fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Zo maak je van opruimen een feestje!

Ga je verhuizen, dan moet je nu eenmaal opruimen en poetsen. Als jij jouw woning via ons verkoopt, dan komt onze verkoopstyliste langs voor uitgebreid advies op maat. Één van de meest voorkomende punten die zij tegenkomt, is dat er opgeruimd en schoongemaakt moet worden. En soms niet zo’n beetje ook.

Een nette en opgeruimde woning komt veel beter tot zijn recht op de foto. En, als je toch aan de slag gaat, is dat misschien ook wel hét moment om die gevreesde grote winter- of zomerschoonmaak te houden. Maar, ook wanneer onze verkoopstyliste niet bij je op de stoep staat en je dus niet gaat verhuizen, kan de grote schoonmaak wel een heel goed idee zijn. Hoe pak je dit aan? Wij helpen je op weg!

Maak een plan

opruimen

Voordat je begint met opruimen en poetsen, móet je een plan maken. Probeer niet alles tegelijk te doen, maar ruim bijvoorbeeld alles op per kamer. Zo voorkom je afgeleid te worden waardoor je uiteindelijk alleen maar tijd zult verliezen én het gevoel krijgt dat je niks gedaan hebt.

Stel daarom kleine en vooral haalbare doelen op om te voorkomen dat je gefrustreerd raakt omdat je iets niet af krijgt. In plaats daarvan zul je nu juist een geluksmoment hebben wanneer je een doel – lees: kamer – afgerond hebt!

Een goede methode is om van boven naar beneden op te ruimen. De theorie hierachter is dat veel mensen op zolder, dus boven, de meeste troep hebben. Is dit opgeruimd, dan kunnen er eventueel spullen van beneden weer naar boven gebracht worden. WIN WIN!

Durf weg te gooien

Mensen hebben vaak veel meer spullen dan dat ze daadwerkelijk nodig hebben. Het probleem is echter dat we vaak zelf door de bomen het bos niet meer zien. Voor veel nutteloze spullen zijn we blind geworden. We zien niet eens meer dat ze in de weg staan of gewoonweg niet nuttig meer zijn. Probeer daarom eens naar je woning te kijken “door de bril van een ander”. Zo kom je er hopelijk achter dat je te veel spullen hebt en dus wel degelijk afscheid van wat dingen kunt nemen.

Hoe pak je dat aan? Om dit wat gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van twee bakken of desnoods twee “plekken”. In de ene gooi je de dingen die je wilt bewaren. In de andere de dingen die je weg zult gooien. Zo ga je geordend te werk en voorkom je dat je jezelf in de weg loopt.

opruimen

Maak het leuk

koptelefoon
opruimen

De meerderheid vindt opruimen geen pretje. Toch kun je er van alles aandoen om het draaglijk en misschien zelfs een heel klein beetje leuk te maken. Zet je favoriete muziek aan en veeg, dweil of stofzuig op de beat van de muziek en zing vooral lekker mee.

Voordat je het weet ben je weer een kamer verder zonder dat je er echt moe van bent geworden. Muziek zorgt er namelijk voor dat je energie krijgt. Kies dus vooral jouw favoriete hits!

Houd het schoon

Wanneer de grote schoonmaak erop zit, heb je natuurlijk wel een denkbeeldig schouderklopje verdient. Toch is het fijn als je jouw woning niet na een korte tijd alweer rommelig of vol is. Houd het dus clean en blijf opruimen. Dit is gemakkelijker dan het lijkt, zolang je maar consistent te werk gaat. Met deze tips houd jij jouw woning spik en span:

  • Strijk je bed direct glad na het opstaan
  • Ruim gebruikte spullen direct op
  • Koop je iets nieuws? Doe dan iets anders de deur uit
  • Leer jouw kinderen – en misschien jezelf ook wel – pas nieuw speelgoed (of spullen) te pakken nadat het gebruikte is opgeruimd
  • Leg spullen op een vaste plek
  • Werk met manden, dozen of lades: probeer geen gebruikersspullen in het zicht te laten liggen
  • Laat de woonkamer en keuken nooit rommelig achter voordat je op bed gaat, zo kom je altijd beneden of thuis in een nette ruimte: dit geeft rust.
schoonmaak

Misschien ben jij van jezelf (nog) niet zo geordend. Dan kan het enige moeite kosten om hier routinegedrag van te maken, maar wanneer je dit lukt, heb je hier ongetwijfeld profijt van. Niet alleen om zelf in een lekker schoon huis te leven, maar ook voor jouw partner, kinderen of huisgenoten én uiteindelijk zeer zeker ook om jouw woning – mocht je ooit willen verhuizen – zo goed mogelijk te kunnen verkopen! Nog niet helemaal helder wat we bedoelen? Klik dan door de top-opgeruimde-plekjes hieronder 🙂

Vorige slide
Volgende slide

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars