fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

10 tips voor een gezellige kleine woonkamer

Een kleine woonkamer kan heel gezellig en knus zijn. Maar: hoe richt je deze goed in, zonder dat hij krap of klein oogt? Wij geven je dé tien tips voor een kleine maar wél heel sfeervolle woonkamer.

Tip 1: Kies voor lichte kleuren

Een lichte kleur zorgt ervoor dat een ruimte groter oogt. Daarentegen kun je in het meubilair of in de accessoires juist wel kiezen voor een kleurtje die het geheel wat doet spreken.

Tip 2: Sfeervolle verlichting

Het uitkiezen van de verlichting is erg belangrijk voor de sfeer. Felle spotjes zorgen er al snel voor dat de ruimte niet gezellig oogt. Kies daarom voor sta-lampen of gezellige sfeerlampjes met een warme pit. Laat ook zoveel mogelijk daglicht binnen door de gordijnen zo ver mogelijk open te doen.

Tip 3: Wel of geen vloerkleed?

Een vloerkleed maakt je woonkamer knusser maar soms ook kleiner. Laat de vloer daarom groter lijken door (bijna) dezelfde kleur te gebruiken die ook op de wanden of vloeren wordt gebruikt. Kies voor een rustige print of zelfs een volledig effen kleed voor een mooi geheel met de ruimte.

Tip 4: De hoogte in

Bij een niet zo ruime woonkamer kun je het beste de hoogte in gaan. Kies bijvoorbeeld voor een hoge, smalle kast, een hoger formaat salontafel en een hogere eettafel. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte overhoudt voor de meubels die vaak meer plek in beslag nemen zoals de bank en/of het televisiemeubel. 

Tip 5: Welke gordijnen?

Gordijnen geven een ruimte veel sfeer. Tegenwoordig zijn gordijnen ook verkrijgbaar in licht-doorlatende materialen zoals bijvoorbeeld linnen. Deze gordijnen laten veel licht binnen, maar je kunt er niet doorheen kijken. Rolgordijnen daarentegen zijn zeer functioneel omdat je zelf de hoogte kunt kiezen. Combineer de twee voor veel sfeer (en omdat het gewoon heel praktisch is). Lees hier alles over dé perfecte raambekleding voor jouw woning. 

Tip 6: Hangende planten

Groen doet het altijd goed in huis. In het geval van een kleine woonkamer kun je beter kiezen voor hangende planten dan staande, zodat je meer ruimte overhoudt op de vloer. Lees hier alles over de dé trendy kamerplanten van 2020. 

Tip 7: Gebruik de wanden

Een kleine woonkamer vraagt om slim gebruik te maken van de wanden. Hang bijvoorbeeld de tv op, zodat je weer ruimte bespaart op de plek waar normaal een TV-meubel staat. Daarbij ogen wandplanken niet alleen heel gezellig en kun je er accessoires op kwijt, ook kun je hier mandjes op plaatsen voor extra opbergmogelijkheden.  

Tip 8: Evenwicht

Heb je aan de ene kant van je woonkamer een donker, groter meubel staan? Plaats dan aan de andere kant een neutraler meubel. Dit zorgt voor meer balans en rust. Gezellig evenwicht realiseer je door gebruik te maken van kleinere kussens.

Tip 9: Ruimtelijk meubilair

Bij een kleine woonkamer is men vaak geneigd kleine meubels te kopen. Maar dat hoeft niet persé. Het werkt juist ruimtelijk wanneer je gebruik maakt van minder, grotere stukken meubilair dan tal van kleine meubelstukken. Ook lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren laten je woonkamer kleiner lijken.

Tip 10: Groepeer accessoires

Accessoires maken je woonkamer écht gezellig. Maar als je kiest voor veel verschillende items en deze op diverse plekken plaatst, wordt een kleine woonkamer snel te vol én te druk. Groepeer daarom je accessoires. Zet bijvoorbeeld twee dezelfde potten met planten naast elkaar in de vensterbank in plaats van dit af te wisselen met andere accessoires.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars