fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Hip en trendy: de Scandinavische woonstijl

Lichte kleuren, strakke lijnen en veel natuurlijke materialen: de Scandinavische woonstijl is hot. Overgevlogen vanuit Noord-Europa zien we deze populaire woonstijl steeds vaker terug in Nederland. Ideaal, want je kunt vrijwel iedere kant op met deze veelzijdige stijl. Maar wat is het nou hét geheim voor de perfecte Scandinavische stijl? En waar is deze fijne, lichte woonstijl op gebaseerd?

Omarm licht

In tegenstelling tot de zomer, is in de winter weinig zonlicht te bekennen in Scandinavië. Vandaar dat licht wordt omarmt in deze interieurstijl. Vaak worden neutrale kleuren gebruikt, zoals wit in combinatie met grijs of beige. Het is niet zo dat kleur helemaal niet terug komt in deze stijl. De Scandinaviërs gebruiken alleen vaak lichte kleuren: zoals pastelkleuren. Houd je toch van een sprekendere kleur? Ga dan voor koele tinten zoals jeansblauw of antraciet grijs.

Houd je van hout?

Grote, overweldigende bossen zijn zeker te vinden in Finland, Denemarken en Zweden. Niet vreemd dus dat hout één van de belangrijkste kenmerken is van de Scandinavische stijl. Hout kan overal terugkomen: in meubels, accessoires, op de vloer en zelf aan de wand. Binnen de Scandinavische woonstijl passen het beste lichte houtsoorten zoals, eiken, dennen of essen. Ook wit geverfd hout is vaak aanwezig. Andere natuurlijke materialen zoals leer, wol en kurk doen het ook goed binnen deze stijl. In Scandinavië leven ze graag in harmonie met de natuurlijke omgeving en lopen ze voor op het gebied van duurzaam wonen.

Less is more

De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich echt door het minimalistische interieur. Het verhaal hierachter is dat de woningen in eerste instantie niet erg groot waren in Scandinavië. Hierdoor richtten inwoners het op een slimme manier in. Met ‘less is more’ wordt gedoeld op het belang van een ruimtelijke opzet en balans. Binnen de Scandinavische stijl is het belangrijk om de zichtlijnen naar buiten vrij te houden. Combineer bijvoorbeeld meubels met ranke poten, zodat je er onderdoor kunt kijken, met lage dressoirs voor een ruimtelijk ogend interieur.

Scandinavische accessoires

Veelgebruikte accessoires in de Scandinavische woonstijl zijn groene planten, (neppe) dierenvachten en grafische vormen. Less is more wordt ook doorgevoerd in de accessoires, die vaak minimalistisch en eenvoudig zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout en neutrale tinten. Het is belangrijk dat de accessoires niet te veel afleiden. Ze worden dan ook vaak als groep bij elkaar gezet zodat ze elkaar versterken. Je hoeft voor passende Scandinavische accessoires écht niet perse naar dure winkels. Nu het zo’n trendy woonstijl is kun je bij goedkopere winkels zoals de Hema, Xenos en Ikea ook prima slagen.

Combineer de veelzijdigheid

Iedereen heeft een persoonlijke smaak qua interieur en je hoeft echt niet perse één stijl aan te houden. De veelzijdige Scandinavische stijl is namelijk perfect te combineren met andere woonstijlen. Wat dacht je van vondsten uit een vintage interieur? Vintage accessoires zoals lampen, vloerkleden en vazen matchen perfect bij de Scandinavische stijl. Ook een zwart en industrieel interieur sluit goed aan op de lichte woonstijl. Door met zwart te accentueren creëer je een mooi contrast. Wanneer je de Scandinavische woonstijl als basis gebruikt, kun je dit uitbreiden met al jouw persoonlijke wensen! 

Ben je al verliefd op deze stijl? De Scandinavische woonstijl is bijna in iedere ruimte toe te passen. Zorg ervoor dat je verschillende materialen gebruikt zodat de ruimte niet kil wordt. Ook planten doen het erg goed en geven de ruimte een natuurlijke look. Ben je nieuwsgierig naar nog meer inspiratie over de Scandinavische stijl? Bekijk de video ‘Binnenkijken bij Lyanne voor een prachtig gestylde woning met een Scandinavische touch. 

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars