fbpx

Je eerste huis kopen

je eerste huis kopen

inhoudsopgave

Je eerste huis kopen…een spannende en vooral grote stap in je leven! Juist omdat dit zo’n grote stap in je leven is, is het belangrijk dit proces zorgvuldig en goed doordacht te doorlopen, bij voorkeur onder begeleiding van een aankoopmakelaar. Om je toch enigszins goed voor te bereiden op het kopen van je eerste woning heb ik de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Wat kan ik betalen?

De eerste stap is het nemen van een besluit dat je graag een huis wilt kopen en dus is het goed om voor jezelf vast te stellen welke woonlasten passen bij je persoonlijke situatie, zowel nu als de komende jaren. Om hiervan een goed beeld te vormen is het belangrijk om je hierop goed te oriënteren. Dit is oriëntatieproces begint bij het maken van een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je precies vertellen hoeveel je maximaal kunt lenen en welke maandlasten daar bij horen. Met deze informatie op zak kan je zoektocht naar een geschikte woning beginnen.

Een woning zoeken

Ok de zoektocht naar een geschikte woning is begonnen. Zet voor jezelf de belangrijkste eisen die je stelt aan een huis op papier. In welke stad, dorp of regio zou je willen wonen en welke woonwijken hebben je voorkeur. En aan welke eisen moet de woning voldoen? Nieuwbouw of bestaande bouw, aantal slaapkamers, woonruimte, wel of geen tuin, een kant en klare woning of bij voorkeur een opknapper.

De fase waarin je zoekt naar een geschikte woning kun je zelf doen en heb je nog niet per definitie een aankoopmakelaar nodig. Wel is het verstandig om je woonwensen bij diverse lokale makelaars kenbaar te maken zodat zij contact met je op kunnen nemen zodra er een passende woning in de verkoop komt. Groot voordeel hiervan is dat je de concurrentie voor bent nog voordat de woning op Funda en andere woningwebsites komt.

Bekijk in deze fase meerdere woningen. Dit kan je helpen om een nog beter beeld te krijgen van je specifieke wensen. Duinstra Makelaars heeft speciaal voor starters een starterspakket samengesteld.

Een geschikte woning gevondenJe eerste koopwoning

Een eerste bezichtiging doe je veelal zonder je aankoopmakelaar. Is je gevoel bij een woning na een eerste bezichtiging goed en ben je enthousiast geraakt dan is het verstandig om een tweede bezichtiging aan te vragen. Het is belangrijk om bij deze tweede bezichtiging je aankoopmakelaar mee te nemen. Op voorhand kan hij al enig vooronderzoek doen zoals hoelang staat de woning al te koop, zijn er vergelijke woningen in de omgeving verkocht de afgelopen 2 jaar en is de vraagprijs realistisch.

Tijdens een tweede bezichtiging zal een aankoopmakelaar met andere ogen naar een woning kijken, in ieder geval zonder de emoties die om de hoek komen kijken bij de meeste kopers. Daarnaast zal hij ook kritisch kijken naar de bouwkundige staat en de afwerking van de woning en misschien nog wel het allerbelangrijkste…de juridische kant van een huis. Heb je bij deze woning te maken met een kettingbeding, erfpachtrecht, erfdienstbaarheden en mogelijke andere juridische zaken die nadelig kunnen uitpakken voor jou als koper.

De onderhandelingen

Een van de grootste voordelen van een aankoopmakelaar is dat hij handelt zonder emoties. Laat hem daarom ook altijd de onderhandelingen doen. In de praktijk zien we te vaak dat kopers uit hun enthousiasme onder aan de streep vele duizenden euro’s meer betalen dan nodig was geweest. Een investering van €1.000,- tot €2.000,- wordt door een goede aankoopmakelaar dus snel terugverdiend.

Onderhandelen over de aankoop van een woning is meer dan het alleen eens worden over de prijs. Bijvoorbeeld wanneer de levering plaatsvindt en het overnemen van roerende zaken zijn vrijwel altijd onderdeel van de onderhandelingen. Daarnaast zijn de ontbindende voorwaarden erg belangrijk. De meest belangrijke en de meest voorkomende is het financieringsvoorbehoud. Zorg dat je deze ALTIJD laat opnemen in de voorwaarden van een koopovereenkomst. Het is gebruikelijk dat je 6 tot 8 weken te tijd krijgt om de hypothecaire financiering rond te maken. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan kun je alsnog kosteloos van de koop afzien. Neem je het voorbehoud van financiering niet op in de koopakte en blijkt achteraf dat je de financiering niet rond krijgt, dan betaal in bijna alle gevallen een boete van 10% van de koopsom.

Een ander belangrijk voorbehoud kan zijn een bouwkundige keurig. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is verstandig en ook heel gebruikelijk bij woningen ouder dan 30 tot 40 jaar. Komen er gebreken aan het licht of vallen de te verwachten verbouwingskosten (renovatie) hoger uit dan vooraf rekening mee werd gehouden, dan kan dat reden zijn tot ontbinden van de koopovereenkomst.

Het verdere verloop…

Na het succesvol verlopen van de onderhandelingen wordt er door de verkopend makelaar een koopovereenkomst opgemaakt met daarin alle overeengekomen afspraken. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je nog 3 dagen bedenktijd. Binnen deze 3 dagen (zit er een weekend in dan telt dit weekend mee als 1 dag) mag je zonder opgave van reden nog van de koop afzien. Voor jou is het nu zaak om zo snel mogelijk weer om de tafel te gaan met je hypotheekadviseur om de financiering rond te maken binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden. De hypotheekadviseur vraagt dan op basis van jouw eisen en wensen een offerte op bij een bank of hypotheekverstrekker. Daarnaast zal er ondersteunend aan de financieringsaanvraag een taxatierapport opgemaakt moeten worden van de aangekochte woning en zul je inkomensgegevens moeten overleggen zoals salarisstroken en een werkgeversverklaring.

Wanneer je akkoord bent met de aangeboden hypotheekofferte en alle benodigde stukken zijn compleet, dan wordt dit in zijn geheel door de hypotheekadviseur doorgestuurd naar de bank of hypotheekverstrekker ter beoordeling. Is de beoordeling positief dan geeft de hypotheekverstrekker een zogenoemd finaal akkoord. Dit is voor jou het teken dat jouw hypotheekaanvraag definitief goedgekeurd is.

Koop je als starter een woning lager dan €231.132,- dan is de kans groot dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af kunt sluiten. Behalve dat dit je meer zekerheid bij noodgedwongen verkoop als gevolg arbeidsongeschiktheid, niet-verwijtbare werkloosheid of een scheiding, is de rente op een hypotheek met NHG ook aanzienlijk lager. Je hypotheekadviseur kan en zal je hier ongetwijfeld alles over vertellen.

Starterslening

Een starterslening is een lening bij de aankoop van een woning die gefaciliteerd wordt door de veel (niet alle) gemeenten in Nederland. Deze starterslening biedt uitkomst wanneer je eigen inkomen niet toereikend is om de gewenste woning te kunnen kopen. Het verschil tussen de maximale hypotheek op basis van jouw inkomen en het benodigde bedrag voor de aankoop van de woning wordt dan gedurende een aantal jaren gefinancierd via een starterslening. Over deze lening betaal je dan tijdelijk geen aflossing en geen rente. Een van de voorwaarden is dat de hypotheek afgesloten wordt met NHG. Bekijk de video hieronder voor meer informatie of op de website van starterslening.nl

 

Deel dit artikel met je vrienden

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2022 Duinstra Melis Makelaars

Privacy statement / Disclaimer / Partners