Verkocht onder voorbehoud: wat betekent dit?
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, of regelmatig op Funda zit dan kom je deze term vaak tegen: verkocht onder voorbehoud. Soms is dit een flinke tegenslag, omdat het nét dat huis is wat je op het oog had. Maar: wat houdt verkocht onder voorbehoud precies in? Is de woning nog op de markt of niet? Wij vertellen je er alles over!
Als zowel de koper als de verkoper content is met de koopovereenkomst én deze is ondertekend, dan is de koop een feit. Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop afzien. De koper heeft wettelijk gezien namelijk drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan de koper, zonder het geven van een reden, de koopovereenkomst ontbinden. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden gesteld. Wat houdt dit alles precies in?
Wat betekent verkocht onder voorbehoud?
Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is getekend. De koop is nog niet definitief. Er zijn namelijk vaak nog ontbindende voorwaarden gesteld waarmee de koper de koop kan ontbinden voordat deze definitief is.
Ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden beschermen de koper tegen hoge kosten bij de aankoop van een woning. Er zijn veel verschillende soorten ontbindende voorwaarden. Wij zetten de meest voorkomende voor jou op een rijtje:
Wanneer je een woning op het oog hebt, is jouw financiering en/of hypotheek nog niet helemaal rond. De woning moet vaak nog getaxeerd worden en de geldverstrekker zal naast vele andere documenten ook de koopovereenkomst willen zien. In dit geval kan de koper voor het tot stand komen van de overeenstemming, een voorwaarde voor het verkrijgen van financiering op laten nemen. Dit betekent dat de koper de overeenkomst wil sluiten, maar de koop nog kan ontbinden indien geen financiering/hypotheek wordt verstrekt. Nadat de overeenstemming is bereikt tussen koper en verkopen, geldt een afgesproken periode. Meestal is dit zes tot zeven weken waarin de koper de financiering rond kan krijgen. Indien er binnen deze periode nog geen definitief akkoord is gegeven voor de geldlening, kan er uitstel gevraagd worden.
Deze voorwaarde houdt in dat de koper de woning koopt, mits de eigen woning binnen de gestelde termijn wordt verkocht. Zo loopt de koper geen risico op dubbele woonlasten. Indien het niet lukt om de eigen woning binnen het gestelde termijn onvoorwaardelijk te hebben verkocht, dan kan de koop ontbonden worden.
De bouwtechnische staat van een woning is van buitenaf niet altijd goed te zien. Om hier achter te komen kan een bouwtechnische keuring worden uitgevoerd. De koper kan een bod op een woning uitbrengen, onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Een optie hierbij is om vooraf een bedrag met de verkoper af te spreken. Wanneer blijkt dat direct noodzakelijk, achterstallig onderhoud het vooraf gestelde bedrag overschrijdt, dan kan de koper de koop ontbinden. Een optie die ook vaak wordt gekozen, is om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren binnen de bedenktijd. De koper hoeft hiervoor geen bedrag vooraf te bepalen, maar kan ontbinden wanneer de keuring tegenvalt. Deze optie geeft snel zekerheid. Ook kan hierbij geen discussie ontstaan wat wél direct noodzakelijk onderhoud is, en wat niet.
Bedenktijd
Geen ontbindende voorwaarde, maar wel degelijk van toepassing is de wettelijke bedenktijd. Deze start op de dag dat de koper de ondertekende koopovereenkomst van beide partijen heeft ontvangen. Van deze drie dagen moeten minimaal twee werkdagen zijn. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan wordt de termijn verlengd naar de eerstvolgende dag die dit niet is. Als de koper beroep wil doen op de bedenktijd, moet de koper ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring de verkoper vóór het verstrijken van de termijn heeft bereikt. In dit geval wordt een woning vaak als ‘onder optie’ of ‘onder bod’ aangemerkt op Funda.
Wat betekent dit voor jou? Wanneer een woning is verkocht onder voorbehoud, kan er geen bod meer worden uitgebracht. Wél kun je laten weten dat je oprecht geïnteresseerd bent in de woning. Gaat de koop toch niet door? Dan komt de woning weer terug op de markt. Heb je meer vragen over dit onderwerp? Of wil je jouw woning verkopen óf heb je een nieuwe woning op het oog? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!