Een nieuwe keuken betekent een nieuwe inrichting. Overweeg je de optie tot een kookeiland? Twijfel dan niet langer! Met deze voor-en nadelen op een rijtje weet je precies wat je te wachten staat bij het plaatsen van een kookeiland.
Laat de beschikbare ruimte je niet verhinderen, want zelfs in een kleine keuken is een kookeiland gewoon mogelijk. Er zijn alleen wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Kies de vorm van je kookeiland aan de hand van de ruimte in je keuken en houdt hierbij rekening met gas, water en elektra. Denk daarnaast na over wat er allemaal op het kookeiland geplaatst gaat worden. Wanneer er bijvoorbeeld een spoelgedeelte in moet komen, betekent dit dat er zowel een aanvoer als afvoer voor water moet worden aangelegd.
Voordelen van een kookeiland
Veel werkruimte
Een kookeiland is de perfecte oplossing om irritatie in de keuken te voorkomen. Je kunt er namelijk gemakkelijk en ruimtelijk met meerdere mensen tegelijk aan het werk, zonder dat je elkaar in de weg komt te staan.
Bergruimte in overvloed
Je hebt veel bergruimte rondom de keuken. In de basis is een kookeiland een vrijstaand stuk aanrecht. Vaak bevinden zich onder het blad keukenkastjes en bestekladen. Je kunt hier je pannen, snijplanken, messen en andere kookaccessoires kwijt. Een belangrijke keuze die je maakt bij is wat je er uiteindelijk op én in wilt plaatsen.
Gezellige ontmoetingsplek
Sommige mensen brengen wekelijks uren door in de keuken. Of het nu gaat om het bereiden van een uitgebreid diner, het in elkaar flansen van een vlotte maaltijd, het zetten van een kopje koffie of het wegwerken van de afwas: het werk in de keuken houdt je wel bezig. Terwijl jij aan het kokerellen bent, is een kookeiland een gezellige ontmoetingsplek. Jouw gasten of gezin kunnen hier een kopje koffie drinken of gewoon gezellig met jou kletsen. Leuk weetje: hieruit is het begrip ‘eilandhangen’ ontstaan: gezellig een drankje doen rondom het kookeiland waarbij er uitgebreid contact plaatsvindt.
Multifunctioneel
Je kunt een kookeiland inrichten zoals je zelf wilt. Veel mensen kiezen ervoor om de kookplaat op het eiland te plaatsen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om enkel een spoelbak of zelfs een grill te installeren. Er wordt soms ook gekozen om het keukeneiland enkel met kastjes te vullen of er een bar van te maken. Hier zou je kunnen ontbijten, dineren of een snel tussendoortje nemen. Kortom: mogelijkheden volop, dus denk vooral goed na over hóe jij het kookeiland zult gebruiken.
NEW: het verrijdbare kookeiland
Online is men positief over een verrijdbaar kookeiland. Deze kun je wanneer je wilt verplaatsen als je meer ruimte nodig hebt óf als je het wilt gebruiken als bar of tafel. In dit geval is het natuurlijk niet mogelijk om een spoelgedeelte of fornuis op het kookeiland te plaatsen.
Nadelen van een kookeiland:
Ruimte
Je gebruikt meer meters dan bij bijvoorbeeld een hoekkeuken. Een kookeiland neemt plek in. Het wordt lastig om rond het eiland te lopen als je voor een kookeiland met vaatwasser kiest. Houd dus rekening met een essentiële ruimte van ongeveer een kleine meter rond het eiland.
Open zicht
Een kookeiland is meestal open waardoor je spullen in het zicht hebt. Je kookeiland staat vaak in het midden van de keuken. Hierdoor is alles wat je er op plaatst goed zichtbaar vanuit de rest van de ruimte. Niet alleen leuke accessoires, maar ook de spullen die je gedurende de dag gebruikt zijn goed zichtbaar.
Leidingen omleggen
Als je kiest voor een spoelgedeelte en fornuis in het eiland, moeten er leidingen onder de vloer worden aangelegd. Kies je ervoor om zowel het spoelgedeelte als het fornuis op het kookeiland te plaatsen, kan de verbouwing ingrijpender zijn, aangezien je dan leidingen onder de vloer moet aanleggen. Het is dus het gemakkelijkst om het kookeiland enkel als ontmoetingsplek, eettafel en/of opbergruimte te gebruiken.
Zitplekken aan het eiland
Men zit vooral graag met een kopje koffie de krant te lezen aan het kookeiland of voor een drankje bij het ontvangen van bezoek. Barkrukken worden in dit geval relatief afgeraden. Ze nemen veel extra ruimte in beslag en zitten lang niet zo lekker als stoelen. Daarnaast vindt men het onprettig om tijdens het eten naast elkaar te zitten in plaats van tegenover elkaar, dus is het van belang om na te denken over de opstelling en met wie – en in wat voor situaties – je hieraan zult gaan zitten.