Behangen: je doet dit niet dagelijks. Dus: waar begin je? Vaak begin je bij de keuze voor het type behang. Door de grote hoeveelheid verschillende prints en dessins kun je jouw woning helemaal aanpassen naar jouw eigen smaak.
Maak dan maar eens een keuze… Maar, het uitzoeken van een leuk patroontje of kleurtje is nog maar het begin. Het echte werk, namelijk het behangen zelf, staat dan nog voor de boeg. Wij helpen je uit de brand met deze
12 top-behang-tips, te beginnen met een
behang-boodschappen-lijstje.
Behang-boodschappen-lijst
- Trap
- Behangtafel
- Afbreekmes of schaar
- Behanglijm
- 2 Behangborstels (1 voor lijm, 1 voor gladstrijken)
- 2 Emmers (1 voor lijm, 1 voor lauw water)
- Potlood
- Schietlood
- Waterpas
- Behang
Tip 1 | Kies de juiste behangsoort en behanglijm
Het proces begint al bij de aankoop van het type behang. Het is belangrijk om hier alert te zijn zodat je niet eindigt met een miskoop. Of erger nog: een teleurstellend resultaat. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Wanneer je voor het eerst gaat behangen, is vinylbehang het meest toegankelijk. Koop je meerdere rollen? Dan is het belangrijk om de productie- en batchnummers van alle rollen te checken. Het kan namelijk zijn dat rollen met verschillende nummers een licht kleurverschil kent. En dat wil je natuurlijk niet. Na het kiezen van het juiste behang, is het belangrijk om de bijpassende lijm aan te schaffen. Let hierbij goed op de behangsoort en natuurlijk de ondergrond.
Tip 2 | Kies behang dat bij je past
Niet alleen de behangsoort is belangrijk. Ook de kleur of het patroon is van belang. Kies je voor een kleur waar je eigenlijk al een beetje over twijfelt óf die heel trendgevoelig is? Dan kan het zijn dat je al snel niet meer tevreden bent en dus weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Dit is niet zo’n probleem wanneer je het behangen toevallig ontzettend leuk vindt, maar voor de meeste mensen is dat niet het geval.
Kies dus een behang dat helemaal bij jou past. Ga voor een kleur of print waar je een blij en positief gevoel van krijgt. Wanneer je dit gevoel niet direct krijgt, dan is het misschien verstandig om nog even verder te kijken. Kom je er echt niet uit? Kies dan een aantal kleuren of patronen uit, neem een voorbeeldje mee naar huis en denk er een aantal dagen over na. Je wordt vanzelf verliefd op een van de keuzes. En, dan weet je in ieder geval zeker dat dat het behang is waar jij de komende tijd tegenaan wilt kijken én die goed in jouw interieur past.
Tip 3 | Zorg voor een egale achtergrond
Eenmaal thuis begint de voorbereiding. Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je gaat behangen egaal en vlak is. Dit betekent dat je eventuele oude behangresten heel nauwkeurig moet weghalen, alle gaatjes moet vullen én oneffenheden moet schuren.
Wanneer de ondergrond een felle kleur is kan het zijn dat deze door het behang heen gaat schijnen. Om dit te voorkomen is het slim om de muur van tevoren te witten.
Tip 4 | Knip royaal
Om zo efficiënt mogelijk aan het werk te kunnen gaan is het slim om, voordat je begint met behangen, alle stroken alvast te knippen. Zorg ervoor dat je aan beide zijden ongeveer 8 tot 10 centimeter overlaat. Dit zorgt voor een beetje speling zodat je in ieder geval niet krap komt te zitten. Wanneer je één strook hebt geknipt, kun je deze als maatstaf gebruiken om jezelf tijd te besparen.
Tip 5 | Haal de kapjes van stopcontacten en schakelaars
Behang je een muur waarin zich stopcontacten of schakelaars bevinden? Dan behaal je het mooiste resultaat door de kapjes hiervan eraf te halen. Maar… Om dit te doen moet je als eerste de stroom afsluiten. Klinkt misschien heftig als je dit nog nooit gedaan hebt, dus schakel bij twijfel hiervoor hulp in. Controleer vervolgens bij het verwijderen eerst of écht alle stroom van alle groepen eraf is voordat je te werk gaat.
Vervolgens behang je over het stopcontact of de schakelaar heen en maak je in het midden een kruissnede. Nu kun je de punten eraf knippen. Zorg er wel voor dat je hem tot iets binnen de omtrek van het stopcontact of de schakelaar knipt. Ook voor het behangen zelf is het slim om de stroom eraf te houden om ongelukken te voorkomen.
