fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Handen uit de mouwen: tuin (milieuvriendelijk) verbouwen!

Vandaag is het Wereldmilieudag! Met het mooie weer van de afgelopen week hét perfecte moment om eens te kijken naar je tuin en hoe milieuvriendelijk die eigenlijk is, want we brengen er deze maanden natuurlijk veel tijd in door en steeds meer mensen laten hun buitengedeelte van de woning volledig betegelen. En stiekem weten we allemaal dat dat niet meewerkt aan een goed klimaat. Maar hoe kun je nou beter je steentje bijdragen voor de natuur en natúúrlijk jezelf? Door kleine aanpassingen te doen in je tuin zorg je er al voor dat je samenwerkt met het milieu, in plaats van ertegen 😉 In deze wooninspiratie hopen we je te inspireren om je tuin nog eens onder de loep te nemen en op een laagdrempelige manier aanpassingen te doen die écht wel een verschil gaan maken.

Tip: Een groene tuin zorgt voor verkoeling. Het wordt de komende jaren alleen maar warmer, met steeds extremere hittegolven. Investeren in groen is dus één van de belangrijkste dingen die je kunt doen 😉

Groen!

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar planten in je tuin maken echt het verschil. Een betegelde tuin werkt niet mee aan een goed klimaat en het leven in en rondom je tuin. Probeer dus waar mogelijk tegels te verwijderen, aarde toe te voegen en planten te plaatsen! Belangrijk is hierbij dat je kiest voor een plant die reeds in de omgeving voorkomt. Omgevingsplanten geven de juiste voeding en beschutting voor bestaande dieren en overige planten.

Tip: De lavendel ruikt zalig, trekt veel bijen aan en houdt de wespen op afstand, wat erg fijn is met bijvoorbeeld kleine kinderen

Vogeltjes

In een eco-vriendelijke tuin komen veel vogels voor, die jou ook graag een handje helpen bij het onderhouden van je tuin. Veel vogels zijn namelijk dol op naaktslakken, rupsen, larven en andere ongedierte die je planten aanvreten. Bes-rijke planten, nestkastjes en vogelvoer zijn dus een verstandige keuze in je tuin. Daarnaast houden vogels ook van water, dus pannetjes met een klein laagje (regen)water van een centimeter of twee waar ze lekker uit kunnen drinken is een echte must.

Tip: Plant plantenvriendjes bij elkaar! Er zijn veel planten die samen een goed koppel vormen. Een dille en basilicum bijvoorbeeld: plant die tussen de tomatenplanten. Deze beschermen ze tegen tomatenwormen!

Regenton

Het is best heftig wanneer je je realiseert hoeveel duizenden liters schoon drinkwater we ieder jaar verspillen aan het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet. Een regenton aanschaffen en aansluiten in je tuin bespaart zó ontzettend veel water en je kunt het voor superveel doeleinden gebruiken. Denk dus bijvoorbeeld aan het besproeien van je tuin, maar ook aan de planten binnen in je huis die ook water nodig hebben. Of je gebruikt het water om de buitenkant van je woning schoon te maken. Op een dag kun je al zo’n 100 liter water verzamelen. Bij een periode van droogte kun jij dan ook mooi je planten voeden met écht duurzaam regenwater en hoef je de kraan binnen niet eens aan te raken 😉

Tip: Bewaar alle plastic potten vanuit het tuincentrum voor hergebruik. Hier kun je bijvoorbeeld stekjes in planten vanuit je tuin, of iets mee knutselen!

Welke dingen pas jij toe in je tuin om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat, voor zowel jezelf als het leven in en rondom je woning? Je krijgt er voldoening van en de natuur is je dankbaar, dus snel aan de slag!

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars