De gekte op de woningmarkt komt weer aardig terug zo langzamerhand. In de grote steden was dit al enige tijd merkbaar maar ook in de ‘provincie’ zoals hier in Friesland komt er meer en meer spanning op de woningmarkt en ontstaat er een run op sommige huizen. Hoe zorg je ervoor dat jij je hoofd niet gek laat maken?
De eerste bezichtiging
Je hebt natuurlijk een zoekopdracht ingesteld op Funda en dagelijks krijg je een update van woningen die nieuw in de verkoop zijn gekomen en voldoen aan jouw criteria. En ineens komt daar die woning voorbij die exact voldoet aan jouw wensen. Een mooie keuken, prachtige badkamer, goede ligging, ruime tuin…en je hoeft er niks meer aan te doen…je kunt er zo in! Dit is jouw huis! Je belt de makelaar want natuurlijk wil je de woning zo snel mogelijk bezichtigen. De medewerker aan de telefoon laat alvast een beetje doorschemeren dat je niet de eerste bent die belt en dat er veel belangstelling is. Maar, je bent van harte welkom op het ‘Open Huis’ moment die de makelaar heeft georganiseerd.
Bij binnenkomst wordt je vriendelijk ontvangen door de makelaar en hij/zij vertelt je dat er inmiddels al 1 of meerdere biedingen zijn binnengekomen die rond of boven de vraagprijs liggen. Maar kijkt u rustig even rond, laat alles even op u inwerken en mocht u vragen hebben dan ben ik hier om deze te beantwoorden aldus de makelaar.
Je loopt door de woning en je merkt al gauw op dat je niet de enige bent….er lopen diverse geïnteresseerde stelletjes door de woning en ondertussen hoor je de deurbel gaan….de volgende mensen staan alweer voor de deur en ook zij willen graag de woning bekijken. Inderdaad….zoals je op de foto’s al kon zien voldoet de woning volledig aan je wensen en eisen maar je kunt op dit moment eigenlijk maar aan 1 ding denken….er is al geboden op de woning…hoe nu verder…moet ik ook gelijk een bod doen? En hoe hoog zou dat bod dan moeten zijn? En moet ik misschien gewoon het financieringsvoorbehoud laten vallen om zo meer kans te maken? En als ik dat biedt…is deze woning dat überhaupt wel waard?
Onder druk
Of je het nu wilt of niet…je voelt druk…je hebt eigenlijk geen tijd om alles even goed te laten bezinken terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Het gaat niet alleen om een zeer grote uitgave maar je zult er wellicht ook wel de komende 10 jaar wonen en je kinderen groeien er misschien wel op… Het kopen van een huis is een emotioneel proces die soms rare dingen met je doet. Toch zijn veel mensen erg impulsief en denken liever niet te veel na maar handelen puur op gevoel. Maar hoe kun je nu in een situatie zoals hierboven geschetst toch een goede weloverwogen beslissing nemen?
Het kopen van een huis neemt veelal stress met zich mee. Het is belangrijk om je dat gelijk te realiseren zodat je hier niet door verrast wordt. Vervolgens gaan we onderhandelen en laat dat nou net niet het sterkste punt zijn van de meeste Nederlanders. We vinden het vooral vaak erg gênant en doen het liever niet…dat blijkt wel als we op vakantie zijn. En we willen liever de verkoper ook niet ‘kwetsen’ door een belachelijk lage bieding te doen want we moeten immers nog met de verkoper door één deur naar de notaris. En als we eenmaal onze zinnen op een woning hebben gezet is van enige onderhandeling in veel gevallen helemaal geen sprake meer..helemaal niet in de huidige markt.
Onderhandelingen
En dan natuurlijk nog de verkopend makelaar die er nog even een schepje bovenop doet door wat extra druk uit te oefenen. Een van die middelen is het houden van een open huis waarbij meerdere (soms vele tientallen) geïnteresseerden de woning komen bekijken tussen 16.00 en 17.30 uur. En natuurlijk, wij doen het als makelaarskantoor zelf ook…het bespaart ons niet alleen tijd maar doordat mensen elkaar tegen komen op zo’n bezichtiging is gelijk voor iedereen duidelijk dat zij niet de enige zijn die belangstelling hebben. Dit zorgt voor een hogere opbrengst en juist daarvoor wordt een goede makelaar ingeschakeld….het huis verkopen tegen een zo hoog mogelijke opbrengst.
Een andere, veel gebruikte methode is bieden bij inschrijving. Iedereen die een bod wil doen krijgt dan vaak eenmaal de kans om gelijk een eindbod uit te brengen. De gene met de hoogste bieding en de beste voorwaarden (bijvoorbeeld geen financieringsvoorbehoud of voorbehoud bouwkundige keuring) krijgt de woning gegund. Hierdoor ontstaat soms, zeker in de grote steden, een situatie waarbij ver boven de vraagprijs wordt geboden en enige voorbehouden achterwege gehouden worden. In steden zoals Utrecht en Amsterdam ben je in veel gevallen zelfs kansloos wanneer je niet boven de vraagprijs biedt en de voorbehouden niet achterwege laat. Maar ook hier in Friesland komt het steeds vaker voor dat er boven de vraagprijs geboden wordt.
Toch is het achterwege laten van een financieringsvoorbehoud geen verstandige keuze aldus de Vereniging Eigen Huis. Blijkt dat je na het tekenen van het koopcontract de financiering toch niet rond krijgt, betaal je een boete van 10% van de koopsom. Dit gaat dus om flinke bedragen van sowieso €10.000,- en vaak nog veel meer. Overigens geldt dit ook bij het achterwege laten van een bouwkundige keuring in geval van een oudere woning. Jij hebt als koper wettelijk gezien een onderzoeksplicht en wanneer achteraf blijkt dat jouw droomhuis een bouwval blijkt te zijn heb je geen poot om op te staan. Met alle (financiële) gevolgen van dien!
Bereid je goed voor
Zorg dat je weet welke woningen er onlangs in de buurt verkocht zijn en voor hoeveel. Dit zorgt ervoor dat je zekerder de onderhandelingen in gaat omdat je weet waar je over praat. Maar misschien nog wel belangrijker…bepaal voor jezelf op voorhand de bovengrens…tot hoever wil je gaan om deze woning te kopen. Wanneer je dit doet laat je je niet meeslepen in emoties in het heetst van de strijd en bovendien zorgt het ervoor dat wanneer je de woning niet krijgt omdat je bent overboden, je hier waarschijnlijk beter mee om kunt gaan. Je hebt er alles aan gedaan (lees; je bent tot je eigen bovengrens gegaan) en het toch niet gekregen. Jammer, op naar de volgende! Er komt echt wel weer een andere leuke woning voorbij op korte termijn hoor…en vertrouw daar ook echt op. Leuk wonen is niet alles…af en toe op vakantie kunnen, leuke dingen blijven doen of een nieuwe auto eens in de zoveel jaar…allemaal zaken die je wilt kunnen blijven doen en dus ‘stick to the plan’ en laat je niet gek maken! Niemand beter een goede aankoopmakelaar kan je hier tegen beschermen. Een aankoopmakelaar kijkt rationeel en zonder emoties naar een huis en zal op een zelfde manier de onderhandelingen in gaan. Dit bespaart je als huizenkoper vaak veel geld waardoor de aankoopmakelaar zichzelf snel heeft terugverdiend.
Zorg ook dat je de tijd neemt wanneer je een huis gaat kopen ook al heb je die tijd voor je gevoel niet. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die wat langer nadenken bij het nemen van een beslissing of het maken van een keuze, achteraf bekeken betere keuzes maakten dan mensen die dat niet deden. Door je tijd te nemen is de kans dat je afwijkt van de wensen en eisen die je op voorhand hebt gesteld aanzienlijk kleiner. Niet voor niks luidt het gezegde ‘er even een nachtje over slapen’. Belangrijk dus doen!