fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Zo maak je je tuin winterklaar!

Het is bijna zover! Nog heel even en dan begint de winter weer. Bereid je dus maar vast voor op de kou en – hopelijk – sneeuw en ijs! Want hoewel een flinke sneeuwbui voor ons heel leuk kan zijn, is je tuin hier minder gelukkig mee. Daarom is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken! Zo staat hij er de gehele winter netjes bij én sta je in het voorjaar al met 1-0 voor! Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

1. Het gazon winterklaar

Wanneer de temperatuur boven de 6 graden is, groeit het gras. Is het kouder? Dan blijft het gras dezelfde lengte. Zorg er daarom voor dat je het gras niet te kort maait. Kies daarom voor een lengte van ongeveer 4 centimeter. Dit is een mooie lengte voor je gras.

 

Om je gazon mooi gezond te houden is het belangrijk dat het gras goed kan ‘ademen’. Verwijder daarom blaadjes en takken uit je gazon. (Let op! Gooi deze niet direct weg, verderop lees je waar je ze voor kunt gebruiken!) En om ervoor te zorgen dat je gazon er in het voorjaar weer stralend bij ligt, kun je ervoor kiezen om in het einde van het jaar je gras een goede mestbeurt te geven. Dan blijft het óók in de winter een stuk mooier.

winter_tuin

2. Planten verwijderen

Rond deze tijd zijn de meeste eenjarige planten wel uitgebloeid. Verwijder deze daarom vóór de eerste nachtvorst uit je tuin om rotten tegen te gaan. Je kunt ze gewoon met wortel en al uit de grond trekken. Dit geldt vaak ook voor de plantjes in de moestuin. Je kunt dit kwijt in de groene container óf op de composthoop!

3. Vaste planten

Naast eenjarige plantjes, zijn er ook planten die de winter prima kunnen overleven. Wel is het hierbij belangrijk om deze even goed te verwennen. Zo is het belangrijk om bepaalde planten en bomen voor de vorst te snoeien.

 

En herinner je nog de blaadjes uit je gazon? Deze komen goed van pas! Je kunt ze namelijk gerust kwijt in de border, waar ze een beschermlaagje vormen voor je favoriete planten. Daarnaast kun je planten ook op andere manieren beschermen. Hiervoor heb je diverse hulpmiddelen zoals windbreekgaas, een vliesdoek of noppenfolie. Alle benodigdheden om je planten winterklaar te maken haal je allemaal in het tuincentrum.

4. Nieuwe planten​

Het is óók de perfecte tijd om bloembollen te planten! Verzeker jezelf dus van een fijn voorjaar met narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen door hier nu alvast mee aan de slag te gaan. Daarnaast heb je ook veel winterbeplanting zoals besdragers.

5. De vijver winterklaar

Ook je vijver moet winterklaar gemaakt worden. Voorkom dat er allerlei bladeren in je vijver terecht komen. Dit kan namelijk zorgen voor watervervuiling. De oplossing hiervoor is simpel: span een net over de vijver! Verwijder daarnaast ook afgestorven plantjes uit de vijver.

 

Daarnaast is het belangrijk om de vijver open te houden om het ontstaan van schadelijke gassen tegen te gaan. Dit doe je met een onderwaterpompje. Belangrijk is dat je deze niet te laag in de vijver plaatst om het warme water onderin te laten zodat de vissen prima kunnen overwinteren.

Is jouw tuin helemaal winterklaar? Dan is je woning aan de beurt! Je leest hier alles over hoe je jouw interieur winterklaar kunt maken. Zo kun jij er weer het hele seizoen tegenaan!

Meer wooninspiratie bekijken:

kinderkamer
Styling

Kinderkamer: dit zijn dé trends van 2021!

badkamer makeover
Styling

Badkamer make-over: simpel en snel!

studentenkamer styling tips
Styling

4 Tips: Het stylen en inrichten van je studentenkamer doe je zo!

haley-truong-5ISYA40gj60-unsplash
Styling

Onmisbaar in 2020: Velvet!

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

©2018 Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars

Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Melis Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.