fbpx

Vochtproblemen: hoe kom je eraan én eraf?

4

inhoudsopgave

Vochtproblemen: hoe kom je eraan én eraf?

Loslatend behang, een hoge energierekening, grauwe plekken op het plafond: allemaal vochtproblemen. Zeker in oudere woningen kan dit de kop opsteken. Wat kun je hieraan doen? En nog beter: hoe kun je vochtproblemen voorkomen? Cliché maar waar, ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen je met een paar preventieve tips én de oplossing wanneer het kwaad al is geschied.

Wat zijn vochtproblemen?

Vochtproblemen komen vaak voor in de vorm van water, waterdamp of luchtvochtigheid. Je herkent het aan schimmelplekken, loslatend behang of stucwerk, een muffe en bedompte geur, en/of zelfs een hogere energieverbruik. Ook gezondheidsklachten kunnen ontstaan als gevolg van vochtproblemen, door de verschillende schimmels en bacteriën die ontstaan.

Veelvoorkomende oorzaken

Regelmatig zien we dat bouwkundige problemen een oorzaak zijn van vochtproblemen, hoewel ook onvoldoende ventilatie een gevolg kan zijn van vocht in een woning.

Vier bekende soorten vochtproblemen:

  • Optrekkend vocht
  • Koudebruggen
  • Condensatie
  • Lekkage

Optrekkend vocht

Bij optrekkend vocht komt grondwater of andersoortig vocht de woning binnen. Dit gebeurt via funderingen, kruipruimten en (spouw)muren. Hierbij spelen het klimaat, grondwaterniveau en steen- en metselwerk een rol. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het grondwater voor langere periode hoog is, met als gevolg dat het gesteente om jouw huis doorlaatbaar wordt.

Koudebruggen

Als je in de winter de kachel aanzet, kan het voorkomen dat de warme lucht bij een koude vloer af begint te koelen. Hierdoor wordt er vocht “kwijtgeraakt”. Je ziet dit veel op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen of betonnen draagconstructies.

Condensatie

Condens ontstaat door o.a. douchen of koken, wanneer er niet goed geventileerd wordt. De vaak warme en vochtige lucht die bij dit soort “huis-tuin-en-keukenactiviteiten” vrij komt, slaat als condens neer op ramen, kozijnen en/of muren. Zo kunnen ook schimmels ontstaan, met name wanneer er sprake is van langdurig terugkerende condens. Dit komen we vaak tegen in badkamers en keukens.

Vochtproblemen n.a.v. lekkage

Lekkage is niet altijd even snel zichtbaar, maar kan wel voor problemen zorgen. In woningen zit een netwerk aan (water)leidingen. Wanneer deze gaan lekken, ontstaat er een vochtprobleem. Je herkent dit aan loslatende tegeltjes, of in een verder stadium zelfs pas wanneer de waterdruk minder wordt. Ook (langdurige) regenval kan zorgen voor lekkage. Kapotte dakpannen of slechte voegen zijn regelmatig de boosdoener voor vochtproblemen van buitenaf.

Oplossingen voor vochtproblemen

Over het algemeen kun je vochtproblemen prima zelf oplossen. Ventileren is hierbij essentieel. Zorg daarom dat er altijd, of in ieder geval regelmatig, een raam openstaat. Houd met name in de badkamer en keuken rekening met goed ventileren. Zorg – indien mogelijk – voor goede ventilatiesystemen en gebruik deze standaard.

Naast ventileren, helpt ook isoleren om vochtproblemen te bestrijden. Dit zorgt er namelijk voor dat de temperatuur beter te regelen is. Door je vloer, gevels én het dak juist te isoleren, zorg je ervoor dat vocht buiten de woning blijft. Hoe warmer de woning, hoe minder kans op condensatie.

Het is niet altijd even gemakkelijk om alle vocht buiten de woning te houden, maar met een paar simpele huis-tuin-en-keuken-tips kun je soms een groot verschil maken. Hang bijvoorbeeld de was zoveel mogelijk buiten te drogen, droog na het douchen de badkamer zoveel mogelijk af én laat het ventilatiesysteem nog even op een lage stand lopen.

Ben jij van plan een woning te (ver)kopen en twijfel je over zichtbare vochtplekken?

Neem dan altijd een bouwkundige onder de arm om te voorkomen dat je voor onverwachtse kosten komt te staan.

Deel dit artikel met je vrienden