fbpx

Wat is een asbestclausule?

Wat is een asbestclausule?

inhoudsopgave

Wanneer er zich asbest bevindt in een woning of wanneer een woning mogelijk asbest kan bevatten dan wordt er vaak door de verkoper gekozen om een zogenaamde asbestclausule op te nemen in het koopcontract.

Het is mogelijk, met name bij de wat oudere woningen, dat er asbest gebruikt is dat nog aanwezig is in de woning. Wanneer je er voor kiest, al dan niet noodgedwongen, om dit te verwijderen dan gaat dit gepaard met extra kosten. Een gespecialiseerd asbestbedrijf zal het asbest uit de woning moeten verwijderen volgens de eisen en normen van de milieuwet. Door een asbestclausule in de woning op te nemen vrijwaart de verkoper zich van eventuele aansprakelijkheid en/of kosten indien er daadwerkelijk asbest wordt aangetroffen en/of dit verwijderd moet worden.

Dus ook wanneer het de verkoper niet bekend is dat er asbest gebruik is in de woning (en bijgebouwen) anders dan te doen gebruikelijk ten tijde van de bouw, kan de verkoper er voor kiezen om een asbestclausule op te nemen. De koper verklaart hierbij bekend te zijn met de mogelijkheid dat er asbest aangetroffen zou kunnen worden en vrijwaart hiermee de verkoper van enige aansprakelijkheid in de toekomst.

Is asbest een probleem in mijn woning?

Nee asbest hoeft niet per definitie een probleem te zijn wanneer dit zich in je woning of schuur bevindt. Tenminste zolang je er maar niet in gaat boren, zagen of anderzijds het asbest schade aanbrengt, want juist dan kunnen er schadelijke, kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Is het toch noodzakelijk dat het asbest wordt verwijderd, bijvoorbeeld wanneer je gaat verbouwen, laat dit dan altijd uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf in asbestverwijdering.

Meldingsplicht

Als verkoper heb je een zogenaamde meldingsplicht. Dit houdt in dat jij als verkoper de verplichting hebt alles te melden over de woning wat jou bekend is, dus ook de minder positieve zaken. Ben je dus op de hoogte van het feit dat er asbesthoudende materialen in je woning zijn gebruikt, meldt dit dan altijd! Is het je niet bekend maar het je wel een heel sterk vermoeden dat er asbest in je woning is gebruikt, meld dit dan aan je makelaar. Hij kan dan een asbestclausule opnemen in het koopcontract die jou beschermt tegen mogelijk toekomstige aansprakelijkheid.

Onderzoeksplicht

Ook de verkoper heeft bij het kopen van een huis bepaalde verplichtingen en één daarvan is de onderzoeksplicht. Feitelijk houdt dit in aan dat jij als koper er redelijkerwijs alles aan moet hebben gedaan om de eventuele juridische zaken en bouwtechnische staat van een woning te beoordelen. Let er dus goed op, zeker wanneer je een al wat oudere woning op het oog hebt, of er mogelijk ook asbest in de woning is verwerkt. Nogmaals, het hoeft niet gelijk een probleem te zijn, maar wanneer je ook (ver)bouwplannen hebt dan is de kans groot dat het verwijderd moet worden. Houdt rekening met de extra kosten of neem dit mee in de onderhandelingen.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

©2018 Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer
Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Melis Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.