fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Een tuin vol gezelligheid met buitenverlichting

Functionaliteit, sfeer én veiligheid: licht kan véél voor jouw tuin betekenen. Met de juiste buitenverlichting tover je jouw tuin om tot een prachtig verlicht en sfeervol paradijs waar je extra lang van geniet in de avonden. Nieuwsgierig? Wij lichten dé laatste trends en tips uit op het gebied van tuinverlichting:

Verlichting zorgt voor sfeer

Dat verlichting veel doet met de sfeer, is inmiddels wel bekend. Dat betekent dat tuinverlichting ook een grote rol speelt op het gebied van de sfeer in jouw tuin. Speel met verschillende intensiteit en lichtbronnen en betrek jouw tuin bij het huis voor een mooi geheel. Bovendien geniet je nóg langer van jouw tuin wanneer het schemerig wordt én het zorgt natuurlijk voor een knus en gezellig sfeertje.

Functionaliteit en veiligheid

Naast een hoop gezelligheid brengt tuinverlichting ook veel functionaliteit met zich mee. Verlicht het pad naar de voordeur, de oprit en laat een extra lampje schijnen bij de achterdeur zodat jij de juiste sleutel kan pakken. Dat scheelt een hoop gezoek in het donker.

Ook de veiligheid van jouw woning wordt versterkt door buitenverlichting. Tuinen zonder verlichting zijn namelijk een stuk aantrekkelijker voor inbrekers, vooral wanneer het buiten vroeg donker is. Nóg een goede reden om buitenverlichting aan te schaffen. Zo verklein je de kans op inbraken en bescherm je jouw huis.

Soorten buitenverlichting

De keuze is reuze als het gaat om buitenverlichting. Zo zijn er vele lichtbronnen die verschillen van lichtintensiteit en bereik. Maar: welke soort is geschikt bij jouw tuin en past bij jouw persoonlijke smaak? Wij zetten een aantal op een rijtje:

Het grote voordeel aan paaltjes is dat ze rondom verlichten en daardoor ideaal zijn om een pad te verlichten. Wil je jouw wandelpad functioneel verlichten? Plaats dan om de meter –aan iedere zijde– een lichtpaal. Wil je meer sfeer aanbrengen en wil je ruwweg aanduiden waar het pad ligt? Dan is zo nu en dan een lichtpaal voldoende.

Geïntegreerd licht is perfect voor een subtiel lichteffect. Je kan deze lichtbronnen ideaal in tegels of grind verwerken doordat ze erg plat zijn. Heb je een opstapje of trap in de tuin? Verlicht de treden waardoor de trap mooi geaccentueerd wordt én het zorgt voor extra functionaliteit.      

Wandverlichting geeft een mooi gebundeld licht op de muur of schutting. Hierdoor geef je jouw tuin een knusse sfeer. Heb je tuindeuren? Plaats twee wandverlichtingen naast de deuren. Zo vindt je altijd de weg terug naar de deur én het betrekt binnenshuis met buitenshuis.

Ben jij zo trots op die prachtige boom? Of heb je mooie kleurrijke vaste planten? Accentueer bijzondere elementen van onderaf met (grond)spots. Een spotje heeft vaak een lichtpit met hoge intensiteit waardoor je eyecatchers echt in de spotlights kan zetten.   

De naam komt je wellicht niet bekend voor, maar een koetslamp is een prachtige ouderwets model lamp. Ze staan bekend om de ruitjes, meestal 4 of 6. Dit type lamp is zowel in een staande als hangende variant te krijgen. De lamp geeft een goed verspreid licht en staat mooi naast een vijver of in de hoek van de tuin. 

Led tuinverlichting

Met energiezuinige ledverlichting kan je letterlijk alle kanten op, van vele kleuren tot verschillende sterktes. Hierdoor pas je het helemaal naar jouw wensen aan. Wij zetten de voordelen van led-tuinverlichting voor je op een rijtje:

Solar tuinverlichting

Het grote voordeel van solar-verlichting is dat je het overal kan plaatsen zonder gedoe met stroomaansluitingen, waar je maar wilt! Ideaal dus voor een tuin met moeilijk bereikbare plaatsen die al volledig is aangelegd. Bovendien is solar-verlichting ontzettend milieuvriendelijk doordat het oplaadt door zonne-energie. Alle voordelen van solar-tuinverlichting zijn: 

Waar moet je op letten?

Ben jij overtuigd en wil je verlichting aanbrengen in jouw tuin? Zorg dan dat er een goede lichtbalans is tussen verschillende lichtbronnen. Er zijn een aantal aspecten waar je goed op moet letten:

Bedenkt goed wat je wilt verlichten in het donker. Wil jij een mooi uitzicht vanuit de woonkamer over jouw tuin? Houdt dan rekening met de zichtlijnen vanachter het raam.

Overdrijf niet met verlichting en zorg ook voor donkere plekken in de tuin. Zo springen juist de verlichte elementen er extra uit. Wanneer je de gehele tuin zou verlichten verdwijnt het effect, wat juist zo mooi in contrast staat.         

Speel met de intensiteit door af te wisselen met groot fel licht en klein zacht licht. Heeft het licht een functionele functie? Dan is een feller licht toepasselijk. Voor extra gezelligheid op het terras is een zacht en subtiel licht weer sfeervoller.

Stem de richting van de verlichting af op de tuinelementen en varieer hierin. Zo komt jouw tuin het beste tot zijn recht en ontstaat er een speels lichtspel.

Verlichting is zeker niet alleen voor binnenshuis. Het kan perfect dienen om jouw tuin weer helemaal ‘op te lichten’! Ben je benieuwd naar dé laatste tuintrends? Alles hierover lees je in dit inspiratie-artikel.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars