Bloemen: wie houdt er niet van? Geniet jij ook zo van een groene, bloeiende tuin, een vaasje op tafel of van mooie, gedroogde pluimen? Je geniet het hele jaar van bloemen uit eigen tuin door ze te drogen. Droogbloemen zijn namelijk weer helemaal hip. Maar: hoe pas je ze stijlvol toe in je interieur? Met deze tips/ DIY fleur jij jouw interieur op met de mooiste droogbloemen.
Soorten droogbloemen
Vrijwel iedere bloem kan gedroogd worden. Toch geldt de regel: gebruik bloemen die relatief klein én plat zijn. Met kleinere bloemen krijg je over het algemeen het beste resultaat. Houd er wel rekening mee dat wit gekleurde bloemen minder geschikt zijn om te drogen omdat de kleur vaak na korte tijd bruin wordt. Kies dus voor kleurrijke bloemen zoals:
- Rozen
- Zonnebloem
- Lavendel
- Hortensia
- Anemoon
- Korenbloem
- Strobloem
- Graansoorten: tarwe en haver
Pluktijd
De geschikte pluktijd begint al vanaf half mei. De eerste vaste planten beginnen dan te bloeien en dát zijn vaak precies de soort bloemen die geschikt zijn om te drogen. Wees vooral niet bang om bloemen uit eigen tuin te plukken. De meeste bloemen krijgen hierdoor juist een impuls om meer bloemen aan te maken. Zó geniet jij des te langer van een tuin vol vrolijke bloemen.
Zelf drogen
Na het plukken begint het drogen en dit is helemaal niet zo’n moeilijk proces. Verwijder allereerst overtollige bladeren en bind de bloemen vervolgens met een elastiekje bij elkaar. Plaats één of meerdere bosjes in een kartonnen doos. Bloemen drogen het beste op een droge én warme plek. Bovendien behouden bloemen hun originele kleur door ze in het donker te laten drogen. Een andere manier van bloemen drogen is door ze te persen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een boek of stukjes karton om de bloemen tussen te drogen.
Het decoreren
Het leukste gedeelte is natuurlijk het decoreren met droogbloemen. Een paar opties:
Ondersteboven
Bind de droogbloemen met een touwtje ondersteboven aan een plafond of een kapstok rails. Of creëer een slinger van droogbloemen en bevestig deze aan de muur. Dit geeft een superleuk én gezellig effect.
Reageerbuisjes
Steek kleinere droogbloemen in verschillende reageerbuisjes. Plaats de buisjes met de bloemen vlak naast elkaar op een kast, bureau of nachtkastjes.
Als tafeldecoratie
Houd jij er wel van om de etenstafel mooi op te dekken? Vergeet dan vooral de droogbloemen niet. Verdeel de bloemen over het tafelkleed óf zet een mooie bos op het midden van de tafel. Voor iedere gelegenheid is er wel een passende soort droogbloemen.
In een vaasje
Denk ook vooral niet te moeilijk en steek een bosje droogbloemen in een mooi vaasje. Plaats de vaas in de vensterbank, op de etenstafel of op dat ene leuke bijzettafeltje. Zelfs het randje van het toilet kan soms best een (droog)bloemetje gebruiken.
Een grote bos
Heb je een grote bos droogbloemen? Zorg dan dat je een grote vaas hebt. Er zijn genoeg plekjes voor deze grote vaas, zoals: naast de bank óf in de entree.
Als cadeautje
Hóé leuk is het om een bosje droogbloemen cadeau te geven? Gebruik hierbij zoveel mogelijk mooie kleuren, wikkel het in een stukje folie én voilà: een mega origineel cadeautje om weg te geven.
Onderhouden
Doordat je de bloemen gedroogd hebt, hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig. Heel belangrijk dat je de bloemen dus géén water geeft. Droogbloemen moeten ook niet te veel in de zon staan. Hierdoor gaan ze sneller uitvallen. Houd de droogbloemen zo lang mogelijk mooi door er zo nu en dan wat haarlak op te spuiten. Dit zorgt ervoor dat de stengels langer stevig blijven en dus niet gaan uitzakken.
Droogbloemen kopen
Er zijn ook genoeg bloemenzaken waar droogbloemen te koop zijn. Er is vast genoeg keuze óf neem je eigen geplukte bloemen mee en vraag bloemist of ze een mooi boeketje voor je wil samenstellen.
Met droogbloemen kun je elke hoek van je woning decoreren: de eettafel, vensterbanken of jouw fijne relaxhoekje. Wees vooral creatief!