fbpx

Niet vergeten: Maak je energielabel definitief!

Energielabel 2021

inhoudsopgave

Eindelijk duidelijkheid over het definitieve energielabel voor woningen. Ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van de plannen had gevraagd, heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken besloten dat, vanaf 1 januari 2021, de manier waarop het energielabel wordt bepaald gaat veranderen. Dit kan betekenen dat de kosten maar liefst 25 keer hoger kunnen worden dan nu! Vraag daarom dit jaar nog een (nieuw) energielabel voor je woning aan.  

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is. Wanneer een pand nog niet beschikt over een definitief energielabel, dan krijgt deze automatisch een voorlopig label. Dit voorlopige label is een schatting op basis van gegevens uit het kadaster, zoals het type woning, de grootte, het bouwjaar én gegevens van vergelijkbare woningen. Zodra je je woning gaat verkopen (of verhuren) is het verplicht om dit label definitief te laten maken. Vanaf 1 januari 2021 veranderd de manier waarop je zo’n energielabel kunt aanvragen. Waar je nu nog eenvoudig via een website aan de hand van wat foto’s en/of facturen als bewijsmateriaal en je Digi-D code een definitief label aan kunt vragen, wordt dat vanaf januari 2021 daadwerkelijk anders.

Een energielabel aanvragen, hoe gaat dat nu?

Bij het aanvragen van het definitieve label moeten woningeigenaren een aantal (eenvoudige) vragen beantwoorden. Bewijs kan aangevoerd worden aan de hand van foto’s, facturen of een brochure van de woning aan te leveren door de verkopend makelaar. Deze antwoorden en de bewijsstukken worden getoetst door een erkend deskundige. De aanvraag van het label gebeurt dus volledig online waarbij de antwoorden niet op waarheid getest kunnen worden. Hoewel er geknoeid kan worden met de antwoorden, zal een koper het energielabel doorgaans toch controleren. De koper is namelijk zelf verantwoordelijk voor de controle van het definitieve label.

Nieuwe keuring in 2021

Minister Ollongren heeft een nieuwe manier van keuren ingediend om zo de bepaling van een energielabel nauwkeuriger te maken. Hierdoor moet er vanaf 1 januari 2021 een deskundige naar de woning om het energielabel te bepalen. Het aanvragen van het label vindt dan niet meer volledig online plaats. En dát is niet goedkoop. Je raad het misschien al.. De kosten zijn voor jou, als huiseigenaar. Nu kost het huidige energielabel ongeveer €7,50. Straks zal dit naar verwachting ongeveer 250 tot 300 euro zijn (!). Onze tip is dan ook: vraag het energielabel nog aan vóór 1 januari 2021! Het aanvragen van het definitief energielabel kan hier, gemakkelijk én digitaal.

 

Heb je na 1 januari toch nog een energielabel nodig? Geen probleem natuurlijk, Duinstra Melis heeft zelf de expertise in huis om een definitief energielabel voor je aan te vragen

Benieuwd naar tips om energie te besparen in jouw woning? Je vindt ze hier. En wist je dat je als starter ook veel kunt besparen in 2021? Wij vertellen je er alles over in ons blog!

Deel dit artikel met je vrienden