fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Moestuin in eigen tuin

Jouw eigen groenten kweken? Helemaal zelfvoorzienend leven is niet in iedere tuin en situatie mogelijk, maar een paar groenten kweken is voor iedereen weggelegd. Zelfs als je geen groene vingers hebt! Hoe? Met slechts enkele stappen heb jij al jouw eigen moestuin gecreëerd vol verse groenten!

Stap 1: Kies een zonnige en beschutte plek

Voor een moestuin zijn drie dingen ontzettend belangrijk:

  1. Zon
  2. Licht
  3. Lucht

De perfecte plek heeft zoveel mogelijk zon, minimaal zo’n 6 tot 8 uur per dag. Maar let ook goed op de wind en zorg voor voldoende beschutting. Door de wind wordt de warme lucht namelijk aangevoerd en daar worden jouw groenten niet gelukkig van!

Schaduwgroenten

Goed nieuws! Heb je geen zonnige tuin? Er bestaan groenten die het ook – of zelfs juist – goed doen in de halfschaduw (3-6 uur zon per dag). Dit zijn onder andere: sla, rucola, spinazie, snijbiet, worteltjes én mosterdblad.

Stap 2: Maak de grond vlak en spit de aarde van de moestuin om.

De perfecte moestuingrond bestaat niet, dus je zult bijna altijd iets aan de grond moeten toevoegen. Vrijwel alle benodigdheden zijn bij tuincentra verkrijgbaar. Een goede moestuingrond bestaat ten eerste uit anorganisch materiaal, namelijk:

  • Dit zorgt voor lucht in de grond en dat het water snel kan weg stromen.
  • Deze deeltjes houden water en voedingsstoffen vast, waardoor de wortels van de planten ze makkelijk kunnen opnemen.
  • Klei, die zorgt voor houvast.
 
Buiten het anorganische materiaal bevat een goede moestuingrond ook organisch materiaal. Dit is een mix van dode plantenresten en soms ook oude dierenresten. Door het afbreken van de resten komen er voedingsstoffen vrij, deze zijn zeer voedzaam voor de planten in jouw moestuin. Een mix van anorganisch materiaal en organisch materiaal zorgen voor de meest vruchtbare bodem.
 
Stap 3: Indeling maken

Een moestuin wordt vaak ingedeeld in vakken. Het is handig om deze vakken af te bakenen met houten plankjes én eventueel een looppaadje, zo weet je precies waar welke groenten of fruit liggen en is er door het paadje ruimte om gerichter water te sproeien.

Stap 4: Zaaien én voorzaaien

Zodra je de juiste bodem hebt gelegd mag je beginnen met zaaien. Begin met makkelijke groenten zoals bonen, pluksla, rucola en kerstomaten. Vlak na de vorstperiode, in het voorjaar mogen de zaadjes ingezaaid worden. In een kas mag je iets eerder beginnen met zaaien, aangezien het glas bescherming biedt tegen mogelijke vorst. Kun je niet wachten? Begin dan vanaf februari met voorzaaien in huis. Je hoeft dan alleen maar een aantal zaaibakjes in de vensterbank te plaatsen zodat ze alvast kunnen beginnen met groeien, rond april mogen de plantjes dan naar buiten worden verplaatst. Groenten zoals paprika’s en tomaten móeten zelfs binnen of in een kas voor gezaaid worden.

Stap 5: Houd rekening met wisselteelt en combinatieteelt

In de moestuin krijg je te maken met wisselteelt en combinatieteelt, in grote lijnen houdt dit in dat je niet ieder seizoen dezelfde grond kunt gebruiken. Door wisselteelt houd je ziekten en plagen op natuurlijke manier in de hand. Elk jaar verhuis je een groep dus naar het volgende bed. Een andere optie is combiteelt waarbij je de plantgroepen door elkaar heen verbouwt.

Ben jij overtuigd maar twijfel je of je wel genoeg ruimte hebt? In principe heb je aan één vierkante meter al genoeg óf is een moestuin in potten ook een goede optie. De regel die voor vrijwel iedere moestuin geldt is: begin klein en houd het overzichtelijk. De moestuin kan prima uitgebreid worden met een extra stukje grond, een tweede kas of meerdere potten. Benieuwd naar hoe je de moestuin onderhoudt? Dat lees je hier.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars