fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

10 tips voor een gezellige kleine woonkamer

Een kleine woonkamer kan heel gezellig en knus zijn. Maar: hoe richt je deze goed in, zonder dat hij krap of klein oogt? Wij geven je dé tien tips voor een kleine maar wél heel sfeervolle woonkamer.

Tip 1: Kies voor lichte kleuren

Een lichte kleur zorgt ervoor dat een ruimte groter oogt. Daarentegen kun je in het meubilair of in de accessoires juist wel kiezen voor een kleurtje die het geheel wat doet spreken.

Tip 2: Sfeervolle verlichting

Het uitkiezen van de verlichting is erg belangrijk voor de sfeer. Felle spotjes zorgen er al snel voor dat de ruimte niet gezellig oogt. Kies daarom voor sta-lampen of gezellige sfeerlampjes met een warme pit. Laat ook zoveel mogelijk daglicht binnen door de gordijnen zo ver mogelijk open te doen.

Tip 3: Wel of geen vloerkleed?

Een vloerkleed maakt je woonkamer knusser maar soms ook kleiner. Laat de vloer daarom groter lijken door (bijna) dezelfde kleur te gebruiken die ook op de wanden of vloeren wordt gebruikt. Kies voor een rustige print of zelfs een volledig effen kleed voor een mooi geheel met de ruimte.

Tip 4: De hoogte in

Bij een niet zo ruime woonkamer kun je het beste de hoogte in gaan. Kies bijvoorbeeld voor een hoge, smalle kast, een hoger formaat salontafel en een hogere eettafel. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte overhoudt voor de meubels die vaak meer plek in beslag nemen zoals de bank en/of het televisiemeubel. 

Tip 5: Welke gordijnen?

Gordijnen geven een ruimte veel sfeer. Tegenwoordig zijn gordijnen ook verkrijgbaar in licht-doorlatende materialen zoals bijvoorbeeld linnen. Deze gordijnen laten veel licht binnen, maar je kunt er niet doorheen kijken. Rolgordijnen daarentegen zijn zeer functioneel omdat je zelf de hoogte kunt kiezen. Combineer de twee voor veel sfeer (en omdat het gewoon heel praktisch is). Lees hier alles over dé perfecte raambekleding voor jouw woning. 

Tip 6: Hangende planten

Groen doet het altijd goed in huis. In het geval van een kleine woonkamer kun je beter kiezen voor hangende planten dan staande, zodat je meer ruimte overhoudt op de vloer. Lees hier alles over de dé trendy kamerplanten van 2020. 

Tip 7: Gebruik de wanden

Een kleine woonkamer vraagt om slim gebruik te maken van de wanden. Hang bijvoorbeeld de tv op, zodat je weer ruimte bespaart op de plek waar normaal een TV-meubel staat. Daarbij ogen wandplanken niet alleen heel gezellig en kun je er accessoires op kwijt, ook kun je hier mandjes op plaatsen voor extra opbergmogelijkheden.  

Tip 8: Evenwicht

Heb je aan de ene kant van je woonkamer een donker, groter meubel staan? Plaats dan aan de andere kant een neutraler meubel. Dit zorgt voor meer balans en rust. Gezellig evenwicht realiseer je door gebruik te maken van kleinere kussens.

Tip 9: Ruimtelijk meubilair

Bij een kleine woonkamer is men vaak geneigd kleine meubels te kopen. Maar dat hoeft niet persé. Het werkt juist ruimtelijk wanneer je gebruik maakt van minder, grotere stukken meubilair dan tal van kleine meubelstukken. Ook lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren laten je woonkamer kleiner lijken.

Tip 10: Groepeer accessoires

Accessoires maken je woonkamer écht gezellig. Maar als je kiest voor veel verschillende items en deze op diverse plekken plaatst, wordt een kleine woonkamer snel te vol én te druk. Groepeer daarom je accessoires. Zet bijvoorbeeld twee dezelfde potten met planten naast elkaar in de vensterbank in plaats van dit af te wisselen met andere accessoires.

Meer wooninspiratie bekijken:

Video icoon_ wooninspiratie afbeelding
Styling

7 tips voor het vinden van de perfecte bank

Video icoon_ wooninspiratie afbeelding
Ruimtes

De fauteuil: onmisbaar in jouw interieur

Video icoon_ wooninspiratie afbeelding
Buitenleven

DIY: tuinset van pallets

modern bedroom interior with wardrobe with glass door while the floor is made of hardwood
Ruimtes

Kledingkast kiezen: houd hier rekening mee!

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

©2018 Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars

Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Melis Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.