fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Vlonders: duurzaam én veelzijdig

Ben je toe aan vernieuwing in jouw tuin en wil je wel eens iets anders dan tegels of (kunst)gras? Dan is een vlonder perfect! Er zitten vele voordelen aan zo’n plankenterras. Zo is het onderhoudsvrij én oogt het een stuk minder kil dan bijvoorbeeld tegels. Wij vertellen jou alles over vlonders én de voordelen ervan:

Een vlonder is een aanwinst voor de tuin. Het brengt namelijk een luxe en warme sfeer met zich mee en is erg functioneel op de warme zomerdagen. Wanneer de zon schijnt kunnen tegels veel warmte afgeven. Bij hout is dit een stuk minder waardoor een vlonder ook prima op zonnige dagen gebruikt kan worden, zonder dat je je voeten brandt!

Hout, hout en nog eens hout

Hout is er in oneindig veel mogelijkheden, dus bij een houten vlonder is er genoeg keuze. Je hebt namelijk verschillende houtsoorten die ieder een eigen karakter hebben. Daarnaast kan je variëren in de breedte en lengte van de vlonderplanken. Hout is ontzettend duurzaam, mits je het goed verzorgt. Voor het langste resultaat bescherm je de vlonder met een buitenbeits of laklaag tegen de verschillende weeromstandigheden. Een houtsoort wat veel wordt gebruik voor vlonders is douglashout: 

Douglas-vlonder

Douglas hout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en hierdoor oersterk. Ideaal voor een vlonder dus! Onbehandeld douglashout gaat gemakkelijk 10 tot 15 jaar mee, maar wanneer je het goed behandeld wordt dit met tientallen jaren verlengd. Wij geven 5 tips over hoe jij douglathout perfect behandelt: 

Verf zorgt voor een impregnerende werking waardoor het hout niet snel gaat schimmelen. Wil je douglashout verven? Gebruik dan speciale douglas-verf: verkrijgbaar in verschillende kleuren en altijd geschikt voor buitenshuis. Het is wel mogelijk om gewone verf te gebruiken, maar de kans is groot dat de verf naarmate de tijd vordert afbladert.

Douglashout kenmerkt zich door een prachtige oranjeachtige gloed. Na een aantal jaar zal deze kleur langzaam vervagen tot een grijsachtige kleur. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden maar de planken wel goed beschermen? Gebruik dan speciale douglas-olie. Deze olie beschermt het hout tegen weersinvloeden maar de oorspronkelijke kleur blijft goed zichtbaar.

Een buitenbeits beschermt het hout langdurig en is er in vele kleuren. Wil je de houtkleur behouden? Ga dan voor een transparante beits. Wil je juist een ander kleurtje wat beter past bij jouw tuinstijl? Er zijn verschillende beitsen in vele kleuren. Zo kan je douglashout ook een andere houtkleur geven.

Een vlonder van douglashout éénmalig behandelen is niet genoeg. Het is verstandig om dit regelmatig te herhalen. De kwaliteit blijft het beste wanneer je de planken jaarlijks opnieuw in de olie zet. Beitsen en lakken moet om de twee of drie jaar.

Douglas hout is prima bestand tegen natte weersomstandigheden alleen minder tegen langdurige vochtigheid. Zorg er dus voor dat het hout goed kan drogen en niet voortdurend nat is. Wordt het hout regelmatig vochtig? Dan is impregneren een échte must.

Een vlonder voor iedere tuinstijl

Doordat een vlonder gemaakt is van hout én hout nou net zo ontzettend veelzijdig is kan je alle kanten op met een vlonder. Zo kies je jouw favoriete houtsoort uit die past bij jouw uitstraling van de tuin. Zo past donker hout goed bij een moderne en strakke tuin en licht hout beter bij een bohemian tuin. Het is maar net wat je wilt!

Een vlonder kan altijd en overal

Naast dat een vlonder bij iedere tuinstijl past, kan die ook nog overal in de tuin geplaats worden. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met een fundering omdat een vlonder doorgaans niet erg zwaar is. Ook kan je een vlonder precies op maat maken in de gewenste vorm. Wat dacht je van een mooie vlonder langs het water? Of een vlonder als basis voor een zithoekje in het zonnigste plekje van de tuin? Zelfs op een balkon kan je een vlondervloer leggen met speciale vlondertegels. Alles is mogelijk!

Met een vlonder kan je alle kanten op. Naast de veelzijdigheid is het ook prima mogelijk om zelf een vlonder aan te leggen –mits je een beetje handig bent-. Daarnaast kan je het naar jouw persoonlijke wensen maken, qua stijl, uitstraling en vorm. En als kers op de taart: een vlonder is helemaal hip volgens de tuintrends van 2020.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars