fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Zo stek jij jouw mooiste planten!

Planten… De één is er een held in en de ander laat zelfs een cactus vergaan. Maar hoe je het ook wendt of keert: planten geven je interieur kleur én leven. Heb je nog een paar mooie exemplaren staan? Dan kun je deze planten stekken! Laat de ‘kleintjes’ groeien en geef jouw interieur nóg meer leven of geef ze cadeau, ook altijd leuk. Daarnaast is het stekken zelf ook ontzettend leuk om te doen. Maar: hoe werkt dit precies? En wanneer moet je wat doen bij welke plant? Vragen genoeg dus wij geven uitleg. Lees hier hoe je het beste een cactus, monstera en bananenplant stekt.

Bananenplant

Op dit moment is de bananenplant erg populair in het interieur. De bananenplant heeft mooie grote bladeren en kan echt groot worden. Deze plant houdt van zonlicht en van véél water: 2 á 3 keer in de week water geven is goed voor de groei. Weet je niet zeker of de plant wat kan gebruiken? Voel dan aan de aarde. Is deze vochtig genoeg? Dan kun je nog even wachten.
De bananenplant is een luchtvochtige plant. Dit betekent dat hij houdt van vochtige lucht en draagt hier ook aan bij. Er kunnen daarom waterdruppels van de bladeren af komen. Denk hierbij om de plek waar je hem neer zet, het zou zonde zijn van je mooie houten vloer. Het stekken van een bananenplant is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe en wat. De volgende dingen heb je nodig;

 

  • een bananenplant,
  • pups,
  • een mesje/knippertje,
  • een extra potje,
  • beetje potgrond.

Ja je leest het goed! Je hebt pups nodig om een bananenplant te verstekken. Pups zijn babyplantjes. De bananenplant plant zich namelijk niet voor doormiddels van zaden, zoals veel planten, maar plant zich voort door pups. Deze babyplantjes groeien vanuit de moederplant. Het is goed voor de moederplant en de pups om deze te stekken als de pups 15 tot 20 cm groot zijn. De pups nemen namelijk veel energie weg van de moederplant en daarom is het goed om ze uiteindelijk van elkaar los te halen.

 

Zó ga je te werk!
Haal de moederplant met de pup(s) uit de pot en haal de lossen grond rondom weg. Na deze stap liggen de wortelen mooi bloot en is er goed te zien hoe de pup aan de moederplant vast zit. Snij of knip de pup verticaal los van de moederplant. Zorg dat je dit met schoon gereedschap doet om ziekteoverdracht te voorkomen. De wortelen van de pup moeten zoveel mogelijk onbeschadigd blijven voor een sterke start. Nu de pup los is kan deze in een andere pot gelijk de grond in. En klaar is het!
Omdat er een wond is gemaakt bij beide planten kunnen ze wel een beetje hulp gebruiken. Water met een beetje voeding erbij kan ze van kracht voorzien en van een mooi plekje in de zon houden ze ook. Op deze manier groeien ze lekker snel en herstellen ze.

De cactus

Met zijn karakteristieke uiterlijk is de cactus bijna onmisbaar in je interieur. Een echte eyecatcher doet het altijd goed en met verschillende vormen is de cactus altijd uniek. Het dood laten gaan van een cactus is een kunst opzich, omdat cactussen zeker geen moeilijke planten zijn. Maar wees gerust… het gebeurt.  Ze hebben een mooie standplaats in de zon nodig, één keer in de twee weken een beetje water en dan zijn ze al tevreden. Het vermeerderen van een cactus is mogelijk door stekken. Dit is een prikkelbaar werkje, dus een paar handschoenen zijn niet overbodig. Wat heb je nodig?

 

  • Een cactus
  • handschoenen,
  • mesje
  • een extra potje
  • beetje zand,
  • beetje potgrond.

Zo ga je te werk!

Als eerste pak je er een cactus bij die je wilt stekken. Snij hoek van de cactus af. Door dit te doen maak je een grote wond bij de cactus. Dit geeft niks, maar het heeft wel tijd nodig voor herstel. Het stekje wat eraf gesneden is heeft ook een wond. Voordat je het stekje in de grond doet is het verstandig om hem eerst aan de lucht te laten drogen. Dit doe je zodat er een korstje op de wond komt. Zo is de stek beschermt tegen o.a. bacteriën voor hij in de grond gaat. Na een paar dagen drogen kan de cactus stek de grond in. De moederplant is goed bestendig tegen volle zon, maar de stek niet.

De monstera

De plant monstera wordt ook wel gatenplant genoemd. Dit komt natuurlijk door de gaten in de bladeren van de plant. Het is absoluut geen moeilijke plant om te verzorgen. De eerste bladeren van een jonge plant zullen geen gaten hebben. Naar mate de plant ouder wordt zullen de bladeren gaten krijgen. Veel mensen stoppen de gatenplant in een pot. Echter is de monstera een echte klimplant. Oorspronkelijk komt de monstera uit de jungle en groeit daar tegen bomen op. Hij houdt daarom ook niet van direct zonlicht. Maar: met water is die makkelijk. Het is een luchtvochtige plant. Dit betekent dat deze plant overtollig vocht via de bladeren afvoert. Denk daarom na waar je de plant een plekje geeft.


Het stekken van de monstra gaat net even anders dan bij een gewone plant. De gatenplant plant zich namelijk voor doormiddel van luchtwortels. Dit zijn wortels die groeien boven de grond. Hiermee klimt de plant in een boom. De lucht wortels zijn opzoek naar water en naar zuurstof. Geef je dit, dan gaan ze groeien.

Zo ga je te werk!

Het stekken van een monstra plant is eenvoudig en je bent zo klaar. De volgende benodigdheden kun je gebruiken:

 

  • Een monsteraplant
  • Een mesje/knippertje
  • Beetje potgrond,
  • Extra potje

 

Pak de monsteraplant erbij en zoek een luchtwortel. Als je deze gevonden hebt snijd je hem eronder af, dit is je stek. Deze stek kun je direct in de grond zetten. Zorg ervoor dat je hem niet te diep zet en niet te veel water geeft. Hoe eenvoudig was dit? Klaar is je stek om te groeien!

Zo, nu weet je alles over luchtwortels, pups en kun je natuurlijk stekken. Trek daarom je mooiste planten uit de vensterbank en ga aan de slag. Voor je het weet is jouw plantenfamilie goed uitgebreid! Dan staat jouw huis vol met de mooiste exemplaren.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars