fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Een plafond schilderen: zó ga je te werk

De eerste stap is vaak de belangrijkste en dit telt ook voor het schilderen van je plafond. Zodra je hebt bedacht welke kleur jij jouw plafond wilt verven én of hij helemaal dezelfde kleur wordt, óf je juist een hoekje/nisje wilt realiseren, begint de voorbereiding. Maar: waar begin je? Wij helpen je op weg met de 8 stappen voor een perfect geverfd plafond.

Stap 1: voorbereiding

Tijdens de voorbereiding maak je de kamer zo goed als leeg. Verwijder banken, stoelen, tafels. Alles wat maar in de weg kan staan zodat jij straks zonder problemen het plafond kunt schilderen.

Stap 2: reinigen

Zonder dat je het zelf doorhebt, is het plafond vaak een vettige of stoffige plek én een plek die niet zo vaak goed gereinigd wordt. Logisch natuurlijk gezien de hoogtes. Maar voordat je begint met het verven van je plafond, moet je deze zeker goed reinigen. Een vettig plafond kun je het beste reinigen met ammonia en een stoffig plafond met de stofzuiger of een borstel.

Stap 3: primer aanbrengen

Wij raden je aan om je plafond eerst in de primer te zetten. De primer zal geen verf opzuigen uit de ondergrond en zorgt ervoor dat eventuele vuile deeltjes niet in de afwerklaag doordringen.

Stap 4: afplakken

Na het reinigen en eventueel primen is de volgende stap het afplakken. Ben je van plan het gehele plafond te verven? Plak dan alleen de zijwanden af. Wil je een nisje creëren of een combinatie maken met de lambrisering/ muur? Zorg dan ook dat je eventuele (raam)kozijnen afplakt.

Stap 5: acryllaatkit aanbrengen (wanneer nodig)

Bij een verlaagd plafond, bijvoorbeeld van gipsplaat, zijn naden langs de muur en plinten weleens zichtbaar. Zeker bij scheve muren of ongelijke plafonds. Deze naden kun je makkelijk wegwerken met een overschilderbare acryllaatkit. Het afkitten is geen moeilijke of tijdrovende klus en je kunt na het kitten gelijk begin met verven.

Stap 6: lastige hoekjes met de kwast

Ook het plafond kan beschikken over lastige hoekjes. Verf deze hoekjes allereerst zoveel mogelijk met een kwast zodat je hierna direct door kunt met het verven van het geheel.

Stap 7: het schilderen

Begin met het verven van de randen (hoeken) van het plafond. Ga hier vervolgens met een kleine roller nog eens overheen. Zo haal je namelijk het streeppatroon dat de kwast achterlaat zoveel mogelijk weg én wordt de verf goed verdeeld. Hierna kun je met een grote roller het overige stuk plafond afwerken. Laat de banen altijd iets overlappen en verdeel de verf door er in de breedte nogmaals overheen te rollen.

Stap 8: Tape verwijderen

Ben je van plan je plafond in delen te verven of verf je een groot stuk plafond? Zorg dan dat je tussentijds de tape verwijdert. Dit gaat namelijk het beste als de verf nog nat is. Zodra de verf droogt bestaat de kans dat de tape verf meeneemt wanneer je deze verwijdert. Er bestaan heel wat verschillende soorten tapes. Zorg dat je een professionele tape gebruikt.

Zo: alles op zijn plek? Dan is het tijd om de kamer ‘af te stylen’ en vervolgens heerlijk van te genieten. Ons advies: kies eens voor iets anders dan wit/grijs en creëer een gezellig nisje door (een deel van) het plafond een andere kleur te geven. Hoe? Dat lees je hier.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars