fbpx

Wel of geen aankoopmakaar?

wel of geen aankoopmakelaar

inhoudsopgave

Een vraag die veel mensen die op zoek zijn naar een geschikte koopwoning zichzelf stellen. En terecht, want een aankoopmakelaar kost je gemiddeld tussen de €1.200,-  en €2.500,- en die kosten wil je natuurlijk graag terugverdienen. En eigenlijk nog veel belangrijker, je wilt een woning kopen zonder verborgen gebreken of andere onaangename verrassingen achteraf. Een goede aankoopmakelaar behoort je te behoeden voor zulke onaangename verrassingen.

Maar waarom nemen we bijna allemaal wel een makelaar in de arm bij het verkopen van een woning en ontstaat er vaak discussie over het wel of niet in de arm nemen van een aankoopmakelaar? Is het kopen van een huis niet minstens zo belangrijk of misschien wel belangrijker dan het verkopen van een huis?

Ons kantoor biedt natuurlijk ook aankoopbemiddeling aan, maar in dit artikel probeer ik toch zo objectief mogelijk de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar te belichten. Voordat we dieper ingaan op deze voor- en nadelen heb ik hieronder eerst eens op een rijtje gezet wat een aankoopmakelaar eigenlijk allemaal doet

Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk voor mij?

Een goede aankoopmakelaar;

 • brengt jouw wensen in kaart
 • gaat actief met jou op zoek naar een geschikte woning
 • begeleid je tijdens de bezichtigingen
 • maakt een goede inschatting van de reële waarde van de woning
 • bekijkt en beoordeelt kritisch de bouwtechnische staat van de woning
 • onderhandelt op het scherpst van de snede
 • neemt alle secundaire voorwaarden mee in de onderhandelingen
 • bekijkt kritisch de (mogelijk) juridische aspecten van de woning
 • controleert de koopovereenkomst voor je
 • begeleid je bij de oplevering van het huis tot bij de notaris
 • begeleid je, indien gewenst, bij het aanvragen van de financiering
 • staat altijd voor je klaar bij vragen, ook nadat de woningoverdracht plaats heeft gevonden

Waarom een aankoopmakelaar?

Je hebt hierboven in grote lijnen maar liefst 12 werkzaamheden kunnen lezen die een goede aankoopmakelaar voor jou behoort uit te voeren. Afhankelijk van de woning en ook je eigen kennis en ervaring met het kopen van een woning zijn de hierboven genoemde werkzaamheden meer of minder belangrijk. De belangrijkste punten bespreek ik hieronder met je.

Onderhandelingen

Voor iemand die zelf een geboren onderhandelaar is, zal een aankoopmakelaar minder van waarde zijn gedurende de onderhandelingen dan iemand die het lastig vindt om op het scherpst van de snede te onderhandelen. Tegelijkertijd moet ik daar bij opmerken dat onderhandelingen niet alleen gaan over de aankoopprijs, dat wordt nogal eens vergeten. De onderhandelingen stranden nog te vaak op bijvoorbeeld aanvaardingsdatum, overname roerende zaken, ontbindende voorwaarden en andere clausules. Het gaat dus niet alleen om de prijs.

Veel kopers zijn in hun enthousiasme erg gretig, vaak te gretig. Volkomen begrijpelijk natuurlijk, maar niet bevorderlijk voor de onderhandelingen. Een aankoopmakelaar heeft geen last van deze emoties en kan dus objectiever de onderhandelingen in gaan. Maar ook hier geldt; dit hangt ook een beetje af van hoe jij bent als persoon.

Een makelaar die onderhandeld met kopers die geen aankoopmakelaar in de hand hebben genomen, voelt zich vaak erg gesterkt in zo’n situatie. Helaas is niet iedere makelaar even integer en is een leugentje of het verdraaien van feiten aan de orde van de dag. Natuurlijk scheer ik niet alles over 1 kam en moet het kaft van het koren gescheiden worden, maar dat het gebeurt is een feit. Hij gooit de trukendoos open en vaak trekken de kopers aan het kortste eind. Is er wel een aankoopmakelaar in het spel, dan blaast de verkopende makelaar doorgaans wat minder hoog van de toren.

Gemiddeld ligt de aankoopprijs van een woning die aangekocht is met een aankoopmakelaar 5 tot 6% lager dan een woning die aangekocht is zonder aankoopmakelaar. Maar nogmaals, geen situatie is vergelijkbaar en we spreken hier over gemiddelden.

Marktwaarde

Het bepalen van een reële marktwaarde van de woning die je op het oog hebt is voor de ene woning makkelijker dan voor de andere. Een eenvoudige rijtjeswoning waarvan er vele vergelijkbare woningen eerder zijn verkocht, zijn doorgaans wat makkelijker op waarde te schatten dan een vrijstaande woning of een woning met bijzondere eigenschappen. Veelal gaat de woningzoeker blindelings af op de vraagprijs van de te koop staande woning. Deze vraagprijs vormt veelal het referentiekader voor de prijsonderhandelingen. Maar is dat wel altijd terecht? Komt die vraagprijs wel in de buurt van de daadwerkelijke waarde? Voor veel mensen is dit vaak lastig te bepalen en dus kan een aankoopmakelaar uitkomst bieden.

Bouwtechnische staat

Heb jij voldoende verstand van bouwtechnische zaken om te kunnen bepalen, of op z’n minst een goede inschatting te kunnen maken, wat de bouwtechnische staat van de woning is? Weet je waar je op letten moet? En ben je in staat een goede inschatting te maken van de noodzakelijke kosten die woningverbetering met zich meebrengt? Weet jij of er mogelijk asbest in de woning verwerkt is waar je later tegen aan kunt lopen? Hoe is de woning geïsoleerd en wat gaat betere isolering me kosten?

