fbpx

Veel voorkomend onderhoud jaren ’30 woningen!

Jaren 30' woning

inhoudsopgave

Jaren ’30 woningen zijn tot op de dag van vandaag razend populair. En dat is natuurlijk niet voor niets. Een jaren ’30 woning is ontzettend sfeervol en straalt authenticiteit uit. Ze zijn dan ook te herkennen aan prachtige details zoals hoge plafonds, glas-in-loodramen, en-suite deuren, erkers en noem het maar op.

 

De geweldige stijl is echter niet het enige wat deze woningen zo gewild maakt. Want ook kwalitatief zijn het toppers! In deze tijd ging kwaliteit namelijk boven kwantiteit én werd er gebruikt gemaakt van sterke materialen. Vergeet alleen niet dat ze al bijna 100 (!) jaar oud zijn. Niet gek dus dat er hier en daar toch onderhoud gedaan moet worden. Maar, wat is nou het meest voorkomende onderhoud van een jaren ’30 woning? Wij gaan er met je bij langs!

Verduurzamen

Termen zoals  ‘energiezuinig’, ‘duurzaam’ en ‘milieubewustzijn’ bestonden in de jaren ’30 waarschijnlijk niet. De kans dat jouw jaren ’30 woning energiezuinig is, is daarom klein. Een belangrijke reden hiervoor is de vaak slechte isolatie van de woningen. Zo beschikken de meeste jaren ’30 woningen voornamelijk over enkel glas en hebben ze geen tot weinig vloer- of dakisolatie. Het vervangen van het enkele glas naar dubbel glas doet al wonderen! Wil jij je prachtige glas-in-loodramen niet vervangen? Plaats dan een voorzetraam: dit is een raam die voor of achter je huidige raam geplaatst wordt.

Daarnaast zijn er nog ontelbaar veel manieren om jouw woning te verduurzamen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch koken, duurzaam verwarmen en zo zijn er nog veel meer manieren om energie te besparen. 

Ventileren

Beschikt de jaren ’30 woning over een kelder of kruipruimte? Controleer dan of deze droog is. Het kan voorkomen dat hier vocht ontstaat door een lek of slechte ventilatie. Dit kan ervoor zorgen dat de fundering en de houten constructie van de woning aangetast worden. De oplossing: Ventilatiesleuven. Controleer of deze nog in goede staat zijn en vernieuw waar nodig!

Metselwerk

Omdat de woningen al bijna 100 jaar oud zijn, is het belangrijk om te checken of het metselwerk nog in orde is. En dan met name de voegen. Wanneer deze te oud zijn beginnen ze te korrelen. Dit kun je gemakkelijk controleren door met je vinger langs de voegen te schrapen. Voelt deze korrelig aan of laat het los? Dan is het toe aan vernieuwing!

Kozijnen

Één van de basis ingrediënten van een jaren ’30 woning is hout. De meeste jaren ’30 woningen beschikken daarom over houten kozijnen. Deze zijn vaak prachtig, maar vergen ook veel onderhoud. Reinig ze daarom één of meerdere keren per jaar, check of de ramen en deuren goed sluiten, houd de opening schoon en herstel beschadigingen zo spoedig mogelijk. Op deze manier blijft je houten kozijn in goede staat.

 

Liever minder onderhoud aan je kozijnen? Vervang ze dan voor kunststof kozijnen. Deze maak je gemakkelijk schoon met een doekje en blijven voor lange tijd mooi!

Er zijn natuurlijk ook een heleboel jaren ’30 woningen die volledig gerenoveerd zijn. Denk jij er dus over na om een jaren ’30 woning te kopen? Check dan eerst wat er allemaal al gedaan is en wat er eventueel nog gedaan moet worden. Meer weten over de stijl van een jaren ’30 woning? Hier lees je alles over de typische kenmerken van een ‘jaren 30 woning!

Deel dit artikel met je vrienden