Tip 6 | De perfecte temperatuur
Het klinkt misschien overdreven, maar het is wel belangrijk. Deze perfecte behang-temperatuur ligt tussen de 18 en de 20 graden. Ik hoor je denken: hoezo?! Nou… In deze temperatuur droogt het behang goed. Zo voorkom je dat de naden open gaan staan. Het is daarbij van belang dat de temperatuur constant blijft. Zet dus niet de deuren of ramen open om het droogproces te versnellen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het behang gaat scheuren of krimpen.
Tip 7 | Trek een loodlijn
Vrijwel geen enkel gebouw is volledig recht gebouwd. Dit betekent dat de muren en het plafond dus niet precies 90 graden op elkaar staan. Wanneer je dan tegen de muur aan zou beginnen met behangen is de kans dus erg groot dat het er scheef op komt te zitten. Om dit te voorkomen maak je gebruik van een loodlijn. Gebruik hiervoor een schietlood. Heb je die niet? Dan knoop je een sleutel aan een touwtje.
Zet ongeveer 50 centimeter van de hoek van de kamer een streepje aan t plafond. Houd hier het schietlood of touwtje tegenaan en teken ongeveer in het midden van de muur nog een streepje. Doe dit ook aan de onderkant van de muur. Deze streepjes zet je bij elke hoek die wordt voorzien van behang. Wanneer je nu de eerste strook opplakt, weet je zeker dat hij kaarsrecht op de muur staat!
Tip 8 | Begin vanaf het raam
Heb je alle stappen doorlopen? Dan kun je nu van start gaan met het echte behangwerk. Om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen is, het een goed idee om de eerste strook aan de kant van het raam op te plakken. Vanaf hier kun je dan verder werken. De reden hiervoor is dat het licht dan niet in de naden valt waardoor deze minder opvallen.
Maar let op… Gebruik je fotobehang? Dan moet je juist niet bij het raam, maar in het midden beginnen.
Tip 9 | Één millimeter van elkaar
Plak de volgende stroken steeds ongeveer 1 millimeter van elkaar af. Vervolgens stoot je met een vlakke hand de stroken naar elkaar toe. Begin hierbij aan de bovenkant. Wanneer je tevreden bent, doe je hetzelfde bij de onderkant en strijk je de rest van de strook glad. Door te stoten zorg je ervoor dat de naden zo klein mogelijk worden.
Tip 10 | Maak een vouwrand
Wanneer je een teveel aan behang hebt, bijvoorbeeld het overschot aan de onderkant van een strook, moet je deze natuurlijk afknippen. Dat doe je door gebruik te maken van een botte schaar. Duw hiermee zachtjes in de hoek die is ontstaan. Zo wordt er een vouwrand gemaakt. Knip langs deze vouwrand netjes de resten af en plak het randje nog even goed vast.
Tip 11 | Blijf checken
Heb je de eerste drie stroken geplakt? Doe dan even een stapje naar achteren en controleer of alles nog steeds goed gaat. Check of de naadjes onzichtbaar zijn, de print goed in elkaar overvloeit en of de stroken recht geplakt zijn. Wanneer dit niet het geval is kan je het nu nog aanpassen. Gaat het allemaal goed? Dan kun je rustig doorplakken en check je drie stroken later weer even.
Tip 12 | los foutjes op
Het kan natuurlijk zijn dat hier en daar wat dingetjes misgaan. Dat is helemaal geen ramp, als je er maar goed – en vooral snel – mee omgaat. Heb je geknoeid met de behanglijm? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Probeer te voorkomen dat het gaat drogen, anders wordt het een stuk lastiger om het weg te halen.
Heb je iets verkeerd geplakt? Ook geen probleem. Trek het er direct af, nu de lijm nog niet helemaal is opgedroogd. Daarna kun je het gerust weer goed plakken.
Ben je klaar maar ontdek je luchtbelletjes? Dan kun je deze gewoon lek prikken. Lukt dit niet? Dan is er nog de mogelijkheid om met een injectiespuit voor behanglijm wat lijm in de luchtbel te spuiten om het vervolgens weer vast te plakken aan de muur.
Veel succes!
Blijf secuur te werk gaan en blijf jezelf continu controleren. Doe je dat? Dan kan het bijna niet meer mislukken! Veel succes 🙂