Dit is in sommige gevallen misschien nog wel één van de meest lastige vraagstukken bij de aankoop van een woning. Een woning gebouwd in 2005 is bouwtechnisch gezien vaak niet veel op aan te merken, maar hoe zit dat met een woning uit de jaren ’70 of nog ouder?

Feit is dat jij als woningkoper natuurlijk niet zit te wachten op onaangename bouwtechnische verrassingen of een verbouwing die achteraf 2x zo duur uit blijkt te vallen als vooraf begroot. Een goede makelaar is natuurlijk geen bouwkundige, maar heeft wel veel verstand van bouwkundige zaken. Op die manier kan hij/zij een goede beoordeling maken of bijvoorbeeld een bouwtechnische keurig aan te bevelen is of niet.

Juridische zaken

Ben je het eenmaal eens geworden met de verkoper over de prijs en de secundaire voorwaarden, dan maakt de verkopende makelaar een voorlopige koopovereenkomst op. Een goede aankoopmakelaar neemt dit voorlopige koopcontract uitvoerig door en bekijkt of alle gemaakte afspraken er op de juiste manier in staan. Het komt regelmatig voor dat gemaakte afspraken er net even anders in staan dan mondeling afgesproken en natuurlijk altijd in het voordeel van de verkoper.

In een eerder stadium heeft een goede aankoopmakelaar ook al uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijk andere juridische aspecten die van toepassing op de woning kunnen zijn. Denk aan

Voordelen aankoopmakelaar

We hebben alle voordelen van een aankoopmakelaar nog even voor je op een rijtje gezet.

 • De aankoopmakelaar geeft je duidelijk inzicht in de reële waarde van de woning
 • De makelaar geeft een eerlijk advies of een bouwkundig onderzoek nodig is of niet
 • Geeft je meer duidelijkheid over kadastrale eigenschappen van de woning (bijvoorbeeld erfdienstbaarheden etc.)
 • De aankoopmakelaar kent de lokale woningmarkt goed en kent de voor- en nadelen van de buurt
 • De aankoopmakelaar kan samen met jou de beste strategie bepalen om de bieding te starten
 • De makelaar is volledig neutraal ten opzicht van de verkopende partij en strijd alleen voor jouw belangen
 • Vanuit zijn netwerk kan de makelaar je helpen bij het vinden van een goede taxateur en/of hypotheekadviseur
 • Het voeren van strategische onderhandelingen zonder emotie waardoor de allerbeste prijs uitonderhandeld kan worden
 • De aankoopmakelaar controleert alle bepalingen in het voorlopige koopcontract zoals ontbindende voorwaarden, boeteclausules en mogelijk andere clausules die voor jou als koper nadelig kunnen zijn
 • De makelaar controleert tevens ook gelijk de koopakte van de notaris en de bijbehorende notarisafrekening
 • Tot slot gaat de aankoopmakelaar vlak voor de overdracht bij de notaris met je mee om de woning te inspecteren en mogelijk zelfs de meterstanden op te nemen

Nadelen aankoopmakelaar

De meest voorkomende reden om niet voor een aankoopmakelaar te kiezen is toch vaak het kostenplaatje. Je bent snel tussen de €1.200,-  en €2.500,- kwijt en dat kun je vaak niet mee financieren in je hypotheek. Dat betekent dat de woningkoper het zelf moet betalen. Kopers stellen zichzelf de vraag; kan ik die onderhandelingen zelf niet doen? Kan ik zelf niet een goede inschatting maken van de waarde van de woning en de bouwtechnische staat? Kan ik zelf het koopcontract en andere juridische zaken niet beoordelen? Begrijpelijk vragen die je jezelf stelt, maar echter alleen jij zelf kan die vragen beantwoorden.

Daarnaast bestaat de kans ook nog dat de verkopende makelaar en jouw aankoopmakelaar ‘vriendjes’ zijn en onder 1 hoedje spelen. Zorg er daarom voor dat je een betrouwbare makelaar kiest met een goede reputatie. Eentje die voor jou door het vuur gaat, maar ook de kastanjes voor je uit het vuur haalt!

Conclusie

Een goede en vooral betrouwbare aankoopmakelaar heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ik zeg bewust een goede aankoopmakelaar, geen aankoopmakelaar die even vluchtig met je door het huis loopt, twee belletjes pleegt en je daarna gelijk een factuur van €1.500,-  voorschotelt. Nee ik bedoel een aankoopmakelaar die echt de tijd voor je neemt. het onderste uit de kan voor je haalt en zelfs met je meegaat naar de notaris als jij dat op prijs stelt.

Je bespaart vaak niet alleen op de aankoopprijs, maar je wordt ook behoedt voor onaangename bouwtechnische verrassingen en juridische zaken. Maar natuurlijk betaal je een makelaar wel voor deze diensten. Hoeveel je precies betaalt hangt van de makelaar af. Sommige makelaars werken met een vast bedrag, sommige met een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de koopprijs of een combinatie van beide.

Je ervaring met het kopen van een woning zal ook invloed hebben op de keuze om wel of geen aankoopmakelaar in de hand te nemen net als het type woning dat je van plan bent te kopen en je kennisniveau van de zaken die spelen bij en rond de aankoop van een woning. Weeg voor jezelf goed alle voor- en nadelen af en maak op basis van je gevoel de juiste keuze.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners