fbpx

10 tips om energie te besparen in jouw woning!

5

inhoudsopgave

10 tips om energie te besparen in jouw woning!

De aarde is langzaam aan het opwarmen. De meeste mensen zijn zich hier niet eens bewust van, terwijl anderen er alles aan doen om bijvoorbeeld hun woning energieneutraal te maken. Daarbij is energie besparen niet alleen goed voor het milieu maar ook zeker voor de portemonnee. Daarom geven wij je 10 toepasbare tips om energie te besparen in jouw woning.

Tip 1: Verminder waterverbruik​

Gemiddeld verbruiken wij 120 liter water per persoon per dag. Ter beeldvorming: dat is zo’n 12 emmers vol. Denk hierbij aan douche- en drinkwater, maar ook water dat je gebruikt om het toilet door te spoelen. Je vermindert gemakkelijk het waterverbruik door hier alert op te zijn. Zet bijvoorbeeld een timer wanneer je onder de douche stapt en laat de kraan niet onnodig lopen.

Tip 2: Pas op met sluipverbruik

Sluipverbruik is niets meer dan het gebruik van elektriciteit zonder dat jouw apparaat – of jij dus – daar voordeel aan heeft. Een voorbeeld is wanneer je jouw oplader in het stopcontact laat zitten zonder dat je de telefoon oplaadt. Trek daarom vooral je stekker uit het stopcontact zodra je telefoon (of ander apparaat) volledig is opgeladen.

Tip 3: Groene energie

Tegenwoordig kun je thuis ook gebruik maken van groene energie. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp zijn hier goede voorbeelden van. Dit is een investering, maar je bespaart hiermee wel veel energie én je kunt zelfs volledig zelfvoorzienend worden.

Tip 4: Ga voor A+++

Koop huishoudelijke apparaten in een energiezuinige variant. A+++ is het label van het zuinigste product dat je kunt kiezen. Deze producten zijn vaak duurder, maar het verschil in stroomverbruik is groot. Je kunt natuurlijk ook energie besparen door zelf te letten op je verbruik. Droog in de zomer bijvoorbeeld kleding op een rek in plaats van in de droger.

Tip 5: Voorkom tocht

Openstaande deuren en ramen op een kier is vaak de reden dat het in je woning koud aanvoelt. Je bent dan geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten, terwijl de reden vaak ligt bij tocht. Sluit daarom vooral in de wintermaanden goed de ramen en zorg dat je deuren altijd achter je dicht doet. Spleten en kieren plak je gemakkelijk af met tochtstrips.

Tip 6: Isoleren

Een andere belangrijke tip is isoleren. Door je dak, spouwmuren en vloer te isoleren houd je niet alleen warmte binnen, maar verbruik je ook minder energie. De reden is simpelweg omdat er minder kou verloren gaat. Ook door je ramen te isoleren met HR++ dubbel glas houd je warmte binnen en kou buiten. Voor de meeste isolatievormen wordt subsidie beschikbaar gesteld.

Tip 7: De goede verlichting

Heb jij nog gloeilampen of Halogeenlampen in huis? Dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen voor Ledverlichting! Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daarbij gaat hij tot wel 9x langer mee. Ledlampen zijn tegenwoordig in alle vormen, maten en tinten te verkrijgen.

Tip 8: Ventilatie

Om vieze lucht buiten te houden, zet je al snel de ramen open of de afzuigkap aan. Hier gaat niet alleen veel warmte aan verloren maar ook veel energie. Tegenwoordig kun je jouw woning volledig ventileren. Zo zijn er zelfregelende roosters in ramen of kozijnen die reageren op de winddruk en minder lucht doorlaten als er harde wind op staat. Een goed geventileerde woning is ook nog eens beter voor je gezondheid.

Tip 9: Energiezuinig koken

Tijdens het koken verbruik je enorm veel energie. Dit gaat niet alleen op aan water, maar ook aan verlichting en gas of bijvoorbeeld aan een elektrische kookplaat. Je kunt natuurlijk niet koken zonder water of met de lichten uit, maar wat je wel kunt doen is het deksel zoveel mogelijk op de pan houden. Zo gaat de warmte niet verloren.

Tip 10: Verwarming?

Thuiskomen en de verwarming in je woning aanzetten is genieten. Maar het is wel één van de grootste verbruikers in huis. Om energie te besparen, kun je de verwarming uitzetten in ruimtes die je niet gebruikt. Zet ook de verwarming ’s nachts een tandje lager en draag je sloffen in huis. Het heeft dus alles te maken met slim verwarmen, zodat er niet onnodig warmte verloren gaat óf simpelweg verspild wordt.

Deel dit artikel met je vrienden