zal blijven als gevolg van onder andere het Coronavirus. Hierdoor zal het afsluiten van een hypotheek goedkoper zijn. Heb je meer vragen over jouw hypotheek? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Hypotheekvisie.   

Deel dit artikel met je vrienden