fbpx

Goed nieuws voor starters: kabinet schrapt overdrachtsbelasting voor starters

overdrachtsbelasting

inhoudsopgave

Het kopen van je eerste woning is een leuke maar spannende stap in je leven. Daarom ben je opzoek naar hét perfecte plekje, dit is echter nog niet zo makkelijk. Door de lastige woningmarkt lijkt het kopen van een woning soms onmogelijk. Maar goed nieuws; hier komt misschien verandering in!

 

Op Prinsjesdag maakt het kabinet waarschijnlijk bekend dat starters per 1 januari géén overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo geldt dit alleen voor woningzoekenden die voor het éérst een huis kopen en tussen de 18 – 35 jaar oud zijn. De reden voor dit besluit is om de huizenmarkt weer op gang te laten komen en starters meer kansen te bieden. Door het schrappen van de overdrachtsbelasting, kan dit starters wel duizenden euro’s schelen.

Euro’s goedkoper

Volgens het huidige systeem moeten kopers een overdrachtsbelasting betalen bij overdracht van de woning, de overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de aankoopwaarde. Voor de minder snelle rekenaars onder ons: op een koophuis van 300.000 euro scheelt dit al snel 6.000 euro! Voor starters een erg mooi bedrag om bijvoorbeeld de nieuwe inboedel mee te bekostigen.

 

Beleggers

Vaak ondervinden starters concurrentie van beleggers. In tegenstelling tot starters, moeten mensen die een huis kopen als beleggingsobject (dit is een huis waar de koper niet zelf in woont) voortaan een hoger bedrag aan overdrachtsbelasting betalen. Deze wordt verhoogd van 2 naar 8 procent. Ook voor zakelijke objecten zal men 8 procent gaan betalen. Hiermee wil het kabinet de korting voor starters financieren.

Ben jij ook een starter opzoek naar een woning? Lees dan ook onze blog over het kopen van je eerste huis met de belangrijkste zaken op een rij. Mocht je verder nog vragen hebben over wat dit kan betekenen voor het kopen of verkopen jóúw woning, neem dan gerust contact op met een van onze makelaars!

 

Deel dit artikel met je vrienden