fbpx

Ongedierte thuis? Zó bestrijd je het!

6

inhoudsopgave

Ongedierte thuis? Zó bestrijd je het

Van zilvervliesjes tot muizen, het zijn diertjes die maar al te graag bij je in willen trekken maar ze zijn niet altijd even gewenst in huis. Ze laten niet alleen veel rommel achter maar maken ook nog eens nare geluiden én het is niet altijd even hygiënisch. Kortom: weg met ongedierte! Wij geven je dé tips om ongedierte te herkennen én te bestrijden.

Allereerst: Wat is ongedierte?

Ongedierte zijn diersoorten of insecten die in je woning, bedrijf of instelling zijn gekropen om hier te leven. Hier vinden ze zowel voedsel als beschutting. Ongedierte is lastig weg te krijgen wanneer ze eenmaal in je woning zitten. Buiten dat, doet ongedierte er alles aan om te overleven en vermenigvuldigen ze zich ook nog eens snel. Wacht dus niet te lang en bestrijd ongedierte zo snel mogelijk.

Veelvoorkomende problemen

vervuiling. Zo knagen ongedierte zich overal doorheen en laten ze veel rommel achter. Denk aan: uitwerpselen, nestjes én soms zelfs ziektes. Ook blijven je voedselvoorraden vaak niet onaangeraakt en maken deze “beestjes” nare geluiden.

Soorten ongedierte

  • Muizen

De huismuis is een schuw beestje wat opzoek is naar eten en warmte. Ze zijn te herkennen aan hun uitwerpselen (zwarte, puntige korreltjes) én nare knaaggeluidjes.

  • Ratten

Ratten zijn in verhouding groter en langer dan de huismuis. In je woning komen ze voor voedsel, warmte en een veilig onderkomen. Je kunt de aanwezigheid herkennen aan hun uitwerpselen (bruin, banaanvormig) en aan krassende geluiden.  Ook brengen ze vervelende ziektes met zich mee, zoals: de rattenbeetkoorts en de Ziekte van Weil.

  • Wespen

Wespen zijn vrijwel altijd op zoek naar (zoet) voedsel. Dat gezamenlijk met een veilig onderkomen is dan ook de reden dat ze zich in je woning settelen. Vaak vind je een wespennest op zolder of in de garage/ schuur. Je herkent een nest aan meerdere (dode) wespen in of rondom je woning.

  • Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine langwerpige zilvergrijze insecten. Ze leven graag in een vochtige omgeving, zoals: de badkamer, toiletten en keukenkastjes en tasten niet alleen je voedselvoorraad aan, maar ook boeken, fotoalbums en schilderijen. Ze liften graag mee in verhuisdozen, meubilair, oude boeken en papier. Er is sprake van een plaag wanneer je er 10 tot 50 per week tegenkomt.

  • Vlooien

Vlooien houden van warme en vochtige plekken zoals matrassen, maar ook katten- en hondenmanden. Vlooien voeden zich met bloed dus komen vooral in je woning voor jou of je huisdier. Vlooien zijn te herkennen aan enorme jeuk en rode bultjes. Wanneer jij je huisdier(en) telkens ziet jeuken kan dit ook duiden op vlooien.

  • Mieren

Mieren zitten vooral in ruimtes waar wordt gegeten of etensresten liggen, zoals de woonkamer- en keuken. Buiten dat vindt je mieren op warme, vochtige plekken zoals badkamers en kruipruimtes. Je herkent ze aan verzakkingen van terrassen of opritten en zelfs weggevreten isolatiemateriaal.

  • Bedwantsen

Bedwantsen zitten vooral in je slaapkamer. De kleine, witte eitjes zitten in de naden van matrassen. De larven zijn doorzichtig en als ze bloed zuigen rood van kleur. Een bedwants bijt mensen waarna jeuk en roodheid ontstaat. Je herkent ze door verkleuring van je matras en zelfs kleine bloedvlekjes.

  • Houtworm

Deze larven van de houtwormkevers voeden zich met hout, waardoor schade ontstaat. Je herkent de aanwezigheid van dit type ongedierte door gaten en tunnels in je houtwerk, dit hebben ze namelijk weggevreten. Ze bevinden zich veelal in houten meubels, kunstwerken en vloeren maar ook deuren, trappen en steunbalken.

Voorkomen is beter dan genezen

Ongedierte komt vooral af op voedsel. Het is daarom verstandig om dit goed op te bergen in gesloten bakjes. Het is ook aan te raden om kieren en naden van je woning dicht te maken en dit te blijven controleren. Een deur of raamhor kan helpen om vliegende insecten buitenhuis te houden.

Ongedierte bestrijden

Wanneer je de aanwezigheid van ongedierte merkt zijn er verschillende dingen die je kunt doen, zoals: verwijderen van voedselbron of nestplaats, met de hand weghalen (kleine insecten), mechanische val of schakel een professionele bestrijder in. Tot slot zijn er ook verschillende plantsoorten die insecten weren én kan de aanwezigheid van een huisdier ook helpen met het bestrijden van ongedierte.

Deel dit artikel met je vrienden