fbpx

Een huis kopen: stappenplan

huis kopen - stappenplan

inhoudsopgave

Het kopen van een huis is een grote stap

Het kopen van een huis in Friesland is niet iets wat je iedere dag doet. Wij begrijpen als geen ander dat er bij het aankopen van een huis veel belangrijke zaken op je af komen, waar je vooraf geen weet van hebt. In deze blog nemen we je aan de hand van een stappenplan mee door het aankoopproces. Door dit stappenplan weet je precies wat je te wachten staat en dat kan je hou vast geven bij het zoeken naar een geschikte woning.

Stap 1: Oriënteren

De eerste stap in het stappenplan “huis kopen”  is weten welk budget je te besteden hebt. Wat wil en kán je gaan lenen, wat worden je maandlasten en heb je eigen vermogen ja of nee. Jouw inkomen en dat van een eventuele partner is leidend, net zoals de woonsituatie waar je nu in zit. Het is dan ook heel verstandig om te oriënteren en om tafel te gaan met een hypotheekadviseur, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Indien je reeds een eigen woning bezit is het natuurlijk ook van belang om te weten hoeveel overwaarde er vrij kan komen.

Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je toekomstige woning eruit moet zien. Waar zou je graag willen wonen, hoe groot moet de woning én de ruimte eromheen zijn, over hoeveel slaapkamers moet een woning beschikken en wat zijn belangrijke voorzieningen die je graag in de buurt wil hebben.

Wil je weten wat jouw huis in Leeuwarden of Sneek e.o. waard is? Vraag dan een gratis waardebepaling van jouw huis aan.

Stap 2: Huizenjacht

Als je weet wat de mogelijkheden zijn begint het leuke werk, namelijk het zoeken naar jouw droomwoning. Avonden doorbrengen op websites van woningaanbieders, rondrijden in buurten waar je zou willen wonen en uiteindelijk bezichtigen. Toch valt in deze tijd niet mee een woning aan te kopen dus is het juist fijn als een aankoopcoach- of makelaar je tijdens dit proces helpt om er samen voor te zorgen dat het tóch gaat lukken! Het inschakelen van hulp door een aankoopcoach- of makelaar bij het kopen van een woning kan een hoop vervelende verrassingen voorkomen. Dit bespaart de gemiddelde woningkoper een hoop geld, en dus zijn de kosten van de aankoopbegeleiding vaak snel terugverdiend.

Bekijk hier ons actuele aanbod

Stap 3: Bezichtigen

Is je oog gevallen op jouw droomwoning? Dan is het tijd om de woning te gaan bezichtigen. Bekijk alle ruimtes van de woning goed, maak foto’s, notities en stel de juiste vragen. Is de dakbedekking aan vervanging toe? Hoe oud is de ketel? Is de woning volledig geïsoleerd? Tip: neem een aankoopmakelaar of vriend met bouwtechnische kennis mee én bekijk de woning met daglicht.

Laat alle informatie en ervaringen van de bezichtiging even op je inwerken. Bekijk de foto’s en videos nog eens nadat je de woning bezichtigd hebt. Volg vooral je gevoel. Nog altijd even enthousiast? Dan is het tijd om na te denken over een eventueel bod op de woning.

Stap 4: Bieden

Jouw droomhuis gevonden? Dan kun je een bod gaan doen! Het is jullie vast niet ontgaan dat er in de huidige woningmarkt flink overboden wordt, maar dat hoeft niet áltijd het geval te zijn. Naast een bod moet je de verkopende partij ook laten weten onder welke voorbehouden je biedt, denk hierbij aan voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring. 

Hou er rekening mee dat je maximaal kunt lenen wat je leencapaciteit is op basis van inkomen, maar ook op basis van het onderpand. Stel dat de woning lager getaxeerd wordt dan je leencapaciteit dan kan je dus maximaal het getaxeerde bedrag lenen. In deze tijd, waar overbieden veel voorkomt is dat extra belangrijk om bij stil te staan. Hierbij kan een aankoopcoach- of makelaar een hele belangrijke rol voor je spelen. Hij of zij adviseert je niet alleen over de woning, maar ook over de hoogte van het bod.

Meer informatie over wat een aankoopcoach- of makelaar voor jou kan betekenen? Neem even een kijkje op onze pagina over aankoopmakelaar en aankoopcoach.

Stap 5: Koopcontract

Gefeliciteerd, het bod is geaccepteerd! Tijd voor de volgende stap, het koopcontract. In principe regelt de verkopende partij het koopcontract. Als koper kan je dit natuurlijk wel laten controleren, bijvoorbeeld door een makelaar. Na het tekenen van het koopcontract heeft u altijd drie dagen wettelijke bedenktijd. Je kan dan zonder reden afzien van de koop.

Stap 6: Hypotheek regelen

Het tekenen van het koopcontract is achter de rug. Nu je de koopprijs weet, is het tijd om de financiering aan te vragen. Een hypotheekadviseur gaat op zoek naar een passende hypotheek en vraagt een offerte aan. Wanneer je de hypotheekofferte accepteert, wordt de financiering daadwerkelijk aangevraagd. De bank beoordeelt alle documenten en beoordeelt de aanvraag. Vaak moet de woning nog door een objectief taxateur getaxeerd worden voor de geldverstrekker. Het wachten is even spannend, en kan soms wel een aantal weken duren.

Stap 7: Notaris

Als de geldverstrekker de aanvraag heeft geaccepteerd, stuurt hij alle stukken door naar de notaris. Soms is het nog even wachten op de passeerdatum. Dit is de datum waarop je de sleutels ontvangt. Bij de notaris teken je vervolgens de eigendomsoverdracht en je passeert de hypotheekakte. En dan is het eindelijk zover… het spannende aankoopproces is voorbij. Je mag jezelf trotse eigenaar noemen van jouw droomwoning.

Tips bij het zoeken naar een woning

  • Neem een aankoopcoach- of makelaar in de arm die je kan begeleiden tijdens het aankoopproces.
  • Bezichtig veel woningen, zie het als oefening en vergelijkingsmateriaal.
  • Weet wat je kan lenen en wat je eigen middelen zijn, zodat je exact weet tot hoever je kan bieden.
  • Weet goed wat je zoekt, en op welke punten je concessies zou kunnen doen.
  • Vertel iedereen dat je op zoek bent naar een woning.
  • Houd vol, jouw droomwoning komt écht!
 
We hopen dat je aan dit stappenplan huis kopen ook echt iets hebt gehad. Mocht dit zo zijn, wil je het ons dan laten weten?
Geld munten - huis kopen en aftrekbare kosten
Huis kopen
koopcontract ondertekenen

Deel dit artikel met je vrienden