fbpx

Hypotheekregels 2021

notitieblokje hypotheekregels 2021

inhoudsopgave

Hypotheekregels 2021

Het aanvragen van een hypotheek is niet zomaar iets. Om die reden worden er ieder jaar nieuwe regels opgesteld omtrent het aanvragen van een hypotheek. Dit onder andere om de hypotheekschulden van mensen met een koopwoning te verminderen. Ben je in 2021 van plan een woning te kopen, heb je een hypotheek lopen of ben je gewoon nieuwsgierig naar de nieuwe veranderingen? In deze blog praten wij je bij over alle hypotheekregels van 2021.

1. NHG-grens gaat omhoog

Vanaf 1 januari 2021 kom je met een hypotheek tot € 325.000,- in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voorheen was dit € 310.000,- dus veel meer huizen komen vanaf dit jaar in aanmerking. Nationale Hypotheek Garantie bied je een vangnet waarop je kunt vertrouwen wanneer je een hypotheek afsluit. Je weet dan zeker dat je hypotheek bij je inkomen past en leent nooit te veel. Ook de rente is lager, tot wel 0,6%. Wanneer je extra energiebesparende voorzieningen treft, stijgt de grens tot € 344.500,-.

2. Tweede inkomen telt voor 90% mee

Van deze aanpassing profiteren de tweeverdieners! Het tweede inkomen wordt in 2021 niet meer voor 80%, maar voor 90% meegenomen bij het berekenen van een maximale hypotheek. Dit betekent niet direct dat tweeverdieners sowieso meer kunnen lenen, want de nieuwe woonquotes van het Nibud stellen vast welk percentage van het inkomen mag worden gebruikt voor het inkomen. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut die onderzoek doet naar de huishoudportemonnee en daar voorlichting over geeft.

3. Studieschuld telt minder zwaar

Vanaf 2021 wordt de studieschuld berekend over het gemiddelde rentepercentage van de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar was dit nog een vast percentage. De rente staat al jarenlang historisch laag, dus dat is voor dit nieuwe jaar goed nieuws. Met een studieschuld kun je vanaf nu dus meer lenen voor een nieuw huis.

4. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Ben je jonger dan 35 jaar en kost je nieuwe woning minder dan € 400.000,-? Dan hoef je vanaf nu geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Vorig jaar kwam er bij de kosten nog 2% overdrachtsbelasting bij, maar die vervalt dus voor nu. Voorbeeld: Koop je een woning ter waarde van € 300.000,- dan bespaar je € 6.000,-. Vorig jaar schreven we hier al een blog over: “Goed nieuws voor starters: kabinet schrapt overdrachtsbelasting voor starters”

5. Maximale aftrek omlaag

Een minder positieve verandering voor de portemonnee, maar wel belangrijk om te weten: als je meer dan € 68.507,- bruto per jaar verdient, mag je minder hypotheekrente aftrekken. Dit percentage was 46%, maar is dit jaar verlaagd naar 43%.

6. ‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

Helaas zal COVID-19 op financieel ook nog steeds een rol spelen in dit nieuwe jaar. Voor ondernemers is dit niet alleen vervelend in het dagelijkse leven, maar ook zodra je een hypotheek wilt afsluiten. Hypotheekverstrekkers hebben namelijk de zogenaamde ‘coronatoets’. Daarmee wordt getoetst of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door deze crisis. Als je niet wordt getroffen moet je kunnen aantonen waarom niet. Word je wel getroffen, volgen er meer vragen en kan het lastiger zijn om een hypotheek aan te vragen.

7. Maximaal 100% van de woningwaarde

Deze regel is dit jaar hetzelfde gebleven, maar daarom niet minder belangrijk om te weten: de waarde van het huis mag je 100% financieren met een hypotheek. De andere kosten zoals kosten koper (overdrachtsbelasting en makelaarskosten) kun je niet meenemen in de hypotheek. Verbouwen middels een verbouwdepot is uiteraard nog steeds mogelijk.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn rondom jouw hypotheek? Of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Hypotheek Visie. Wil je weten wat jouw woning waard is? Bel ons dan gerust voor een gratis waardebepaling.

Deel dit artikel met je vrienden