fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Genieten van binnen én buiten: dat doe je met de tuinkamer

Wil jij het gehele jaar door genieten van jouw tuin en het buitenleven? Dan is een tuinkamer een perfecte uitkomst! De weeromstandigheden in Nederland zijn wisselend en daardoor is het niet altijd mogelijk om in de tuin te vertoeven. Een tuinkamer maakt het mogelijk om langer te genieten van de tuin in verschillende seizoenen. Maar, wat is een tuinkamer precies? En hoe richt je hem in? Wij vertellen er alles over:

Is een tuinkamer hetzelfde als een serre?

Nee! Deze termen worden regelmatig door elkaar gehaald. Een serre wordt namelijk aan een huis gebouwd en dient dus als extra woonruimte. Hierdoor beschikt een serre over ventilatie en isolatie. In tegenstelling tot een tuinkamer, wat ook een afgesloten ruimte is alleen maakt deze bouwkundig gezien geen onderdeel uit van het huis. Een tuinkamer is niet geïsoleerd maar wel regen- en winddicht. En ideaal om nét wat langer van de koelere lente-, zomer- en herfstdagen te genieten. Met een klein kacheltje of een hater geniet je zelfs in de winter nog van jouw tuin!

Wat zijn de voordelen van een tuinkamer?
Betrek binnen naar buiten

Want, in een tuinkamer kun je ook prima een stijlvol interieur toepassen. Stem de woonstijl, kleuren, materialen en meubels zoveel mogelijk af met het interieur binnen. Door de vloer door te trekken naar de tuinkamer, creëer je eenheid en lijkt jouw huis groter. Kleed het gezellig aan met accessoires, schilderijen, verlichting en een mooi vloerkleed. Ook alle meubels kunnen hier prima staan, de tuinkamer beschermd immers tegen weerinvloeden.

Ook in de tuinkamer: groen, groen, groen!

Ook hier geven planten ontzettend veel sfeer. Neem de plantsoorten in de woonkamer als uitgangspunt en trekt dit door naar de tuinkamer voor een mooi geheel. Creëer een hoekje waar je verschillende soorten planten bij elkaar zet, varieer in het formaat van potten, ga aan de slag met krukjes of plantenstandaards en geef het een speelse twist. Naast extra wooncomfort, is een tuinkamer ook perfect om jouw eigen groente en fruit te kweken of stekjes te maken van jouw favoriete plant.

Geef het een functie

Een tuinkamer kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Een tip is om van te voren te sparren over hoe je het wilt gaan gebruiken. Wil je lekker loungen of juist gezellig tafelen met familie en vrienden? Of juist beide? Door de ruimte een functie te geven kan je gericht zoeken naar meubels en accessoires. Gebruik luchtige meubels die een ruimtelijk gevoel creëren. En wat fijn is: je hoeft niet per se buitenmeubels te gebruiken, alle soorten meubels zijn mogelijk!

Kies geschikte raambekleding

Is de zon nét iets te warm of schijnt het vervelend in jouw gezicht? Of wil je lekker ‘s avonds nog een wijntje drinken in de tuinkamer? Dan is raambekleding toch wel handig, vooral door het vele glas waarover een tuinkamer beschikt. Hoe je de perfecte raambekleding kiest? Dat lees je hier. Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden, maar wij zetten een paar voor jou op een rijtje:

Plisségordijnen of duettes (plisségrodijnen met dubbele stof) zijn geschikt voor bijna elke raamvorm. Deze soorten zijn perfect in staat om de warmte in de tuinkamer te beheersen. Het zonlicht wordt prachtig gefilterd en er zijn veel opties, zoals: top-down of bottum-up gordijnen. Daarnaast zorgen plisségordijnen ervoor dat kunstlicht niet reflecteert op het glas, wat aangenamer is in de avond.

Vouwgordijnen kunnen met zijgeleiding aan beide kanten prima in vorm gehouden worden. Daarnaast zorgen ze voor een elegante uitstraling wat sfeer brengt in de tuinkamer. Zorg er wel voor dat de gordijnen UV bestendig en schimmelvrij zijn. Door het vele licht een geen isolatie kunnen gordijnen anders beschadigen.

Ook shutters zijn prima voor tuinkamers en geschikt voor alle soorten en maten ramen. Daarnaast kan je perfect met de lichtinval spelen, door de shutters bijvoorbeeld eens halfopen te zetten. Daarnaast zijn shutters in verschillende materialen te krijgen én in alle kleuren. Je kan ze dus perfect laten matchen bij jouw interieur.

Al met al kunnen we zeggen dat een tuinkamer een echte toevoeging is aan jouw woongenot. Je geniet hierdoor optimaal van de tuin én de extra ruimte in jouw woning. Wil je daarbij ook weten hoe je alles uit jouw tuin haalt? Lees hier al onze wooninspiraties over het buitenleven.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars