fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Schilderen: een nieuwe sfeer met verf

Oude kleding aan, alles afplakken en schilderen maar! Altijd leuk om de muur een ander kleurtje te geven voor een andere stijl of sfeer in huis. Het lijkt altijd een gemakkelijk klusje, maar schijn bedriegt. Nauwkeurigheid en precies werken is belangrijk om een mooi resultaat te behalen. Anders zit je je straks gegarandeerd te irriteren aan die plekjes die nét niet helemaal goed zijn meegenomen. Maar: hoe kun je het beste te werk gaan en wat heb je nodig? Word óók een pro in schilderen met deze top-schilder-tips!

Schilder-boodschappenlijst
Stap 1: zorg voor het juiste materiaal

Iedere verf heeft specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Zorg er dus voor dat je de geschikte verf hebt voor jouw ondergrond. Muurverf op waterbasis is het meest ideale. Deze verf is geur-arm, droogt snel en is in duizenden kleuren te krijgen.

Een goede afplaktape is veel waard. Er zijn verschillende varianten. De goedkopere crêpe tapes zijn prima om de vloer of ramen mee af te plakken. Wil je echt een strak resultaat of bijvoorbeeld de onderste helft van de wand een andere kleur geven? Ga dan voor de wat duurdere, paarse of gouden tapes.

een kwast heb je nodig om de randen en hoeken te verven. Heb je een nieuwe kwast? Wrijf hem over een stukje schuurpapier om de losse haren te verwijderen. Houd daarbij rekening met het type verf: voor verf op waterbasis kun je beter een andere kwast gebruiken dan voor verf op terpentinebasis.

de roller is handig voor de grotere oppervlakten en het geeft een egaal resultaat. Heb je een nieuwe verfroller? Haal hem eerst een keer door het water en rol daarna het water er weer uit. Zo gaan de haartjes rechtop staan.

Stap 2: hoeveel liter heb je nodig?

Op de verfverpakking staat hoeveel vierkante meter de inhoud kan dekken. Kijk vooraf goed of je genoeg verf hebt, zodat je niet halverwege noodgedwongen moet stoppen. Is de hoeveelheid op de verpakking gelijk aan jouw oppervlakte? Zorg dan dat na het schilderen de verfpot zo goed als leeg is. Is dit niet het geval? Dan heb je waarschijnlijk een te dunne laag verf aangebracht en dekt het mogelijk niet in één keer.

Stap 3: een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg vooraf dat je genoeg ruimte hebt om te schilderen. Schuif alle meubels aan de kant, demonteer eventuele muurhangers en zorg dat de vloer leeg is. Lukt het niet om genoeg ruimte te creëren? Dan kan je de meubels ook afdekken met zeil. Let ook op de tempratuur: die moet tussen de 10 en 20 graden liggen zodat de verf mooi opdroogt.

Stap 4: voorbereiding klaar? Plakken maar!

Langs de randen schilderen blijft een lastig klusje. Plak het daarom af met afplaktape om rechte lijnen te zetten. Zorg ervoor dat de tape strak tegen de ondergrond is geplakt, zodat er geen verf onder kan lekken. Let er bij de aankoop goed op of de tape geschikt is voor jouw ondergrond. Het mooiste is om zo lang mogelijke stukken tape te gebruiken voor het scherpste resultaat.

Stap 5: vet goed ontvetten

Voordat je de eerste strepen zet, is het belangrijk om een schone muur te hebben die vetvrij is. Gebruik hiervoor een verfreiniger. Dit bevordert de hechting van de verf op de muur. Brengt dit aan met een oude doek en een beetje water.

Stap 6: schilderen maar!

Blaas eerst het stof van de deksel voordat je de verfpot opent. Zo voorkom je dat stofdeeltjes in de verf terechtkomen. Voor een egale kleur is het belangrijk om de verf vooraf goed door te roeren met een roerstokje. Schilder eerst de randen en hoeken met de kwast. Klaar? Dan kun je beginnen met rollen. Werk in vlakken van een vierkante meter. Begin hierbij met verticale banen, vervolgens ga je met horizontale banen erover heen en eindig je weer met verticale banen. Zo dekt de verf het beste.

Stap 7: tevreden? Tijd om op te ruimen

Haal de afplaktape weg wanneer de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de verf opdroogt en losscheurt door het tape. Wil je de kwast en roller hergebruiken? Bewaar deze dan in een gesloten, plastic zak of wikkel ze in aluminiumfolie. Verf geen delen over zolang de muur nog nat is, ook al zie je kleurverschil. Wacht hiermee tot de muur helemaal is opgedroogd.

Het is even een klusje, maar dan krijg je ook wat! Het fijne aan schilderen is dat je direct het resultaat ziet. Dit zorgt ervoor dat je eer voor je werk krijgt, fijn toch? Ga je toch liever voor een nieuw behangetje? Zorg dan dat je dit super strak plakt met onze behang-tips.   

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars