fbpx

Duinstra Melis Wooninspiratie

Binnenkijken bij Jelle B

Hun woonstijl kun je volgens het stel het beste omschrijven als “JT-wonen”: een mix van Jelle en zijn vrouw Trudy. Industrieel, een klein beetje urban-jungle, maar vooral warm, gezellig en heel eigen. Het lééft in huize Jelle B. Van de antieke koekoeksklok van Trudy, die boven Jelle zijn pronkstuk hangt tot de piano en zelfs (of misschien wel juist) de avocadoplant. Vrijwel ieder item heeft een verhaal.

Niet te geloven

Jelle Broersma is onder het publiek beter bekend als Jelle B: een ras Friese singer-songwriter en bekend van zijn liedjes: niet te geloven, mooi en vriendinnen. Met zijn gitaar weet de troubadour het publiek iedere keer weer te vermaken. Oorspronkelijk afkomstig uit het Friese Dokkum, heeft Jelle ondertussen al tig feesten op zijn kop gezet: met zo’n 200 optredens per jaar heeft hij vele harten van mensen door het hele land veroverd. Maar niet alleen on-stage pingelt hij graag op zijn gitaar: ook thuis geniet hij van muziek maken, samen met zijn vrouw Trudy en drie kinderen. 

“In alles wat je doet is het goed om te blijven dromen”

Ruilen van huis?

Toen Jelle steeds vaker het land door moest voor optredens en ‘s nachts steeds vaker de afslag Wytgaard nam – in plaats van door te rijden naar Dokkum – besloot het stel te gaan samenwonen. Dat dit niet in Trudy haar koopwoning zou zijn, was Jelle vrij stellig over. Hij maakt regelmatig thuis muziek en die woning was té gehorig om dit te doen. Tijdens hun zoektocht krijgt het stel via via te horen dat de toenmalige eigenaar van hun huidige woning graag wat kleiner wilde wonen en op zoek was naar iets anders. Bij Jelle en Trudy ontstond het idee van een woningruil. Op goed geluk besloot het stel bij de man aan te bellen en hun idee aan hem voor te leggen. Hun enthousiasme werd gelukkig gedeeld.

Weg met hokjes

De benedenverdieping bestond zo’n 7 jaar geleden nog uit verschillende hokjes. Voor de verbouwing trok Jelle vijf weken uit. Eigenhandig – maar met de hulp van wat handige vrienden – heeft hij van de benedenverdieping één mooie open ruimte weten te maken. Ook de badkamer en de tuin moesten eraan geloven. De achtertuin stond vól bomen en heggen. Het begon met het weghalen van 1 boom, maar Jelle sloeg door. Na een week was de hele tuin leeg en bleek deze een stuk groter te zijn dan gedacht.

“Het is echt de kern van ons huis”

Een mix van beide

De woonstijl van Jelle en Trudy wordt door Trudy lachend omschreven als JT-wonen. Het is écht een mix van beide geworden. In de woonkamer zie je veel kleur, fotobehang, planten en een houten bank van de voor- tót de achterkant van de woonkamer. “Met verjaardagen zitten er soms wel 20 man op die bank. Veel gezelliger dan in zo’n kringetje.”

Vertrouw me maar

Een pronkstuk in de woonkamer is het tv-meubel. Op een dag belde Jelle Trudy op. Hij had hét perfecte televisiemeubel gevonden. Trudy moest hem maar vertrouwen. Het kastje viel thuis in de smaak, maar in eerste instantie was het een miskoop: Jelle zijn stereo paste er niet in. Er is wat geschoven en tot op de dag van vandaag is Jelle blij met zíjn pronkstuk.

Hier gebeurt het

De eettafel is door het stel zelf ontworpen en door een goede vriend van Jelle gemaakt. De wens was een grote, lange eettafel waar ze met wel tien man gezellig aan kunnen borrelen en eten. Los van etentjes met vrienden en familie, mag het gezin zelf ook graag aan tafel zitten. Na het avondeten wordt er steevast met elkaar gezongen en gitaar gespeeld. Trudy omschrijft de keuken en hun eethoek als “onze favoriete plek. Hier gebeurt alles. Het is echt de kern van het huis.”

