fbpx

Verbouwen? BTW-tarief verbouwing per 01-07-2015

Verbouwen? BTW-tarief verbouwing per 01-07-2015

inhoudsopgave

Tot 01 juli 2015 gold een BTW-tarief van slechts 6% op het arbeidsloon voor een verbouwing, verbeteringen en/of klussen aan de woning. Op een flinke verbouwing door een aannemer of klussenbedrijf bespaarde je dat toch al snel soms enkele honderden tot duizenden euro’s.  De overheid heeft deze fiscaal gunstige maatregel een aantal jaren geleden ingevoerd om zowel de bouw als de woningmarkt een flinke impuls te geven. Inmiddels trekt zowel de woningmarkt als de bouw weer uit het slop en dus trekt de overheid de stekker uit het voordelige BTW-tarief bij verbouwingen op arbeidsloon. Toch zijn ook nog een aantal BTW-tarieven gerelateerd aan verbouw die nog wel onder het lage BTW-tarief verbouwing vallen. Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Voorwaarden lage BTW-tarief verbouwing

De overheid heeft enkele spelregels in het leven geroepen om aanspraak te kunnen maken op het lage BTW-tarief verbouwing. Zo gold het lage tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden van 01 maart 2013 t/m 01 juli 2015 en je woning moest minimaal 2 jaar oud zijn. Daarnaast was het een voorwaarde dat werkzaamheden afgerond waren binnen deze zelfde periode. Daarnaast gold het lage BTW-tarief ook voor het arbeidsloon op de volgende werkzaamheden;

 • De arbeidskosten voor hovenierswerkzaamheden zoals het aanleggen en onderhouden van tuinen.
 • De arbeidskosten voor architecten voor het ontwerpen van bouwtekening mits de architect de verbouwing ook begeleid tijdens de bouw.
 • Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden vallen alle werkzaamheden met betrekking tot vernieuwen, vergroten, verbeteren, herstellen of vervangen aan een woning of een deel van de woning.
 • Het lage BTW-tarief verbouwen geldt alleen voor het arbeidsloon en arbeidsgerelateerde zaken zoals voorrijkosten of huur van machines die nodig zijn tijdens de bouw. Het lage BTW-tarief is niet van toepassing van materialen.

Het lage BTW-tarief verbouwing is niet van toepassing op de volgende werkzaamheden;

 • Het vernieuwen en/of vervangen van gordijnen en zonwering.
 • Glazen wassen
 • Het leggen en onderhouden van vloeren en vloerbedekking. Uitzondering hierop is het onderhoud aan vloeren die bouwtechnisch gezien onderdeel uitmaken van de woning.

Isoleren

De kosten voor het isoleren van je woning viel tot 01 juli 2015 ook onder het lage BTW-tarief. Voorwaarde bij vloer- dak- en gevelisolatie is wel dat het moet voldoen aan de gestelde normen (RC-waarde = warmeteweerstand) van het bouwbesluit.

Per 01 januari 2014 geldt op de materiaalkosten voor isoleren wel het hoge BTW-tarief van 21% en dat geldt ook voor werkzaamheden die te ver afstaan van het isoleren van de woning. Op de website van de belastingdienst vind je meer over dit onderwerp.

Ook de arbeidskosten op het plaatsen van isolerend glas valt onder het lage BTW-tarief en dat wederom geldt ook voor alle gerelateerde kosten die gepaard gaan met de isolerende werkzaamheden zoals de huur van materieel en eventuele voorrijkosten.

Werkzaamheden na 01-07-2015 in het lage BTW-tarief

Toch zijn nog niet alle werkzaamheden afgeschaft die vallen onder het lage BTW-tarief van 6%. De volgende werkzaamheden kun je nog steeds tegen het lage BTW-tarief laten uitvoeren voorlopig.

Stukadoren

Het stukadoren van een woning blijft ook na 01 juli 2015 onder het lage BTW-tarief vallen mits de woning minimaal 2 jaar of ouder is. Het lage tarief geldt onder meer ook voor;

 • Voorbereidende werkzaamheden voor het stucwerk
 • Voorbehandelingen
 • Gebruikte materialen

Gerelateerde werkzaamheden die te ver weg staan van het stukadoren vallen wel gewoon onder het 21% BTW-tarief. Denk hierbij aan het plaatsen van gipswanden of het betegelen van (gips)wanden.

Schilderen

Net als het stukadoren blijft het schilderswerk voorlopig profiteren van de lage BTW-tarieven. De volgende schilderswerkzaamheden vallen hieronder;

 • Voorbereidende werkzaamheden op het schilderswerk
 • Voorbehandelingen
 • Gebruikte materialen

Ook hier geldt weer dat werkzaamheden die te ver afstaan van het daadwerkelijke schilderswerk blijven vallen onder het hoge BTW-tarief. Welke werkzaamheden dit zijn vind je hier.

Behangen

Net als bij stukadoren en schilderen geldt ook voor behangen dat deze werkzaamheden onder het lage BTW-tarief blijven vallen. Ook de voorbereidende werkzaamheden, voorbehandelingen en gebruikte materialen vallen onder het lage tarief. Let wel, de aanschaf van het behang zelf is wel gewoon 21%.

Schoonmaken

Bepaalde schoonmaakwerkzaamheden blijven ook na 01 juli 20015 nog onder het lage BTW-tarief vallen. De schoonmaakwerkzaamheden die wel onder het hoge 21% tarief vallen zijn;

 • Schoonmaakwerkzaamheden aan de buitenzijde van de woning.
 • Gespecialiseerde schoonmaakwerkzaamheden zoals schoorsteen vegen, CV reinigen, in de was zetten of polijsten van vloeren, reinigen van portieken met de hogedrukspuit, opruimen bij waterschade of bij overlijden van de bewoner, reiniging bij brand- of roetschade en/of zware vervuiling.

Deel dit artikel met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DM WONEN

Bekijk nu ons nieuwste woonmagazine vol inspiratie binnenkijkers, tips, mooie verhalen en meer. Kortom: 100 pagina’s, met liefde geschreven over álles op het gebied van (duurzaam) wonen.

© 2021
Duinstra Melis Makelaars / Privacy statement / Disclaimer / Partners