fbpx

Koelt de coronacrisis de oververhitte woningmarkt af? 


11

inhoudsopgave

Koelt de coronacrisis de oververhitte woningmarkt af? 


Eerder spraken we van de impact van het coronavirus op de wereldeconomie en de hypotheken. Maar welke impact heeft dit snel verspreidende virus eigenlijk op de oververhitte woningmarkt? De economie krijgt het momenteel flink te verduren: mensen blijven binnen, horeca is gesloten, musea sluiten de deuren en normaal drukke winkelstraten zijn nu muisstil. Maar heeft het coronacrisis ook zulke grote gevolgen voor de woningmarkt? Wij vertellen je graag onze kijk op deze crisis!

Recessie?

In 2008 maakte Nederland een grote economische crisis mee. Toch is dit niet te vergelijken met de situatie van nu. In 2008 waren het de banken die hun hoofd niet boven water konden houden. Nu worden banken juist gezien als onderdeel van de oplossing. De coronacrisis zal ongetwijfeld een flinke tik aan de wereldeconomie uitdelen. Hoe hard dit aan zal komen? Dat kunnen we nog niet voorspellen. Dit is afhankelijk van hoelang de maatregelen gaan duren. Wél weten we dat de economie een stuk gezonder is en er geen structurele problemen zijn, zoals bij de economische crisis in 2008. Onze verwachting is dan ook dat het geen grote recessie te weeg zal brengen.

Financiële problemen

Steeds meer bedrijven sluiten tijdelijk de deuren om het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat momenteel veel mensen thuis zitten in Nederland, of hun werk niet meer optimaal kunnen verrichten. Vaste lasten, waaronder de hypotheek, lopen gewoon door. Dit kan zorgen voor financiële problemen. Nu het wat minder gaat met de economie, werkt de ABN AMRO als eerste bank aan een plan om klanten een kleine adempauze te geven. Klanten die door de hypotheekkosten in de problemen komen, zouden bijvoorbeeld de helft van de maandelijkse aflossing kunnen betalen. In het ergste geval kan de hypotheek zelfs tijdelijk op pauze worden gezet. Naast de ABN AMRO, wordt verwacht dat meer banken hun klanten tegemoet zullen gaan komen.

Daarnaast heeft de overheid een ongekend pakket aan maatregelen voor bedrijven in het leven geroepen. Wat houdt de nieuwe en tijdelijke NOW-regeling voor tegemoetkoming van de loonkosten in?

  • Er komt een nieuwe regeling, los van de ontheffing op werktijdverkorting en de Werkeloosheidswet (WW).
  • Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Zij zullen hiervoor van de UWV een voorschot ontvangen.
  • Hiermee kunnen bedrijven de werknemers met een vast én met een flexibel contract gewoon doorbetalen.
  • De tegemoetkoming kan in ieder geval voor drie maanden aangevraagd worden. Met de mogelijkheid tot verlening (eventueel onder andere voorwaarden), met nog drie maanden.
Stijging van de eerste hypotheekrentes

Jarenlang hebben de hypotheekrentes een daling gekend. Het percentage kwam zelfs tot het laagste punt ooit. Eerder werd verwacht dat deze daling voort zou zetten. Toch blijkt hier verandering in te komen: steeds meer hypotheekaanbieders verhogen het percentage. Opvallend is dat dit wel de hypotheekverstrekkers zijn die geld beleggen voor pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en investeringsmaatschappijen. De grote spelers zoals de Rabobank en de ABN AMRO laten hun percentage vooralsnog vast staan. Maar ook hier verwachten experts dat zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente licht zal gaan stijgen. Een lichte stijging zal echter nog steeds betekenen dat de rente historisch laag is.

Wat doet de huizenmarkt?

Huizenkopers laten zich niet direct afschrikken door het coronavirus. Wie op zoek is naar een huis en zich al op de woningmarkt bevindt, stopt niet opeens met zoeken. Kopers zijn weliswaar iets voorzichtiger, maar dit leidt er niet toe dat de huizenprijzen direct zakken. Toch zijn er meerdere indirecte gevolgen. Zo worden bezichtingen vaker afgezegd, omdat belangstellenden met ziekteverschijnselen thuis zitten. Ook huizensite Funda merkt dat de belangstelling licht terugloopt. De bezoekersaantallen op de website zijn lager en er zijn minder contactaanvragen richting makelaars. De meeste makelaars hebben hun ‘open huizen’ afgezegd, maar gaan wel door met één op één bezichtingen.

De verwachting

Hoe het coronavirus zich in de toekomst zal verspreiden en hoe lang het nog aanhoudt, is van grote invloed. Hoe hard de economie geraakt wordt? Dat zal moeten blijken en is mede afhankelijk van hoe snel het dagelijks leven weer kan worden opgepakt.

Of de coronacrisis de oververhitte woningmarkt een beetje afkoelt? Dat is momenteel nog lastig te zeggen. Vraag en aanbod bepalen de huizenprijzen. Er is nog steeds een groot tekort aan aanbod, wat niet zal veranderen door de coronacrisis. Sterker nog, er kan zelfs nog een tijdelijke daling van het aanbod komen. Onze verwachting is dat de markt iets zal normaliseren. De huizenprijzen zullen wellicht iets minder hard stijgen, maar een daling is nog lang niet in zicht.

Deel dit artikel met je vrienden