fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Houtkachel kopen: waar moet je op letten?

Niks is lekkerder dan in de winter bij de houtkachel zitten met een dekentje en een glas warme chocolademelk. Maar, dan moet je wel een houtkachel hebben! Lijkt het jouw leuk om een houtkachel te hebben óf heb je al serieuze plannen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een houtkachel aanschaft.

Wat is het doel?

Voordat je een houtkachel koopt, is het belangrijk om te bedenken waarom je hem wilt hebben. Dus: wat is de functie van de kachel? Wil jij hem alleen maar om sfeer te creëren? Of ben je van plan ermee je woning te verwarmen? Wanneer je dit weet kun je vervolgstappen maken. Alle kachels hebben namelijk een ander vermogen, of makkelijker gezegd: de één wordt warmer dan de ander. Als je de kachel neemt voor sfeer, kun je een kachel met een hoog vermogen beter mijden.

houtkachel interieur
houtkachel vuur

De juiste houtkachel bij de juiste ruimte

Vervolgens kies je de ruimte waarin je de houtkachel plaatst. Hier komt het doel weer naar voren. Wanneer je een kachel met een hoog vermogen plaats in een kleine ruimte, zal deze té warm worden. Daarbij is het ook nog eens slecht voor de kachel. Je zal dan namelijk minder gaan stoken, waardoor de kachel niet optimaal brandt. Dit zorgt voor een zwarte ramen én een schadelijke uitstoot. En dat wil je natuurlijk niet! Wanneer je gaat voor een kachel om te verwarmen, wil je ook niet dat deze een te klein vermogen heeft. Dan wordt de ruimte onvoldoende verwarmd. Zoek dus vooral een kachel uit die bij jouw specifieke woonsituatie én voorkeur past. Uiteraard kunnen specialisten jou hierin adviseren!

Technische details

Ook niet onbelangrijk: is jouw huis eigenlijk wel geschikt voor een houtkachel? Zonder schoorsteen of mogelijkheid om een rookkanaal naar boven te trekken gaat de pret al over. Wanneer je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont wordt het hebben van een houkachel dus lastig. Wanneer dit wel een mogelijkheid is, kun je eventueel een rookkanaal aan laten leggen. Deze moet minimaal 4 meter hoog zijn en boven het dak uit komen. Soms is hier een vergunning voor nodig. Wil je gebruik maken van een bestaand rookkanaal? Dan moet je hem eerst na laten kijken door een deskundige.

 

Wanneer je gaat stoken is ventilatie ook erg belangrijk. Zo blijf het lekker fris in huis en krijgt de kachel meer zuurstof. Zorg er dus voor dat je hier mogelijkheid voor hebt!

Houtkachel

Verschillende modellen houtkachel

Wanneer alles in orde is, kun je overgaan tot het leukste klusje: het model uitkiezen! Er zijn ontzettend veer verschillende kachels op de markt, maar om je een idee te geven lichten we 3 populaire soorten toe.

  • Palletkachel : Hier verbrand je houtkorrels (pallets). Is zeer efficiënt en geschikt om te verwarmen. Kan zelfs de cv-ketel vervangen.
  • Houtkachel : Je stookt met houtblokken in een gesloten ruimte. Hierdoor komen minder schadelijke stoffen vrij. Geschikt om te verwarmen
  • Open Haard : Ook hier stook je met houtblokken, maar nu in een open ruimte. Hier komen meer schadelijke stoffen vrij. Vooral om sfeer te creëren.

En voordat je het weet, kun jij avonden lang gezellig bij de houtkachel zitten. Ben jij opzoek naar andere manieren om je woonkamer gezellig te maken? Wij geven hier de 10 tips voor een gezellige woonkamer!

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars