fbpx

Nieuw in 2016: Subsidie op duurzame energie in huis

Subsidie voor energie opwekkende apparaten

inhoudsopgave

Duurzame energie krijgt een steeds prominentere rol in onze samenleving, zeker nu er vanuit de overheid steeds vaker stimulerende regelingen aangeboden worden. Ook in 2016 mogen we een weer nieuwe subsidieregeling omarmen, te weten de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Er is 70 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar gesteld voor energie-opwekkende apparaten zoals een palletkachel, zonneboiler of warmtepomp.

Het gas raakt vroeg of laat op en dus zullen we goede alternatieven moeten vinden die onze huizen de komende jaren warm houden en al onze huishoudelijke apparaten voorzien van energie. Het op een natuurlijke manier opwekken van energie en de inzet van energiebesparende apparaten bespaart je op de lange termijn veel geld en dat in combinatie met aantrekkelijke subsidieregelingen maakt dat je de investeringen in energie-opwekkende apparaten vaak binnen luttele jaren weer terugverdiend hebt. En…niet geheel onbelangrijk…door een lagere CO2-uitstoot draag je bij aan een schoner en duurzamer milieu.

Voor welke energie opwekkende apparaten krijg ik subsidie in 2016?

Om maar met de deur in huis te vallen…voor onderstaande 3 apparaten heb je bij aanschaf in 2016 recht op subsidie;

  • Pelletkachel
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp

Wat levert elk van deze energie-opwekkend apparaat nu precies op aan energie en welke investering hoort daar dan bij.

Palletkachel Pelletkachel

Toen ik nog niet zolang geleden het woord pelletkachel hoorde dacht ik aan een soort houtkachel waar je hout van pallets (je weet wel…die houten geraamtes waar je van alles op kunt zetten) ingooide….en denk dat er heel veel meer mensen zijn die eigenlijk geen flauw benul hebben van wat een palletkachel precies is. Een palletkachel ziet er inderdaad uit als een soort houtkachel maar brand op samengeperste houtkorrels (pallets). Deze pallets zien eruit als houtkorrels die je ook wel ziet in de kattenbak. De besparing die een pelletkachel je oplevert bedraagt toch al snel gemiddeld een 500 euro per jaar. De aanschafprijs is erg variërend maar ligt tussen de 1000 en 5000 euro afhankelijk ook van de benodigde stookcapaciteit. Afhankelijk van deze capaciteit en de aanschafprijs kun je gemiddeld 500 euro subsidie krijgen voor een pelletkachel.

ZonneboilerZonneboiler

Een zonneboiler vangt zonlicht op en verwarmt daarmee het water voor huishoudelijk gebruik (douchen, afwassen etc.). Gemiddeld zorgt een zonneboiler ervoor dat je energierekening met 130 euro omlaag gaat. De aanschafprijs van een zonneboiler ligt gemiddeld tussen de 2000 en 5000 euro. Het subsidiebedrag bij de aanschaf kan oplopen tot 650 euro.

Warmtepomp Warmtepomp Werking

Tot slot kan deze subsidiepot ook aangewend worden bij de aanschaf van een warmtepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat er warmte uit het grondwater, de bodem en uit de lucht gehaald wordt. Hierdoor levert een warmtepomp je een gemiddelde besparing op van 200 tot 300 euro per jaar. De aanschafprijs van een warmtepomp ligt echter wel wat hoger dan die van een zonneboiler…namelijk tussen de 5000 en 7000 euro. De te verkrijgen maximale subsidie daarentegen ook…je kunt tot maar liefst 1500 euro subsidiegeld ontvangen op een warmtepomp.

Duurzame energie is de toekomst

‘Duurzame energie’ is een populaire en veel gehoorde term de afgelopen jaren en ook vanuit de overheid probeert de consument te stimuleren om duurzaam te bouwen en te leven. Subsidies moeten hier uiteraard een extra impuls aangeven, want de aanschaf van deze energie-opwekkende apparaten zijn nog steeds vrij prijzig. Toch is het wel, zeker in combinatie met aantrekkelijke subsidieregelingen, de moeite waard om te investeren in een groene toekomst, want het betaald zich op de middellange termijn dubbel en dwars terug.

Subsidie aanvragen

De overheid heeft voor 2016 een bedrag vrijgemaakt van 70 miljoen euro als investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Overweeg je te investeren in duurzame energiebesparende apparaten zorg dan dan je er tijdig bij bent. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. De subsidiepot blijft beschikbaar tot 31 december 2016 of zoveel eerder totdat de pot leeg is. Kijk voor meer informatie over deze subsidieregeling en het aanvragen er van op de website van de RVO.

 

Deel dit artikel met je vrienden