De studio

Muziek wordt door Jelle niet alleen in de woonkamer gemaakt, maar ook in zijn eigen studio. Deze was in eerste instantie op de zolder gevestigd. Met de komst van de derde Broersma-telg moest er wat geschoven worden en werd Jelle zijn studio naar de garage verhuisd, waar hij regelmatig te vinden is. Hoewel aannemelijk is dat de studio zijn favoriete plek in het huis is, is Jelle het roerend eens met Trudy: “de eethoek is echt de fijnste plek in huis!” 

Toch moet er soms gewerkt worden. Dan trekt Jelle zich terug in zijn studio waar hij – tussen de racefiets, gereedschap en computerschermen – muziek schrijft én componeert. Dit schrijven van muziek doet Jelle ook niet altijd alleen: inmiddels is het eens per jaar een gezellige familieaangelegenheid in de studio. “Ieder jaar maak ik met de kids een liedje voor Trudy haar verjaardag. Dit begon met een paar brabbeltjes van 1 baby, tot inmiddels alle drie de kids die zelfs meedenken over de teksten. Dat is echt fantastisch mooi!”

Bijzondere items

Een strak en steriel interieur is aan Jelle en Trudy niet besteed. “Het moet wel een beetje leven.” Dit zie je onder andere terug in de antieke koekoeksklok die nog van Trudy haar oma is geweest. Als klein meisje had Trudy al een grote fascinatie voor de klok, die elk halfuur van zich laat horen. Maar ook de piano van Jelle is een ware eyecatcher. Regelmatig zit het gezin om de piano muziek te maken en te pingelen. Ook de “gelukspoes” van Jelle is zeker een vermelding waard. Het katje heeft de troubadour meegenomen van een reis naar Singapore waar hij heeft opgetreden voor Nederlandse studenten die daar wonen en werken. “Ik houd wel van aparte dingetjes in huis. Dat katje vind ik echt machtig”.

Groene vingers

Jelle blijkt best groene vingers te hebben. Vol trots toont hij zijn huis gekweekte avocadoplant. “In het begin ging het steeds fout en overleefden de planten het niet.” Daarom besloot hij voor zijn verjaardag 8 avocado’s te vragen zodat hij deze pitten kon planten om nieuwe te kweken. Van de 8 hebben 5 het overleefd. Wat het geheim is volgens Jelle? “Schoon water! Absoluut. Iedere dag.” Op de vraag “Als je gaat verhuizen en je mag maar 1 ding meenemen, wat zou dat dan zijn?” antwoord Jelle zonder twijfel: de avocadoplant. “Hier heb ik echt liefde in gestopt. Andere dingen zijn maar gebruiksvoorwerpen!”

Woonwensen

Hoe fijn het stel nu ook woont, voor de toekomst zijn er uiteraard nog wensen. Zo zouden Jelle en Trudy ooit graag vrijer willen wonen. “Een mooie woonboerderij met geiten en kippen die om het huis heen lopen.” De locatie maakt voor Jelle niet zoveel uit. Zolang hij naar eigen zeggen maar “chill” kan wonen. Daarnaast ziet Trudy het idee van een Bed & Breakfast in de woonboerderij helemaal zitten. Jelle die s avonds zijn gitaar erbij pakt en liedjes zingt met de gasten. Maar ook een idyllische tuin eromheen waar een trouwlocatie van gemaakt kan worden. Trudy ziet het helemaal voor zich, ooit. Jelle voegt hier nog aan toe dat het in alles wat je doet goed is om te blijven dromen.

Meer wooninspiratie bekijken:

ec2b4000-1f5f-4d0f-8d1a-840e537fe55e
Seizoenen

Maak je huis lente-proof met deze tips!

Afbeelding2
Styling

Dit zijn dé woontrends van 2022

Schermafbeelding 2021-12-03 om 14.43.50
DIY

DIY: Eenvoudige Sinterklaas raamdecoratie

woning tips herfst
Seizoenen

Maak jouw woning herfst-proof met deze tips!

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars