fbpx

Buitengoed Kingma State

Statig wonen op een voormalig historisch landgoed wat wordt hersteld naar een prachtige nieuwe state in het buitengebied van Franeker? Rust, ruimte en kwaliteit: Maak kennis met ‘Buitengoed Kingma State’. De ontwikkelingen zijn in volle gang om de voormalige Kingma State opnieuw in ere te herstellen tot een groen landgoed vol kwaliteit en ruimte. 

Met in totaal 9 te verkopen woningen wordt het landgoed van ruim 10 hectare ingericht tot een plek vol karakter en boeiende verhalen. Meer weten over dit bijzondere project? Lees dan snel verder. 

Video afspelen

De geschiedenis

Net ten  oosten van Franeker vind je een bebost gebied van ruim twee hectare groot waar vanaf de 17e tot de 19e eeuw het indrukwekkende buitengoed Kingma State was gelegen. De omgeving van het historische Franeker werd in de vroegere tijden gekenmerkt door grote, statige woningen die de welvaart van dit deel van Friesland indrukwekkende allure hebben gegeven. Kingma State was één van deze imponerende buitengoederen.

Wanneer de oude Kingma State gebouwd is blijft een mysterie, maar er zijn bewoningsresten gevonden van boeren op die plek die al zeker 2000 jaar oud zijn. Waarschijnlijk voor Christus dus. De eerste Kingma die we kennen uit geschriften, was de stamvader Jelle Kingum. Hij werd geboren rond 1450 en was boer op de sate Kingum: gelegen op een terp nabij de historische stad Franeker.

De achternaam werd toen nog geschreven als ‘Kinghum’. Na Jelle zijn er nog eens zés generaties Kingma geweest die op deze plek, op een terp, tussen akkers en weiden, hebben geleefd.

Er is veel te vertellen over deze bijzondere familie Kingma. Meer weten over deze indrukwekkende familiegeschiedenis of de geschiedenis van de Kingma State? Klik dan hier.

Herstel Kingma State

De welvaart nam af in de 19e eeuw en in 1864 is de state afgebroken. Al meer dan twintig jaar doet de stichting Kingma State onderzoek naar de familiegeschiedenis van de bewoners van het landgoed. En nu, jaren later, zijn de Kingma’s weer in bezit van het kerngebied van het buitengoed: ruim 10 hectare grond. De stichting heeft het initiatief genomen voor de herbouw en herinrichting van het landgoed.

Het nieuwe Buitengoed Kingma State

Met oog voor het herstel van het buitengoed is een plan gemaakt voor bebouwing en inrichting van het terrein. Rond de binnenplaats komen in totaal 10 ruime en levensloopbestendige woningen Een groot familiehuis met daarin twee woningen en een centrale zaal, waarin één woning te koop aangeboden wordt. Daarnaast worden twee vleugels gerealiseerd met daarin 8 te verkopen woningen. De groene omgeving bestaat uit landschapspark met bos, water en weilanden.

Rust, Ruimte en kwaliteit.

Heb jij interesse in één van de woningen op Buitengoed Kingma State? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Op de hoogte blijven van dit nieuwbouwproject? We delen het laatste nieuws en alle update’s door middel van een nieuwsbrief

Weten wat jouw woning waard is?

Plan vrijblijvend een GRATIS video-waardebepaling met één van onze makelaars