fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

11 Tips om de perfecte raambekleding te vinden

Raambekleding. Dit is een verzamelnaam van allerlei verschillende soorten “gordijnen” die dienen als raamdecoratie of daadwerkelijk een functie vervullen zoals bijvoorbeeld verduisteren of inkijk vermijden. Er zijn erg veel verschillende soorten, kleuren, maten en materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zorgt ervoor dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien wanneer het gaat om het uitkiezen van de juiste raambekleding. Wij geven je dé 11 tips om de perfecte raambekleding te vinden!

Tip 1: Laat vooroordelen varen

raambekleding
luxaflex

Veel mensen denken dat raambekleding zo weinig mogelijk op moet vallen, dat een luxaflex alleen voor een kantoor is, dat “bloemetjes-gordijnen” voor oude mensen zijn en dat rolgordijnen saai of juist kinderachtig zijn. Allemaal onjuiste vooroordelen. Zeker in deze tijd, waarin het allemaal niet meer zo zwart/wit is en je best iets gedurfder kunt zijn als het gaat om de styling van je interieur en dus ook raambekleding. Je kunt dus beter al deze vooroordelen vergeten en met een frisse blik naar alle soorten raambekleding kijken.

Tip 2: Laat je inspireren

Voordat je begint met de zoektocht naar de juiste raambekleding, is het belangrijk om te weten wat je leuk vindt. Zoek dus op internet naar verschillende stijlen die je aanspreken. Gebruik hiervoor sites als Instagram en Pinterest. Hier kun je allemaal inspiratie opdoen. Zo heb je in ieder geval een idee waar je qua look-and-feel naar op zoek bent.

Tip 3: Bedenk welke functie je wilt vervullen

Wanneer je weet wat je mooi vindt qua stijl, is het misschien nog wel belangrijker dat je bedenkt wat je wilt bereiken met de raambekleding. Zo kan het zijn dat je ze puur gebruikt voor decoratie, om licht te doseren, om te verduisteren of om privacy te verkrijgen. Ook zijn er gordijnen die de echo’s in een ruimte tegengaan of zelfs de isolatie verbeteren. Kortom: bedenk eerst voor welk doeleinde jij gordijnen zoekt, dat maakt jouw zoektocht een stuk gemakkelijker!

raambekleding
raambekleding

Tip 4: Houd rekening met de ruimte

raambekleding

Wanneer je de functie bepaald hebt, is het van belang om te kijken naar de ruimtes waarin je de raambekleding plaatst. Iedere ruimte kent namelijk verschillende omstandigheden. In bijvoorbeeld de badkamer kan het erg vochtig worden. Hier is het dus slim om gebruik te maken van waterbestendige materialen. Ga in dit geval voor aluminium of polyester.

De keuken is een andere plek waar het verstandig is om polyester te gebruiken. Hier wordt het namelijk al gauw vies. Dit is gemakkelijk schoon te maken, wat in een keuken ideaal is. Verder moet je je bedenken dat de gordijnen in de woonkamer en slaapkamer de sfeer bepalen. Ze moeten dus ook écht mooi zijn en passen bij de rest van jouw interieur.

Tip 5: Bepaal de soort raambekleding

De volgende stap is het uitzoeken van de soort raambekleding. Welke raambekleding kan het best de functie vervullen? Wanneer je graag wilt verduisteren, dan kan je het best kiezen tussen hang gordijnen met dikke stof of een verduisterend rolgordijn. 

Wil je het licht een beetje doseren, dan heb je de keuze uit bijvoorbeeld vouwgordijnen, jaloezieën en duettes. Laat je hierover informeren en bedenk wat het beste bij jouw woning past. 

verduisteren
vouwgordijn

Tip 6: Kies het materiaal

hout
materiaal

Weet je wáár het gordijn moet komen en wat de functie is? Dan zijn er nog allerlei  mogelijkheden op het gebied van materiaal. Elk materiaal heeft een eigen look-and-feel. 

Kies bijvoorbeeld voor houten jaloezieën om een warme huiselijke sfeer te creëren óf ga juist voor aluminium voor een industriële look. Kortom, combineer hier de inspiratie die je hebt opgedaan met de functionaliteit om tot de perfecte combinatie te komen.

Tip 7: Bepaal de lengte

Kies je voor hanggordijnen? Dan is het belangrijk dat je stilstaat bij de lengte. Veel mensen vragen zich af of gordijnen tot de vensterbank óf tot de grond moeten komen. Je moet dit natuurlijk zelf bepalen, maar wij zijn van mening dat gordijnen die tot op de grond vallen, tóch mooier zijn. Vervolgens kun je er nog voor kiezen om deze vlak boven de grond óf nog iets langer te doen.  Kies dus wat qua stijl het beste bij jou past.

kort
raambekleding

Tip 8: Wees creatief

raambekleding

Zoals eerder genoemd maakt raambekleding de sfeer in de kamer. Door een gordijn van een mooi materiaal te kiezen, kom je al heel ver. Echter kun je ook een stuk creatiever zijn met je raambekleding. Zo kun je verschillende soorten combineren. Ga bijvoorbeeld voor een donker/licht combinatie óf een combinatie van verschillende structuren of zelfs prints. Denk hierbij terug aan de inspiratie die je eerder hebt opgedaan!

Tip 9: Ga voor gemak

Hoe fijn zou het zijn dat wanneer je nét lekker op de bank zit en je bedenkt dat je de gordijnen dicht wilt, je niet eens op zou hoeven staan? Dan hebben we goed nieuws… Dit is een mogelijkheid! Tegenwoordig heb je heel veel manieren om je raambekleding elektrisch te bedienen. 

Dit is natuurlijk ook ideaal voor mensen die minder mobiel – of natuurlijk gewoon lui – zijn. Met één druk op de knop kun je de gordijnen open of sluiten. Wanneer je het nog makkelijker wilt maken, is het om de bediening aan te sluiten op een schemerschakelaar. Hierdoor sluiten de gordijnen wanneer het donker wordt. Wordt het weer licht, dan gaan ze weer open.

raambekleding

Tip 10: Bedenk de manier van ophangen

raambekleding

Niet alleen de raambekleding zelf, maar ook de manier van ophangen draagt bij aan de look ervan. Hanggordijnen kun je bijvoorbeeld ophangen aan een rails, een roede of een railroede. Bij gebruik van een rails krijg je een strakke, moderne uitstraling. Ga je voor een roede? Dan wordt het wat robuuster. Zo creëer je een meer industriële of klassieke look. Ook kun je nog kiezen voor een railroede. Deze heeft de uitstraling van een roede, maar de functionaliteit van een rail. Ideaal dus!

Op de dag óf in de dag

Ook het ophangen van jaloezieën en rolgordijnen kan op verschillende manieren. Dit is “op de dag” of “in de dag”. Dit laatste houdt in dat de raambekleding ín het kozijn wordt gemonteerd. Kies hiervoor wanneer het kozijn bijvoorbeeld heel diep is, dit zorgt namelijk voor een mooi effect en meer ruimte. Op de dag betekent dat het gordijn óp het kozijn gemonteerd wordt. Dit doe je wanneer je graag de kozijnen wilt verbergen of verduisteren erg belangrijk is.

Tip 11: Verzorg ze goed

Heb je een keuze gemaakt en hangt alles (eindelijk)?! Dan is het belangrijk om jouw gordijnen goed te onderhouden. Dit doe je gewoonweg door ze af en toe schoon te maken. Bij de ene soort is dit uiteraard gemakkelijker dan de ander. Hanggordijnen en vouwgordijnen doe je gewoon in de wasmachine. Check echter wel altijd het label.

Jaloezieën is al een wat moeilijker werkje, maar is ook nog redelijk goed te doen. 
Ga ieder lamel af met een vochtig doekje óf stof de lamellen gewoonweg af. Begin hierbij bovenaan om dubbel werk te voorkomen.

Plissé gordijnen, rolgordijnen en duettes zijn iets moeilijker te poetsen. Gebruik hierbij een grote teil of bad en vul deze met lauw water (ongeveer 30 graden). Doe hier niet-synthetisch-wasmiddel in en laat vervolgens de stof erin zakken. Laat het zo’n 2 uur weken en spoel de gordijnen vervolgens af om deze al hangend op te laten drogen.

verzorgen

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars