fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Vintage is het nieuwe modern

De klassieke interieurstijl van de jaren ’50, ’60 en ’70 komt weer helemaal terug en het is volkomen van deze tijd om je moderne meubels te combineren met antiek en vintage. Naast dat het voordeliger is voor je portemonnee én voor het milieu, kun je een echte persoonlijke stijl creëren. Natuurlijk is het soms best lastig om nét dat mooie pareltje te bemachtigen, en een beetje geluk komt er ook bij kijken. Om jou een zetje in de juiste richting te geven, geven wij jou dé tips om een echte ‘vintage-shopper’ te worden.

Wat is vintage?

Een meubelstuk wordt als vintage beschouwd wanneer het minimaal 30 jaar oud is. Een vintage interieur is vaak kenmerkend door zijn openheid en bescheidenheid, bepaalde kleuraccenten en soms zelfs een flitsend retrobehangetje. Typische vintage kleuren zijn vooral de natuurtinten zoals olijfgroen en blauwe tinten.

Het roer ging om

De kleur van een vintage item is afhankelijk van uit welk tijdperk het meubelstuk stamt. Als je namelijk voor de jaren ’60 kiest, zijn de fellere kleuren juist herkenbaar. Tijdens de ’70 ging het roer om en kwamen de meest drukke prints en grafische vormen om de hoek kijken. Hier is wel wat lef voor nodig: tijdens de ’70 waren ze namelijk niet bang voor een druk bloemenmotiefje of fel gekleurde geometrische vormen.    

De grote zoektocht naar vintage

Vroeger werden meubelen maar in kleine aantallen gemaakt. Hierdoor zijn vintage meubelen vaak uniek. Dit kan de zoektocht soms belemmeren én het vergt enig speurwerk. Bezoek daarom vooral veel kringloopwinkels, rommelmarkten en ga de zolder van je ouders en grootouders op. Je kunt op ieder moment tegen een pronkstuk aanlopen. Wees daarom altijd goed alert én soms een beetje brutaal…

Met je beurs naar de beurs

Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken, kun je jaarlijks verschillende beurzen bezoeken. Zo wordt in Amsterdam ieder jaar de Design Icons beurs georganiseerd. Hier komen 75 professionele vintagehandelaren uit heel Europa om hun aanbod te verkopen. Gegarandeerd dat je hier leuke klassiekers vindt en je de hele dag lekker kunt rondzoeken. Wil je echt uitpakken? Lille is een prachtige stad in het noorden van Frankrijk én de ultieme hotspot als het draait om vintage. Er zijn hier tal van inspirerende vintagewinkels. Ook worden hier ieder najaar de leukste antiek beurzen georganiseerd. Perfect in combinatie met een stedentripje.

Echt of nep?

Nu vintage- en antiekmeubelen een echte trend zijn, worden er veel replica producten op de markt gebracht. Voor een leek is het best lastig om dit te beoordelen. Daarom geven wij een aantal tips om erachter te komen of iets echt antiek of replica is:

  • De meeste replica’s die op de markt worden gebracht zijn afwijkend van kleur, hebben een slechtere afwerking of zijn geproduceerd met onjuiste materialen.
  • Soms moet je een fors bedrag voor een meubelstuk neerleggen, terwijl je niet eens zeker weet of dit het wel waard is. Doe daarom goed onderzoek of laat je voorlichten door een echte kenner.
  • Als een vintage meubel een design stuk is, zal er vrijwel altijd een merkje aanwezig zijn. Deze is vaak te vinden op de onderkant of achterop de poten. Let hierbij ook goed op de stijlkenmerken van de periode waaruit het meubel dateert. Google is hierbij het antwoord op al jouw vragen.
Een (zichtbaar) levensverhaal

Vintage meubelen gaan vaak al vele jaren mee. Deze meubelen komen met een eigen levensverhaal. Dit brengt ook gebruikssporen met zich mee. Denk aan afgebladerde verf, krassen en vervaagde kleuren. Niet altijd erg als je het ons vraagt, het is namelijk typerend voor échte vintage meubelen en het laat zien dat het meubel al een heel leven heeft doorstaan. Sommige materialen worden zelfs met de jaren en in gebruik alleen maar mooier.

Opknappen kan

Soms kunnen vintage meubelen er op het eerste oog beschadigd en niet meer in tact uitzien. Wil je toch de schade herstellen? Een opknapbeurt doet wonderen. Beoordeel in hoeverre er reparatie nodig is en of je dit zelf kunt uitvoeren. Met een likje verf of een pot houtlijm kun je al heel ver komen.

De leukste (web)winkels uit het Noorden

We hebben een aantal vintage hotspots uit het Noorden van Nederland voor je op een rij gezet. Veel van deze winkels hebben ook een online shop, maar het is wel zo leuk om de karakteristieke meubelen met eigen ogen te komen bewonderen.

1. De Handelsfabriek

In het Friese Tolbert staat een authentieke fabriekshal van 1500 m2 waar De Handelsfabriek unieke, originele oude meubelen aanbiedt. Alle items komen rechtstreeks uit het verleden met ieder een eigen verhaal. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

2. Tim Tom Vintage conceptstore

In de stad Groningen vind je de hippe vintagewinkel Tim Tom. In deze winkel vullen oud en nieuw elkaar aan en kun je perfect een vintage interieur bij elkaar shoppen.

3. Hardwerk Fogeltje

Met grote passie willen de mensen van Hardwerk Fogeltje jouw meenemen in de liefde voor vintage, duurzaamheid en hergebruik. Naast dat de meubelen natuurlijk helemaal hip zijn, wil Hardwerk Fogeltje ook vintage meubelen aanbieden voor een betere toekomst.

4. Tolve

Ook in Leeuwarden vind je: Tolve. Een vintage design shop met meubelen uit de jaren ’50 tot de jaren ’90. Tolve heeft een verassend aanbod wat continu wisselt. Een aanrader dus om (vaker) te bezoeken voor het perfecte pronkstuk.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars